Hopp til innhold

Ruovttuguovlu divrras sámenieiddaide

Báikkálaš historjá, bearaš ja ruovttuguovlu lea dehálaš sámeguovllu nieiddaide. Nu čájeha váras dutkamuš, man filosofiijamagisttar Helena Ristaniemi lea dáhkan. 12 nieidda Suoma sámeguovlluin serve dutkamuššii. Dutkamuš dárkkistuvvui Oulu universitehtas bearjadaga. Dan dieđiha Yle Sápmi.

Ristaniemi dadjá ahte ruovttuguovlu lea divrras nieiddaide, ja sii dovdet bures guovllu historjjá. Sámenieiddat smihttetge, go válljejit oahppu, ahte beasašit ruovttuguovllustis eallit boahtteáiggis.

Korte nyheter

 • Kranselag ved nytt teater- og skolebygg

  Nybygget til det samiske nasjonalteateret Beaivváš og Samisk videreående skole og reindriftsskole er i rute til å stå ferdig om et drøyt år.

  Nå er taket på plass som tradisjonen tro ble markert med kranselag på byggeplassen i Kautokeino, skriver Statsbygg.

  - Prosjektet er i rute, så nå gleder vi oss til å fortsette det gode samarbeidet med alle involverte fram til bygningen skal stå ferdig om et drøyt år, sier prosjektleder Marte Kollstrøm i Statsbygg.

  Det nye bygget består av tre fløyer, som møtest i en felles kantine, vestibyle og hovedinngang. Bygget skal inngå som en del av naturen når det kommer til form og materialar. Det blir utstrekt bruk av trematerialer, og bygningen skal tilpasse seg de naturlige formene i landskapet.

  Bygningen vil bli på rundt 7300 kvadratmeter over to plan. Det blir en stor teatersal og en mindre prøvesal. Skoledelen vil få en gymsal med tilhørende garderober, verksted, byggehall, storkjøkken, undervisningsrom og kontorareal for tilsatte.

  Taket som kurvar seg er eit kjenneteikn for nybygget.
  Foto: JOHAN MATHIS GAUP / Pressebilde Statsbygg
 • Nye krav til universitetene: Vil ha flere ingeniører, sykepleiere og leger.

  I dag kommer regjeringen med nye krav til landets universiteter og høyskoler.

  – Vi er nødt til å nå flere med tilbud om høyere utdanning og kompetansebygging, sier Sp-statsråd Ola Borten Moe til NRK.

  I dag legger han fram en ny stortingsmelding om kompetansebehovene i høyere utdanning, der det er krav om at universiteten må sats mer på utdanningen det er mest behov for.