NRK Meny
Normal

– Denne prisen deler vi med hele Sápmi

Til stående applaus og jubel ble den gjeveste prisen på Gaygalla 2018 «Årets LHBT- person» utdelt til Sápmis Runar Myrnes Balto og Mikkel Eskil Mikkelsen.

Gaygalla vinnere med kulturminister

Runar Myrnes Balto og Mikkel Eskil Mikkelsen på rød løper sammen med kulturministeren Trine Skei Grande.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK Sápmi

– Jeg skjelver, dette er stort! Vi har vunnet prisen der det er veldig mange viktige folk som er våre mednominerte, også står vi her som den store vinneren, sier en preget Mikkelsen på scenen.

Takketalen til Runar Myrnes Balto

Mange å takke under takketalen til Runar Myrnes Balto og Mikkel Eskil Mikkelsen.

Foto: Ewa Mari Hedman / NRK

Historiske

I helgen var det duket for det som kun kan beskrives som årets fest. Det var klart for Gaygalla 2018 som etter flere års fravær ble arrangert igjen. Etter tre underholdende timer med glitter, dristige antrekk og mange prisvinnere var det de to koftekledde gutta fra Sápmi som tok hjem kveldens gjeveste pris, som kulturminister Trine Skei Grande delte ut.

Sceneshow på Gaygallaen 2018

Åpningen av Gaygalla 2018.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK

– I et stort skjeivt miljø er det også plass til oss samer. Jeg gleder meg til å ta plass i og jobbe for et større mangfold, sa Mikkelsen i sin takketale.

Runar Myrnes Balto understrekte at i løpet av de årene som har gått siden forrige galla så er det mange andre samer som også hadde fortjent denne prisen.

– Det er rart hvor skummelt det kan være å ta en offentlig rolle som åpen homofil og det hjalp absolutt at vi var to denne gangen, så takk Mikkel Eskil, sa Balto til full jubel fra salen.

Prisens betydning

– Det kommer til å stå overalt nå, «de første åpne homofile på Sametinget» og jeg tror at det kommer til å blir flere «første» etter oss også, forklarer Mikkelsen.

Mikkelsen er stolt over at dette kommer til å følge han resten av livet og at det klart vil ha noe å si i arbeidet videre. Samtidig håper han at prisen kan ha en betydning i det samiske samfunnet og kan bidra til hvordan det samiske samfunnet beveger seg.

– Dette viser at Sápmi går fremover. Jeg tror ikke det er så konservativt som noen kanskje skal ha det til, selv om vi fortsatt har en jobb å gjøre, tilføyer Balto.

–Vi mangler rollemodeller, akkurat på grunn av at det er vanskelig å være den første som tar steget.

Årets LHBT-person introduksjon

Før vinneren ble kåret, ble det lest opp introduksjon om de nominerte av 4 kjente fjes, komiker Trine Lise Olsen leste Balto og Mikkelsen sin introduksjon.

To menn, én pris

Men én ting må avklares, hvem er det som skal ha prisen hos seg?

I full latter ser guttene på hverandre og rister på hodet.

– Vi har jo en fjord mellom oss, så kanskje vi kan kaste den (prisen, red.anm.) mellom oss over fjorden, sier Balto lattermildt.

I en litt mer alvorlig tone forteller gutta at prisen nok skal til Sametinget og at den skal være godt synlig for alle.