NRK Meny
Normal

rOlfFa reiser ikke til Liet-Lávlut

Drøye to måneder før finalen i sangkonkurransen Liet International i Udine i Italia, har samiske rOlfFa sett seg nødt til å trekke seg.

Rolffa fra Karasjok

Karasjok-bandet rOlfFa hadde gledet seg til å delta i Liet-Lávlut i Italia.

Foto: Tor Even Mathisen / NRK

Ailo Kemi Gjerpe

Ailo Kemi Gjerpe.

Foto: NRK

– For oss er hele dette opplegget blitt en skikkelig flause. Jeg ser ikke helt meningen med å holde en musikkonkurranse, der premien er å vise samisk musikk internasjonalt i en annen musikkonkurranse, og der artisten selv må står for alt det praktiske og økonomiske i forbindelse med reisen, mener trommeslager Ailo Kemi Gjerpe i rOlfFa.

Gjerpe forklarer at de i bandet hele tiden har trodd at det er Samisk musikkfestival (SMF) i Kautokeino, arrangørene av den samiske musikkonkurransen Sámi Grand Prix som vil betale for bandets deltagelse i Liet-finalen.

– Like etter at vi vant finalen i Sámi Grand Prix fikk vi et klart løfte om at Samisk musikkfestival kommer til å betale for reisen vår til Italia, der Liet-finalen i år arrangeres. Først i dag rett før klokken 13.00 fikk jeg beskjed om at den samiske festivalarrangøren ikke har penger til slikt og at vi derfor må begynne å søke etter midler andre steder, forklarer Gjerpe.

Sliter med underskudd

rOlfFa var den store forhåndsfavoritten da de Påskeaften 2011 stilte opp i den samiske musikkonkuransen Sámi Grand Prix i Kautokeino. Det gikk da også slik som de fleste trodde, rOlfFa vant.

For seieren fikk bandet en pengepremie på 15.000 kroner og retten til å representere Sápmi i den internasjonale sangkonkurransen for europeiske minoritetsspråk Liet-Lávlut. I år arrangeres finalen i Liet International (ekstern lenke) 19. november i Udine i Nordøst Italia.

– Vi har hele tiden gledet oss til å delta, men dessverre er det slik at det er pengene som styrer også dette. På grunn av økonomien har vi ikke mulighet til å reise til Liet-finalen, forklarer Gjerpe.

NRK har fått tilgang til epost-korrespondansen mellom Samisk musikkfestival og rOlfFa. Dette skrev Brita Triumf, som er en av de frivillige i Samisk musikkfestival og som har holdt kontakten med Liet, til Ailo Kemi Gjerpe i vår:

«Det er ikke slik at dere selv skal betale for reisen, men Liet ber/foreslår alle artister å søke/ordne penger til reiseutgiftene. I deres tilfelle er det Samisk Musikkfestival som dekker reisen, tror Runar også skal prøve å søke ekstra midler til dette formålet.»

SÁMI GRAND PRIX 2011
Foto: Grafikk: Nils Egil Gaup / NRK

– Det er først nå jeg hører hos deg at bandet har fått beskjed om å betale reisen og alle utgifter selv. Jeg forstår hvis de er litt skuffet, men jeg håper de likevel vil reise dit, håper Triumf.

Kontrabeskjed i formiddag

Triumf bekrefter at hun skrev en e-post til gruppa i vår, like etter at rOlfFa vant Sámi Grand Prix (SGP) og kvalifiserte seg til Liet International, der hun forklarte at SMF trolig ville betale for reiseutgiftene.

– Det har vært slik før, siden SGP-vinnerne har kvalifisert seg til Liet International, at SMFog Liet-arrangørene har delt på utgiftene, hvis det har vært behov for det. For noen artister har det ikke vært behov å støtte fordi de selv har ordnet med finansiering av deltagelsen. Etter det jeg forstår var det meningen at rOlfFa også skulle få et slikt tilbud, forklarer Brita Triumf.

Leif Isak Nilut

Leif Isak Nilut.

Foto: Ã…se Pulk / NRK/Ã…se Pulk

I dag klokken 12.58 kom imidlertid kontrabeskjeden på e-post. Dette skriver nestleder i Samisk musikkfestival (SMF) Leif Isak Nilut:

«SMF har gått på et betydelig underskudd inneværende år og et etterslep fra 2010. Det betyr at SMF ikke har midler å tilføre for turen til LIET, dessverre.»

– Det er temmelig sent å komme med en slik beskjed drøye to måneder før Liet-finalen. Både Sametinget og Sápmi Music er vanligvis flinke til å støtte diverse musikalsk aktivetet, men søknadsfristene har gått ut for lenge siden og så sent på året har de selvsagt ikke midler igjen, sier Gjerpe.

Samisk musikkfestival har ennå ikke full oversikt over hvor stort underskuddet er på, men det skal være på rundt 300.000 kroner. Leif Isak Nilut sier han beklager hvis rOlfFa føler seg lurt, men at han tror det snart vil komme en løsning.

– Vi jobber nå i full fart med å få et spleiselag mellom Liet-arrangøren, Sametinget og Sápmi Music. Jeg tror at vi sammen skal finne en løsning og at rOlfFa vil befinne seg i Udine under Liet-finalen, sier en optimistisk Nilut.