– Det ble helt svart en stund

I morgen står Inger Karoline Gaup på scenen på Liet – «grand prix» for urfolk. Men det skjer med et stort skår i gleden.

Inger Karoline Gaup

Artist Inger Karoline Gaup er på plass i Spania nå. Imorgen braker det løs med Liet.

Foto: Thoralf Balto / NRK

Inger Karoline Gaup (17) fra Kautokeino står i morgen på scenen under sangkonkurransen Liet Lávlu , som i år arrangeres i Spania.


Men turen over gikk ikke helt som planlagt da tre kofferter nå er på avveie.

Sceneantrekket – kofta – er borte.

– Først ble jeg veldig irritert og sint, og så ble alt helt svart for en stund. Jeg begynte å gråte da jeg skjønte at bagasjen min ikke var kommet. Kofta mi, alt av mitt konfirmasjonssølv og det jeg har fått fra min avdøde oldemor, er i den kofferten. De tingene betyr så mye for meg, så det er veldig trist at den er borte.

Men den unge artisten er likevel ved godt mot. Lydprøvene som har pågått hele dagen, har gått svært bra.

– Jeg hadde litt startvansker med stemmen først, men nå går det bra. Det har løsnet nå, sier Inger Karoline Gaup til NRK.

Inger Karoline Gaup vant årets Sámi Grand Prix med sangen "Oainnát go?", som hun også deltar med i Liet-Lávlut som representant for Sápmi.

Liet er en musikktevling for minoritetsspråk, og årets finale går i Gijón, en kystindustriby nordvest i Spania, i den autonome regionen Asturias.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Inger Karoline Gaup

Slik er publikum vant til å se den unge artisten, med kofte på scenen.

Foto: Kenneth Hætta

Kofteløs på scenen

Inger Karoline Gaup ankom Spania i går og har bare det hun står og går i av klær foreløpig. Hun tror at det kommer til å bli rart å stå på scenen med ikke-samiske klær, og håper at bagasjen skal komme frem til henne i tide.

– Kofta er jo en stor del av min identitet og spesielt i en sangkonkurranse for minoritetsspråk vil det være et tydelig savn. Jeg har alltid hatt på meg kofte under lignende konkurranser, så det er klart at dette har ødelagt noe av opplevelsen min.

– Så hva skjer nå?

– Nå må vi på shopping, sier hun med et lite smil.

Produsent Klemet Anders Buljo i Sámi Grand Prix (SGP) synes også at det er trist at kofteutstyret er borte. Verken han eller artisten har sovet særlig godt den siste natta.

– Jeg har vært litt i sjokk selv, medgir han.

Forhåndsfavoritt

Klemet Anders Buljo

Klemet Anders Buljo.

Foto: Audioland

Klemet Anders Buljo sier at den samiske klestradisjonen har vært en av de viktigste karakteristikkene for de samiske artistene under Liet-konkurransen.

Produsenten sier at de samiske artistene som har deltatt på Liet, presenterer med både sang og klesdrakt et mer helhetlig produkt på scenen. Han er ikke i tvil om at det har vært et fortrinn i en konkurranse for minoritetsspråk.

– Jeg forstår godt at hun tok det tungt, jeg har også selv ligget søvnløs i natt. Heldigvis var cd-en med det såkalte backingtracket (bakgrunnsmusikk, red.anm) et annet sted enn i de koffertene som forsvant, så den har vi her.

Klemet Anders Buljo sier at de nå ser fremover og gleder seg til morgendagen. Han er svært optimistisk med tanke på vinnersjansene til Kautokeino-jenta.

– Hun er et stort musikktalent, og øvelsene har gått veldig bra. Jeg er optimistisk, det vises på de som har jobbet i kulissene at også de er entusiastiske. Jeg tror det er trygt å si at hun er en forhåndsfavoritt.

Følg sendingen på nett

35 bidrag har juryen fått inn til årets Liet-Lávlut, som i år er den tiende i rekken. Bidragene kommer fra 18 forskjellige minoritetsspråk, og 11 bidrag er plukket ut til morgendagens finale.

  • Finalen starter klokken 21.30 lørdag kveld. Følg sendingen som streames på nett ved å trykke på denne linken.
Portrett av Inger Karoline Gaup

Portrett av Inger Karoline Gaup