– Dette gjør ikke meg glad

Ikke alle i Ap er glad for at majoriteten av sametingsvelgerne vil stemme på et parti som har en ikke-samisktalende kandidat.

Marit Kirsten Anti Gaup

Førstekandidat Marit Kirsten Anti Gaup i Ávjovárri valgkrets.

Foto: NRK

Ifølge en ny meningsmåling utført av Opinion Perduco for NRK Sápmi kommer det frem at en majoritet av sametingsvelgerne kan tenke seg å stemme på et parti som har en ikke-samisktalende presidentkandidat.

Hele 64 prosent svarer at det ikke er nødvendig at en kommende sametingspresident behersker samisk. Det har gledet Arbeiderpartiets norsktalende sametingspresidentkandidat Willy Ørnebakk.

– Jeg synes dette er gledelige tall sett i bakgrunn av det vanskelige spørsmålet vi har hatt internt i organisasjonen, sa Ørnebakk til NRK i går .

Men ikke alle i same-Ap er enig i det. I Ávjovárri er man delt.

– Jeg vet ikke om jeg er så glad for disse tallene, men for de som ønsker en norsktalende president er dette selvfølgelig en gladnyhet. Vi i Ávjovárri har gått inn for at vi ønsker en samistalende president og det er vårt førstevalg.

Det sier førstekandidat Marit Kirsten Anti Gaup i Ávjovárri valgkrets.

– Hvorfor er det samiske språket et så viktig krav for dere?

– Språket er jo veldig viktig. I spesielt Karasjok og Kautokeino er det samiske majoritetsspråket og det er derfor naturlig at vi støtter det samiske. Derfor har vi et ønske om en samisktalende president, sier Anti Gaup.