NRK Meny
Normal

Saami Ski Race: – Her kan det ikke arrangeres skirenn

På grunn av mye overvann er arrangørene Saami Ski Race nødt til å flytte hele løpet til Finland i år.

TV-sak om Saami Ski Race. Reporter: Piera Balto

Saami Ski Race arragør, Ole Einar Isaksen Hætta, viser det som skaper ekstra utfordringer i år. – På grunn av løpernes sikkerhet må løpstraseen flyttes i år, forklarer han. Reporter: Piera Balto - Foto/redigering: Samuel Frode Grønmo

– Dessverre så er myrene og vannene full av overvann, noen av de lange vannene er full av snøslaps. Og hvis vi skal unngå disse vannene, så blir løypen to mil lenger. Og det er ikke mulig å gjøre, så derfor måtte vi velge løype på tirsdag, og på den løypen så snur løperne i Norge. I Finland var det bare ett vann som de måtte unngå, mens her i Norge har vi flere vann, sier arrangør Ole Einar Isaksen Hætta.

Skiløpere som har gått Saami Ski Race, pleier å komme i mål i Kautokeino. Men i år har det vært så mildt, at på de fleste vann og myrer er det overvann.

Derfor har arrangørene valgt å flytte hele løpet til Finland.

Start og mål i Hetta

Dette betyr at ingen løpere vil komme til Kautokeino, starten er i Hetta i Finland, og målområdet er også i Hetta.

– Jeg mener at dette er den beste løsningen. Vi har også en løype i Hetta som er 18 kilometer lang som man kan gå rundt, men jeg tror det hadde blitt veldig tungt for løperne. Den løypa har mange oppoverbakker. Men nå blir det nesten som den løypen vi bruker å ha, den er flat og nå snur de i grensen, sier Hætta.

Dette er selvsagt en gladnyhet for Enontekiö, men hva mener de i Kautokeino når løypa blir flyttet?

– Gleden er sikkert der når løperne kommer i mål, men det har vært trist både for Enontekiö og Kautokeino. Det har vært mye frustrasjon både i Finland og Norge, men det berører selvfølgelig mer samfunnet i Kautokeino og Kautokeino kommune. Så det var en tung dag for oss når vi bestemte å flytte Ski Race til Finland. Men vi må prøve å holde humøret oppe og arrangere løpet så godt vi kan, forteller Hætta.

Uheldig at målområdet ikke er i Kautokeino

En som forbereder seg til Saami Ski Race er Anne Britt Klemetsen Hætta fra Kautokeino.

Hun mener det er uheldig at målområdet til Saami Ski Race ikke er i Kautokeino, slik som det pleier å være, men hun gleder seg uansett til løpet.

Anne Britt Klemetsen Hætta

Anne Britt Klemetsen Hætta fra Kautokeino gleder seg til å gp Saami Ski Race, selv om målområdet ikke blir i hjembygda.

Foto: Piera Balto / NRK

– Det blir jo morsomt å gå i Finland og å komme i mål i Enontekiö. Jeg skulle egentlig gå 6 mil, men det er blitt kortet ned til 5 mil. Jeg har gått på ski hele vinteren for å være forberedt til løpet. Og ellers så løper jeg og trener styrke, forklarer hun.

Anne Britt Klemetsen Hætta sier at hun har hørt at flere skiløpere i Kautokeino har sagt det er trist når det ikke blir målgang i Kautokeino.

– Jeg har hørt at noen har sagt at det er trist når det ikke blir målgang i Kautokeino. Noen hadde planer om å gå tre mil, men som har sagt at de kanskje nå ikke gidder å gå løpet fordi målområdet ikke er i Kautokeino. Men de fleste har sagt at de er fornøyde når arrangørene har funnet en løsning. Jeg var ikke i tvil om å delta i Saami Ski Race. Så det blir morsomt å gå, forteller hun.

Har måttet flytte hele infrastrukturen

Arrangør Ole Einar Isaksen Hætta sier at de har måttet hele kommunikasjonensenteret fra Kautokeino til Finland.

– Vi har måttet flytte tidtakerutstyret og kafeen til Finland. Løperne får jo biđus etter løpet, så vi må flytte all vår infrastruktur til Finland. Så vi har en kabal å løse.

Men selv om de har måttet flyttet til Finland, så har stadig flere løpere påmeldt seg.

– Etter at vi flyttet løpet, så har cirka 40 løpere meldt seg på. Jeg tror det som er spesielt med Saami Ski Race er at løperne får krysse grensa, og nå kan de gå tilbake igjen. Så den særheten blir igjen selv om vi har måttet flytte løypa til Finland. Vi har løpere fra Luxemburg og Belgia og de som vil se reinsdyr ved løypene kan kanskje se glimt av rein. Jeg mener det er eksotisk å gå på ski over vidda vår og jeg tror de får en fin tur, sier Saami Ski Race arrangør, Ole Einar Isaksen Hætta.