NRK Meny
Normal

Her mister elevene med all sannsynlighet én fridag

Lengre skoledager, men til gjengjeld én skoledag mindre i uken. Det har vært ordningen ved denne skolen, men nå går det mot slutten, ifølge Ságat.

Ollu mánát biebmoruovttuin

OPPHEVER OMSTRIDT SKOLEDAGSORDNING: Politikerne i Kautokeino kommune gjeninnfører med all sannsynlighet fem dagers skoleuke for elevene ved grunnskolen ved kommunesenteret.

Foto: NRK

I 2013 fortvilte mange foreldre i Kautokeino over kommunens vedtak om å kutte grunnskoleelevenes skoleuke fra fem til fire dager.

Det ble startet en aksjonsgruppe mot ordningen, og flere foreldre gikk sammen og klagde på kommunens vedtak til Fylkesmannen i Finnmark.

Nå melder Ságats nettutgave at femdagers skole med all sannsynlighet gjeninnføres ved Kautokeino grunnskole til høsten 2017 (ekstern lenke – bak betalingsmur).

Avisa melder at saken skal opp i kommunestyret i neste måned, men en avtale innad flertallet i Kautokeino kommunestyre gjør at saken mest sannsynlig er avgjort.

Mangel på skoleskyss

Johan Vasara

FJERNER OMSTRIDT FRIDAG: Kautokeino-ordfører Johan Vasara (Ap) får antagelig kommunestyrets flertall med seg.

Foto: Jenna Rasmus / NRK

Kautokeino kommune innførte firedagers skoleuke etter at Finnmark fylkeskommune i mai 2013 vedtok å fjerne skolebusstilbudet midt på dagen.

I stedet for den vanlige femdagers skoleuken, fikk elevene lengre skoledager – men til gjengjeld én fridag i uken.

Dette gjorde hverdagen vanskelig for en rekke foreldre og familier.

– Ungene mine har måtte være med meg eller faren på jobb én dag i uken, fortalte tannlege og forelder Ann Kristine Bongo i foreldregruppa etter at ordningen ble innført.

Fjerning av fridag var Ap-valgløfte

– Arbeiderpartiet har gått til valg på å avslutte prosjektet med firedagersuke for skolebarn i grunnskolen. Sammen med Flyttsamelista har vi en samarbeidsavtale hvor også dette punktet er tatt inn, sier ordfører Johan Vasara (Ap) til Ságat.

– Derfor forutsetter jeg at vi har flertall for å innføre en femdagers skoleuke, tillegger han.

Skral økonomi årsak

Da man i Kautokeino innførte firedagers skoleuke, var det begrunnet i kommuneøkonomien.

– Kostnadene ved skole­skyss ble pålagt kommunen. Slik jeg ser det var det den gang et rent sparetiltak. Det kunne selvsagt også være kulturelle argumenter for skoleordningen, men økonomi var slik jeg så det hovedargumentet, sier Kautokeino-ordføreren.

– Ikke alle har hytte

Johan Vasara mener at det er uheldig å ha firedagers skoleuke.

– Noen er nok fornøyd med at man har en langhelg og kan dra til fjells, og være med i reindriften. Det er for så vidt greie argumenter, men vi kan ikke lage et skolesystem som passer for noen, når vi vet at det også er elever som har behov for skole fem dager i uka.

– Ikke alle har en hytte på fjellet, eller oppgaver i reindriftsnæringen. Vi må se på hensynet til alle grupper barn, sier ordføreren.