Hopp til innhold

Samekommuner best på å stemme

De samiske kommunene ser ut til å være flinkere enn de norske når det gjelder å bruke stemmeretten.

Lødingen i Nordland

Lødingen kommune i Nordland hadde best frammøte blandt de samiske kommunene.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Valgtallene viser at de ni samiske kommunene tilsammen ligger seks prosent over landsgjennomsnittet. Lødingen kommune i Nordland hadde et frammøte på 78,5 prosent. Dette er en økning på åtte prosent fra valget i 2007.

Nesseby kommune som hadde godt frammøte for fire år siden, gikk ned med fem prosent i år. Likevel ligger Finnmarkskommunen på en god tredjeplass, kun slått av Lødingen og Tysfjord.

Man ser også at valgdeltakelsen i Tana og Kåfjord i Troms er dårligere enn for fire år siden. Kåfjord ligger omtrent på landsgjennomsnittet, som er 62 prosent.

Karasjok kommune har tidligere hatt lave tall i forhold til de andre kommunene, men i år kunne de vise til 67 prosent frammøte.

Porsanger nederst

Nederst på lista ligger Porsanger kommune i Finnmark, slik de gjorde i 2007. Den gangen lå de på knappe 59 prosent, mens de i år klarte å komme over 60 prosent.

Knut Roger Hansen (H) som ble årets valgvinner i Porsanger, og som sannsynligvis blir den neste ordføreren, sier at det er vanskelig å vite årsaken til at sambygdingene ikke er flinkere til å bruke stemmeretten.

– Det er vanskelig å svare på hvorfor Porsanger kommune forblir nederst på lista, men det er klart at dette er noe vi må se nærmere på, sier Hansen.

Ellers var frammøtet i Snåsa 70 prosent, Tana 65 prosent og Kautokeino 64 prosent.

Av de ni samiske kommunene i landet, er det kun Porsanger og Kåfjord i Troms, som ligger under landsgjennomsnittet.

Berlevåg best i Finnmark

Det var ellers stor forskjell i valgdeltakelsen ved kommunestyrevalget i Finnmark. Berlevåg hadde høyest valgdeltakelse med 83,3 prosent oppslutning, mens Lebesby kun hadde 53,2 prosent.

Også i Hammerfest var det liten oppslutning. Snøhvit-byen var nest dårligst i Finnmark med 55,4 prosent valgdeltakelse.

Korte nyheter

 • Ida Helene:– Mii eat mieđa badjelgehččojuvvot

  – Dat lea mannan bures, ja lea issoras váivi ahte mii fertet čoahkkanit dákkár vuogi mielde ođđasit. Mii leimmet doivon ahte eat galgan dárbbašit dahkat dan.

  – Mus lea dakkár dovdu ahte lea jaska ovdal go stoarbma álgá, mis galgá hui stuora čalmmusteapmi, mii leat juo álgán báidnigoahtit olles gávpoga sámi elemeanttaiguin ja leavggaiguin ja muittuhusaiguin olmmošvuoigatvuođaid rihkkuma birra.

  Miellačájeheaddjit galget maiddái lágidit miellačájeheami Stuoradikki olggobealde, ja doppe áigot doallat sártniid ja kulturovdanbuktimii.

  – Mii áigut čájehit ahte mii eat mieđa badjelgehččojuvvot.

  Nu muitalii demonstránta Ida Helene Benonisen olggobealde stáhtaministara kantuvrra Fosen demonstrašuvnnain otne iđđes.

  Stuorradikke olggobealde álget demonstrašuvnnat otne dii. 14.00.

  Ida Helene Benonisen
  Foto: Torgeir Varsi / NRK
 • Ida Helene:–Vi kommer til å vise at vi nekter å bli oversett

  – Det har gått fint, det er utrolig trist at vi er nødt til å samles på denne måten igjen. Vi hadde håpet på at vi skulle slippe det. Vi holder oss samlet.

  – Jeg føler at det er stille før stormen, vi skal ha en kjempe stor markering, vi har allerede begynt å farge hele bybildet med samiske elementer og flagg og påminnelser om menneskerettighetsbruddet. Vi lader litt opp.

  Demonstrantene skal også holde demonstrasjoner utenfor Stortinget og der skal de holde apeller og de skal holde kulturinnslag.

  – Vi kommer til å vise at vi nekter å bli oversett.

  Det fortalte demonstrant Ida Helene Benonisen utenfor statsministerens kontor under Fosen demonstrasjonene i morgentimene.

  Demonstrasjonene utenfor Stortinget starter i dag klokken 14.00.

  Ida Helene Benonisen
  Foto: Torgeir Varsi / NRK
 • Fosen-protester: Løvebakken ble «Reinsdyrbakken»

  Fosen-aksjonistene har startet forberedelsene til lørdagens varslede demonstrasjon foran Stortinget.

  Lørdag er det 600 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen bryter med menneskerettighetene. I den forbindelse er det varslet en demonstrasjon foran Stortinget, samt et demonstrasjonstog.

  Fredag kveld forberedte aksjonistene seg. Det gjorde de blant annet ved å «endre» navnet på Karl Johans gate, skriver VG.

  Byttet gatenavn

  Aksjonistene hengte blant annet opp et navn som kan henvise til den samiske aktivisten Elsa Laula Renberg over det ene gateskiltet. Hun regnes som en viktig foregangsperson i kampen for samenes rettigheter.

  Nedover mot Jernbanetorget var paradegaten preget av plakater som henviste til aksjonen.

  De kjente løveskulpturene på Løvebakken har også blitt utstyrt med reinsdyrgevir. Det samme har bysten av Christian Michelsen.

  (NTB)

  Fosen-aksjonistene har startet forberedelsene til lørdagens varslede demonstrasjon foran Stortinget. De kjente løveskulpturene på Løvebakken har blitt utstyrt med reinsdyrgevir
  Foto: NTB