Hopp til innhold

Salten-ordfører: – Ønsker nabokommunene hjertelig velkommen til en samtale

Tysfjord Senterparti vil ha en Indre Salten storkommune. Ordføreren i Fauske tar i mot forslaget med åpne hender.

Fauskeordfører Siv Anita Johnsen Brekke holder iPad i handa
Foto: Lillian Martinussen / Sørfold kommune

Tidligere denne uken skrev NRK at Tysfjord Senterparti vil ha en Indre Salten storkommune som består av kommunene Tysfjord, Hamarøy, Steigen, Sørfold, Fauske og Saltdal.

Dette forslaget tar ordføreren i Fauske i mot med åpne hender.

– Vi ønsker de hjertelig velkommen til en samtale, absolutt. Det er et konstruktivt innspill i debatten om kommunestruktur og som vi gjerne tar med i våre drøftinger, sier Fauskeordfører Siv Anita Johnsen Brekke (Ap).

Kommunereformen nærmer seg med stormskritt og samtalene er godt i gang rundt om i landet.

Om cirka 1,5 år skal vedtakene i kommunene være gjort. Landets kommuner gis en frist frem til sommeren 2016 med å avklare sammenslåinger, med virkning fra 1. januar 2018.

Leif Harald Olsen og Indre Salten

Leif Harald Olsen i Tysfjord Senterparti lanserte idéen om en Indre Salten storkommune tidligere denne uken.

Foto: Sander Andersen / Simon Piera Paulsen

Har konkrete forslag

Kommunestyret i Fauske har vedtatt at man ønsker å avklare de ulike modellene om sammenslåing.

– Forslagene er Fauske som egen kommune, Indre Salten, sammenslåing med Bodø kommune og Stor-Salten kommune som vil si alle de ni kommunene i Salten, opplyser Fauskeordføreren.

– Hva mener dere med Indre Salten?

– Kommunestyret har ikke spesifisert hva man mener med Indre Salten, men jeg tror man har tenkt på Fauske, Sørfold og Saltdal. Vi har ikke gjort noen spesifikke vedtak når det gjelder Tysfjord, Steigen og Hamarøy, men jeg tror Indre Salten-begrepet vil ha rom for å også kunne prate med de.

Alle Salten-kommuner pluss Tysfjord

Kart over de ni kommunene i Salten og Tysfjord.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Allerede robust

Men i utgangspunktet mener ordføreren at Fauske er stor og robust nok som en egen kommune.

– Derfor har vi satt Fauske som egen kommune som første punkt. Men vi skal ikke være navlebeskuende og skal selvfølgelig snakke med de andre.

– Fauske kommune vil gjerne høre hva som er innholdet i oppgavemeldingen som kommer i første kvartal 2015. Kanskje det gir oss en pekepinn på hvorfor vi skal bli stor og robust nok.

Korte nyheter

 • Samer blir bedt om å holde munn

  Festivalsjef Sandra Márjá West, leder for Samerådets kulturavdeling, Christina Hætta og sametingspresident Silje Karine Muotka kjenner seg igjen i samiske artisters fortelling om koftekrav.

  – Det er ikke få konferanser der det samiske blir usynliggjort. Man snakker om hydrogenfabrikker, kraftlinjer, mineralvirksomhet og det grønne skiftet, men gir ikke ordet hverken til samiske artister eller politikere.

  – Men når middagen kommer, blir det gjerne servert reinfilet og multebær og underholdt av en joik. Da slipper vi til, sier Muotka til VG.

  Sametingspresident Silje Karine Muotka
  Foto: Åse M.P. Pulk / Sámediggi
 • Árktalaš ráđđi joatká Ruošša haga

  Árktalaš ráđđi joatká doaimmaidis muddejuvvon dásis. Čieža riikka leat mielde ovttasbarggus, muhto Ruošša ii beasa mielde, čállá Nunatsiaq News. Árktalaš ráđi čállingoddi livččii rievtti mielde galgan leat Ruoššas jagiin 2021-2023.

  Arktisk råd
  Foto: Arktisk råd
 • Suoma davimus Pride-doalut

  Anára Pride lágiduvvo lávvordaga Anára márkanis. Doalut leat Sajosa šiljus ráidovázzima maŋŋá. Das leat earret eará piknik, musihkkaovdanbuktimat ja iešguđetlágán bargobájit. – Lean oaidnán, ahte olbmot leat vuordán dákkár dáhpáhusa ja leat ilolaččat, čilge Nuoraidráđi lahttu Hilda Musta Yle Sápmái. Dán vahkus lea ávvuduvvon virggálaš Pride-vahkku Suomas.

  Sápmi Pride 2017 Anáris, i Enare
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK