Begjært utlevert av Putin - fikk politisk asyl i Norge

Sommeren 2013 ba Russland om å få Dmitry Berezhkov utlevert fra Norge. Nå fyrer han løs mot Putin-regjeringens undertrykking av landets urfolk.

Dmitry Berezhkov og sønnen Sergej

Nå kan Dmitry Berezhkov og sønnen Sergej nyte det frie livet i Tromsø. Bildet er tatt julen 2013.

Foto: Per Klemetsen Hætta / NRK

– Det er en utrolig lettelse å få innvilget politisk asyl i Norge. Nå føler jeg at jeg har fått friheten tilbake, sier Dmitry Berezhkov.

Asylsøknaden hans ble innvilget for kort tid siden.

Problemene hans i Russland begynte for drøye to og et halvt år siden. Like etter at han landet i Tromsø på veg fra urfolkskonferansen i Alta i juni 2013 ble han pågrepet av norsk politi og satt i fengsel.

Russiske myndigheter hevdet at han hadde gjort seg skyldig i økonomisk kriminalitet, noe Berezhkov tilbakeviste på det sterkeste,

Han tilhører itelmen-folket i Kamtsjatka, og ble løslatt etter en uke i fengsel da norske myndigheter mente det ikke fantes grunnlag for beskyldningene mot ham.

Takknemlig for støtte

Berezhkov bor i Tromsø med kone og et barn og er student ved Universitetet i Tromsø.

Asylsøknaden ble levert høsten 2013 og Berezhkov legger ikke skjul på at ventetiden uten gyldige papirer i Norge har vært en stor påkjenning.

– Jeg vet ikke hva vi skulle gjort uten gode venner i Tromsø, sier han.

Han er også glad for rask mobilisering i det samiske miljøet etter at han ble arrestert-

– Jeg vil takke alle samer og andre i Norge, som viste solidaritet og bidro til å hjelpe meg. Dette viser at urfolksnettverk fungerer når det virkelig gjelder. sier han.

Lar seg ikke kneble

Urfolksorganisasjonen RAIPON, som han en gang var medlem av og ledet, er fullstendig overtatt av Putins støttespillere. Etter at ytringsfriheten ble ytterligere innskrenket i Russland har situasjonen for russiske urfolk blitt merkbart verre.

– Folk trues til taushet ved psykisk terror og det er umulig å fremme urfolks- og menneskerettigheter uten å bli utsatt for trusler av myndighetene, sier Berezhkov.

Sametingspresident Aili Keskitalo var den første Berezhkov ringte til da han fikk svaret fra norske justismyndigheter.

Hun var blant de som engasjerte seg i saken hans, da Berezhkov ble arrestert.

– Jeg er utrolig glad på vegne av Dmitry og hans familie, og jeg er glad for at vi får en sterk urfolksstemme som informerer om situasjonen i Russland, sier hun.

Aili Keskitalo og Dmitry Berezhkov

Dmitry Berezhkov ba også Helsingforskomiteen om hjelp, da han ble begjært utlevert til Russland. Med seg til Oslo hadde han Aili Keskitalo, som da var leder for Norske Samers Riksforbund.

Foto: Mette Ballovara / NRK