Saemien Sijte og Beaivváš på menyen

I sin samtale med kulturministeren vektla sametingspresidenten viktigheten av nye bygg til Saemien Sijte og det samiske nasjonalteateret Beaivváš.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) var optimistisk etter møtet med kulturminister Thorhild Widvey. (Bildet er tatt i en annen anledning.)

Foto: Lisa Marie Anti / NRK

– Jeg er svært fornøyd med møtet, sier sametingspresident, Aili Keskitalo (NSR), etter møtet med kulturminister Thorhild Widvey (H).

Hun har ikke fått noen lovnader fra kulturministeren, men mener det er forståelig siden de nå er i gang med budsjettarbeidet for neste år.

To kulturbygg på agendaen

Det var to kulturbygg som var i hovedsetet for Keskitalo da hun møtte ministeren. Nemlig nytt bygg til Saemien Sijte, og et nytt teaterbygg til Beaivváš – det samiske nasjonalteateret.

– Når det gjelder Beaivváš er det opp til teateret selv og Sametinget, å komme opp med et forslag til et forprosjekt til Kulturdepartementet. Det vil forhåpentligvis være klart allerede i mars, mener presidenten.

Saemien Sijte sørsamisk museum og kultursenter i Snåsa har i årevis jobbet med å få plass på statsbudsjettet. Nå jobber Statsbygg med å gjøre en analyse av de økonomiske rammene for et nytt bygg.

– Statsbygg gjennomfører nå en risikoanalyse av Saemien Sijtes byggeplaner. Den skal være ferdig i løpet av de nærmeste ukene, og den kommer til å være svært viktig fremover når regjeringen bestemmer neste års statsbudsjett.

Skal møtes hvert halvår

På møtet ble Sametinget og Kulturdepartementet enige om at sametingsrådet og kulturministeren skal treffes minst én gang i halvåret, slik at dialogen i samiske kultursaker styrkes.

– Det betyr at samisk kulturpolitikk vil være på den nye kulturministerens agenda svært ofte, og det er et skritt fremover, avslutter sametingspresident Aili Keskitalo.