Hopp til innhold

Henriksen fikk toppverv i FN

Jurist John Bernhard Henriksen fra Kautokeino ble i går valgt inn i FNs nye ekspertorgan for urfolk.

Henriksen representerer Vest-gruppen, det vil si Europa, USA, Kanada, New Zealand og Australia, i ekspertorganet "Expert Mechanism on the Rights of Indigenous Peoples".

President i det svenske Sametinget, Lars-Anders Baer, sa allerede da John Bernhard Henriksen ble foreslått at han har gode muligheter til å bli valgt, selv om det er veldig mange foreslåtte.

– Gledelig

Nå er Baer glad over at Henriksen er valgt inn i ekspertorganet.

– Det er en gledelig nyhet og jeg synes det er rett mann på rett plass. Han har et kjent navn og den rette kompetansen. I tillegg har han også stor støtte blant urfolk andre plasser, blant annet i Asia. Det er litt morsomt at han kanskje er mer kjent i Asia og Afrika enn i Sápmi, sier Baer.

– Hvordan kommer samene til å merke at en same sitter i ekspertorganet?

– Det er selvfølgelig bra at vi har folk i FN-organene. Dette er et helt nytt organ og det er viktig at han er blant urfolksrepresentantene i organet. John Berhard Henriksen er omtrent i samme situasjon som Ole Henrik Magga var da han var den første lederen i permanent forum for urfolk. Nå i begynnelsen er det jo viktig at organet får den rette plassen, og jeg tror at Henriksen har kompetansen som er med på å løfte organets status, sier Baer.

Én av fem medlemmer

John Bernhard Henriksen er utdannet jurist, og har en internasjonal karriere i FN-systemet bak seg. Han jobber i dag som spesialrådgiver i oppdrag for Gáldu, og er faglig koordinator for senterets prosjekt "Samisk selvbestemmelse: Innhold og gjennomføring".

Foruten Henriksen er disse valgt som medlemmer i ekspertorganet: Catherine Odimba Kombe (Kongo), Jose Mencio Molintas (Filippinene), Jannie Lasimbang (Malaysia)og Jose Carlos Morales Morales (Costa Rica). Til fem ekspertplasser var det kommet 66 forslag.

Det var i desember at menneskerettighetsrådet vedtok å etablere et nytt ekspertorgan for urfolk. I en omorganisering av menneskerettighetssystemet ble FNs arbeidsgruppe for urfolk, som siden 1980-tallet har jobbet med urfolkssaker, nedlagt.

Korte nyheter

  • London-musiedja sáme dájdav oasstá

    Les på norsk.

    Nasjåvnålasj musiedja ådåájggásasj dájddaj Storbritannian, Tate Modern London, la sáme ja inuihtta dájdav oasstegoahtám.

    Dav almot Artnews næhttabielenis.

    Dálla ájggu fåndav ásadit mij niellja jage ájgegávdan galggá nuorttaguovlo dájddaoasstemijt ruhtadit.

    – Veneziabiennalen jage 2022 maŋŋela la berustibme lassánam sáme dájddaj, javllá direkterra Nasjåvnålasj musiedja Oslon Karin Hindbo næhttabælláj.

    Tate Modern almot vuostasj sáme dájdav mav li oasstám, la Outi Pieskia dájdda «Guržot ja guovssat/Spell on You!» (2020). Sån la dán tjadá vuostasj dájddár gæssta musiedja l dájdav oasstám.

    Pieski dálla vuosádallá ietjas dájddagijt Tate St. Ivesan Cornwallan. Pieskia dájdda vuoseduvvá Tate St. Ives musiejan moarmesmáno 6. bæjvváj.

    Outi Pieski dáidagiinnis
    Foto: Anne Olli
  • NRK gáldut: Sivertsen Næss nammaduvvo guolástusministtarin

    NRK dieđuid mielde nammaduvvo jáhkkimis Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji, Marianne Sivertsen Næss, ođđa guolástusministtarin. Dasto lea NRK ožžon dihtosii ahte dálá guolástusministtar, romsalaš Cecilie Myrseth, gis nammaduvvo ealáhusministtarin.

    Moadde beaivvi dassá beakkehii ahte stáhtaministtar Jonas Gahr Støre dáhtošii dálá ealáhusministara, Jan Christian Vestre, ges dearvvašvuođaministtarin.

    Ráđđehusas gártet molsašumit go bargiidbellodaga Ingvild Kjerkol gieskat bákkus fertii geassádit stáhtaráđđin.

    Nu son gárttai go guorahallan lea čájehan ahte su masterčálus Nord universitehtas, sulastahttá menddo olu čállosiid maid earát ovdal leat čállán ja almmuhan.

  • Strømbrudd i Rana: Hundrevis blir uten strøm i flere dager

    Strømselskapet Linea melder om et strømbrudd i Rana ved Dunderlandsdalen.

    – Strømtilførselen til området er berørt etter feil i strømnettet. Feilsøking pågår og rettes så snart den er lokalisert, skrev selskapet på sine nettsider klokken 12.19.

    Like etter klokken 14 er 468 kunder berørt, viser en oversikt på Lineas nettside.

    Tidligere på dagen var over 1100 kunder uten strøm

    I 14.30-tiden opplyser Frode Dorp i Helgeland Kraft til Rana Blad at de har funnet feilen. Det dreier seg om en feil på en kabelgang på regionalnettet, ifølge Dorp

    Feilen skal være alvorlig og det vil trolig ta noen dager å fikse.

    – Vi skal kjøre oppover et aggregat nå, som vi håper skal være i stand til å forsyne de som er uten strøm, sier han til avisen.