NRK Meny
Normal

Sameforeningsleder: – Anmeld ALL samehets til politiet

«Sirkusfolk» og «fjellfinn» er tilrop samer i Altas 17. mai-tog opplevde. – Jeg trodde ikke at slikt er noe man får slengt etter seg, sier en svært overrasket lensmann.

Koftekledde kautokeinosamegutter (illustrasjonsfoto)

KOFTEKLEDDE TRAKASSERT: Etter 17. mai-feiringen i Alta er det meldt om flere episoder med negative og hatefulle tilrop mot nasjonaldagsfeirende med samisk tilhørighet.

Foto: Berit Nystad / NRK

Sametingsrepresentant Inger Elin Utsi (NSR)

GIR KRAFTIG OPPFORDRING: – Folk må dokumentere den hverdagslige hetsen. Den kan vi ikke holde for oss selv. Skriv og fortell gjerne på Facebook hva du er blitt utsatt for. Da vil vi også få frem at dette ikke er snakk om kun enkelthendelser, med at dette skjer med jevne mellomrom flere steder, sier leder i Alta sameforening og tidligere sametingsrepresentant for Norske Samers Riksforbund, Inger Elin Utsi.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

– Dette er svært beklagelig – spesielt når det er barn som opplever slikt. Jeg har selv gått i 17. mai-toget i Alta med sameflagg og opplevd at folk roper «feil flagg» og lignende.

Inger Elin Utsi i Alta sameforening reagerer kraftig på hendelsene i 17. mai-toget i Alta, der blant annet småbarnsmor Mette Hætta opplevde at hun og andre koftekledde ble omtalt som «sirkusfolk».

– Jeg tok dette som et rasistisk utsagn. Deretter tenkte jeg «håper ingen av barna hørte dette». Det er trist at vi skal måtte oppleve dette, ikke minst på festdagen, sier Hætta til Altaposten som først omtalte saken (ekstern lenke – bak betalingsmur).

«Norge er for nordmenn»

Alta sentrum

ALTAS SENTRUMSOMRÅDE: NRK er blitt gjort oppmerksom på flere lignende hendelser i Alta under 17. mai-feiringen i år, der koftekledde har blitt tilropt «Norge er for nordmenn», «Kom dere vekk», «Dere har deres egen dag», «fjellfinn» og lignende.

Foto: Rebekka Ellingsen

Mette Hætta hevder at Alta-samfunnet riktig nok har blitt mer tolerant overfor det samiske de siste årene.

– Hets skjer andre steder også, og det er et mindretall som står bak, sier Hætta til NRK.

– Barn vil ikke ikle seg kofte

Inger Elin Utsi mener 17. mai-hendelsene i Alta er alvorlige.

– Jeg er derfor veldig takknemlig overfor dem som har mot til å gå ut med navn og ansikt i mediene og på sosiale medier med deres historier, sier Utsi og peker på hetsens potensielle konsekvenser:

– Vi har noen foreldre i Alta som ikke skjønner hvorfor barna deres ikke vil ikle seg kofte, sier hun og fortsetter:

– Dette er også svært uheldig for samer som «har vært fornorsket», sier Utsi og sikter blant annet til dem som med tiden har begynt å ikle seg kofter.

Utsi viser til forskning som viser at samer opplever mer diskriminering enn andre.

– I henhold til lovverk kan du anmelde hatefulle ytringer og tilrop. Jeg oppfordrer derfor til å anmelde alle slike hendelser til politiet. De skal bøtelegge sånt, sier Utsi.

Lensmann: – Trodde ikke at man fikk slikt slengt etter seg

Svein Tore Nilsen

TAR AVSTAND FRA KRENKING: – Politimester Ellen Katrine Hætta har definert overfor hele Finnmark politidistrikt at Finnmark er et samisk fylke. Det synes jeg er helt riktig gjort, sier Alta-lensmann Svein Tore Nilsen.

Foto: Erik Lieungh

Lensmann Svein Tore Nilsen er kjent med hetsepisodene fra 17. mai-feiringen.

– Personlig ble jeg veldig overrasket, både som lensmann og privatperson. Dette er høyst beklagelig. Dette høres svært krenkende ut og vil nok oppleves som svært sårende, sier Nilsen, og fortsetter:

– Jeg trodde ikke at slikt er noe man får slengt etter seg, spesielt ikke på en dag som 17. mai. Det er ikke akkurat slikt man forventer å få høre da.

– Står høyt på politiets prioritering

Til Inger Elin Utsis oppfordring om å anmelde all samehets, sier Alta-lensmannen:

– Hun tar ikke feil. Vi er forpliktet til å ta imot alle anmeldelser. Beskrivelsene av hendelsene avgjør hva som skjer videre, om det er grunnløse saker eller om det er begått straffbare forhold, sier Nilsen.

– Er det ikke nærliggende å tro at politiet med all sannsynlighet henlegger slike saker, jamfør alle oppslag om at politiet må prioritere hardt?

– Definerer man dette som hatkriminalitet og rasisme, så står slike saker høyt på politiets prioriteringslister, svarer lensmannen.