NRK Meny
Normal

Rosa utfordrer samekofta

Samiske designere er blitt freidige i sine kreasjoner. Men er tiden moden for den rosa kofta?

Inga Porsanger

Inga Porsanger i moderne kreasjon bygget på tradisjonell form.

Foto: Gunnar Tjikkom / NRK

Inga Porsanger i Karasjok har spesialisert seg på tradisjonelle klær i ny drakt. Med moderne snitt og spreke farger forvandler hun kjente og kjære plagg til nye og spennende kreasjoner. Skallebånd i alle regnbuens farger er hennes kjennemerke.

Kjent, men ukjent

– Det blir jo litt anderledes. På den ene måten er det noe kjent, samtidig som det kan føles litt rart, sier Porsanger om sine egne komposisjoner.

Det er ikke de store grepene hun gjør når hun lager nye kreasjoner. Den tradisjonelle formen er hellig, men hun eksperimenterer med farger og stoff. Porsanger tar frem en vanlig damekofte i blå farge.

– Koften i seg selv er en vanlig og tradisjonell kofte, men den blir mer spennende når den er sydd i dongeristoff. Jeg kaller den for en jeans-kofte, sier Porsanger.

Trenger forandring

Inga Porsanger får støtte av en kollega i nabokommunen. Risten Rávdná Hætta Gaup var den første syersken som lagde moderne utgaver av tradisjonelle samiske klær. Da hun oppdaget at de tradisjonelle klærne var på tur ut, startet hun egen systue i 1974.

 – Folk hadde begynt å gå i vanlige norske klær. Det virket som om vi begynte å gi slipp på den samiske identiteten, og det ville ikke jeg skulle skje, sier Hætta Gaup.

Derfor lagde hun en moderne utgave av samekofta, som er kjent den dag i dag. Hun er glad for at Porsanger fører arven videre.

Kirsten Ravna Gaup Hætta

Risten Rávdná Hætta Gaup begynte å modernisere kofta allerede på 70-tallet.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

– Det er som om jeg selv skulle gjort det, sier Hætta Gaup.

Ikke alle liker at utvilkingen gå fort. Ellen Marie Turi Gaup har satset på tradisjonelle produkter. Hun sier at det selvfølgelig er behov for forandringer, men bare til en viss grad. 

Upassende med rosa

– Det ville vært upassende om eldre skulle kledd seg i rosa skallebånd. Samtidig syns jeg det er greit at unge folk bruker tradisjonelle plagg i nye former og farger, om så en rosa kofte, sier Turi Gaup.

 

Ellen Marja Turi Gaup

Ellen Marie Turi Gaup liker det tradisjonelle.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Samekoften har bestandig vært glad i kombinasjoner av sterke farger. Også Turi Gaup har for anledningen pyntet hverdagskoften med et knallrosa halsetørkle. Likevel har hun vanskeligheter med å forestille seg selv i rosa kofte.

– Den eneste måten jeg kunne utfordret tradisjonelle grenser på, måtte vært at jeg var yngre, ler Turi Gaup hjertelig.