Hopp til innhold

Biret og Gáddjá representerer fremtidens samiske dansekunst

Tvillingsøstrene Biret og Gáddjá Haarla deler tittelen «Årets unge kunstner 2021» for Riddu Riđđu musikkfestival. En utmerkelse som forsterker tilknytningen til Sápmi, ifølge Biret.

Biret Haarla og Gáddjá Haarla er valgt ut til Årets unge kunstner 2021 for Riddu Riđđu.

ÅRETS UNGE KUNSTNER: Biret Haarla og Gáddjá Haarla er valgt ut til Årets unge kunstner 2021 for Riddu Riđđu.

Foto: Pressefoto

De 21 år gamle danserne fra Utsjok kommune i Finland har tidlig gjort seg bemerket innenfor kunstmiljøet i Sápmi, og har flere ganger samarbeidet med godt etablerte kunstnere. Dette har duoen ønske om å fortsette med i rollen som «Årets unge kunstner 2021».

– Jeg håper andre kunstnere ser og oppdager oss på Riddu Riđđu, og at vi dermed får anledning å samarbeide med andre kunstnere og musikere i Sápmi, uttaler Biret til NRK.

Hun utdyper at hun har et ønske om å forene flere kunstformer, som dans, teater, billedkunst og musikk gjennom samarbeidsprosjekter.

Ble overrasket

I dag studerer Biret og Gáddjá dans ved Performing Arts Research and Training Studios i Brussel. Tidligere har de tatt utdanning ved ballettskolen i Helsinki.

For søstrene har det vært en trygghet å kunne dele lidenskapen for dans med hverandre, og nå er begge klare for rollen som «Årets unge kunstner 2021» for Riddu Riđđu.

– Jeg synes det er veldig gledelig å dele dette med Gáddjá. Det er fint å ha noen å samarbeide med, og ikke trenge å gjøre dette alene sier, Biret.

Biret Haarla og Gáddjá Haarla er valgt ut til Årets unge kunstner 2021 for Riddu Riđđu.

SAMARBEID: Biret og Gáddjá håper Riddu Riđđu åpner muligheten for samarbeid med andre kunstnere.

Foto: Pressefoto

Det kom som en overraskelse på søstrene da det ble klart at nettopp de var valgt ut av Riddu Riđđu. Nå gleder de seg til å vise frem sitt arbeid under kommende festival.

– Vi hadde ikke forventet dette, derfor er det veldig spennende. Det betyr veldig mye for meg. Jeg og Gáddjá har arbeidet sammen tidligere, og nå har vi muligheten til å gjøre det igjen.

  • Guldal jearahallama sámegillii dáppe:

Høyt nivå

Festivalsjef for Riddu Riđđu, Sandra Márjá West, er glad og stolt over å kunne ta imot Biret og Gáddja som «Årets unge kunstnere 2021».

– «Årets unge kunstner» er en søknadsbasert ordning, Biret og Gáddja skilte seg veldig ut med det kunstneriske nivået de er på, uttaler hun til NRK.

Festivalsjef for Riddu Riđđu, Sandra Marja West.

FESTIVALSJEF: Sandra Márjá West er leder for Riddu Riđđu-festivalen.

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

West synes det er spennende å få inn kunstnere som driver med dans.

Hun opplyser at samisk dansekunst fremdeles er i utvikling og at Biret og Gáddjá representerer fremtidens samiske dansekunst.

– Vi har mistet eller glemt veldig mange av de samiske dansetradisjonene. Gáddjá og Biret har både ballettutdanning og utdanning innen samtidsdans, men de er også veldig på å utforske samiske temaer i sitt arbeid, forteller West.

Hun mener at deres ønske om å samarbeide med andre samiske kunstnere vitner om deres sterke engasjement til å nå noen vei med egen kunst innenfor en samisk sammenheng.

Samisk tematikk

Det samiske uttrykket er essensielt for Biret og Gáddjá, og via sin kunstform utforsker søstrene det samiske perspektivet.

– Den samiske tematikken er alltid med oss når vi arbeider med dansen. Man kan bruke det i bevegelser og i improvisasjon, fastholder Biret.

Ifølge henne gir utmerkelsen som «Årets unge kunstner» på Riddu Riđđu en sterkere tilknytning til hjemlandet, Sápmi.

– Vi er veldig takknemlig overfor Riddu Riđđu som har valgt oss ut til å være årets unge kunstnere.

Les også: Spellemann-nominert laget album helt alene

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse