«Tim tam tam» – så fort kan man lære å joike

– Det er viktig at samisk ungdom griper fatt i joiken og det er ikke så vanskelig å lære, sier Ylva Soriano Lundby (19) som er spent før Norgespremieren på «Joikefeber» på TIFF i kveld.

Ylva Soriano Lundby og hennes mor Ellen-Astri Lundby forteller om filmen som har premiere i Tromsø. Filmen heter Tim Tam Tam.

Oslojenta oppdaget for par år siden at hun er same og ble veldig interessert i samisk kultur. Hun ble med på et spennende prosjekt som hennes mor, filmregissør Ellen-Astri Lundby, lanserte for henne.

– Mamma ville at jeg skulle bli kjent med min samiske identitet, så derfor dro vi ofte nordover, til festivaler, til joikere og selvsagt så ble jeg med på ulike joikekurs for å «finne den riktige tonen». Jeg hadde så lyst å få et innblikk i samisk musikkverden, forteller Ylva.

Hun sitter på kinokafeen i Tromsø og blir intervjuet av mange journalister om den nye filmen som hun er med på.

Hvor vanskelig er det å lære å joike?

– Det gikk fint med meg under filmingen. Jeg møtte mange dyktige lærere, som Ole Larsen Gaino fra Kautokeino som kan flere hundre joiker. I tillegg fikk jeg hjelp av både Johan Sara jr. i Masi og Mari Boine, så det var et spennende filmoppdrag. Jeg følte at jeg lærte mye av hele prosessen og var kjempe heldig, sier Ylva.


Gammel sjøsamejoik kan bli «in» igjen


Filmens hoved joik er veldig spesiell og blir kalt for «Tim tam tam» - som er en gammel tradisjonell sjøsamejoik fra Snefjord i Finnmark. Det er joiken til Karen Nilsen som er født i 1855 og fremdeles er det mange i den lille bygda som joiker Karen og hennes såre kjærlighet.

– Jeg var så heldig at jeg møtte barnebarnet til Karen og hun heter Gjertrud Matheussen og er 93 år gammel. Jeg var hjemme hos henne og hun lærte meg joiken som har gått i arv fra generasjon til generasjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ylva Soriano Lundby og Ellen-Astri Lundby

Ylva Soriano Lundby sammen med sin mor, Ellen-Astri Lundby, som også er regissøren av Joikefeber. 19 årige Ylva oppdaget noe nytt ved seg selv under innspilling av filmen.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Ny identitet

Filmregissør Lundby er veldig spent timer før premieren. Etter at hun oppdaget at familien har samiske aner, så har hun laget flere dokumentarer om jakten på samiskidentitet.

– Vi har gjort vårt og jeg håper at filmen skaper engasjement hos ungdom. Det kan jo hende at mange tenker – at jeg er en nyfrelst same og det er for så vidt greit, det har vært en berikelse og nå gir vi denne «joikebabyen» til publikum, sier regissør Lundby.

Ylva smiler bredt og sier at hun klarer nesten ikke å vente til premieren er over.

– Det er både gøy og skummelt. Hva kommer publikum til å tenke – og det er jo rart at jeg som er fra Oslo og Bergen driver med dette. Jeg som har en ny identitet, norsk, spansk, og også samisk, men jeg gleder meg veldig til i kveld.

Se Joikefeber traileren her: