Riddu Riđđu økonomisk forbilde

Den samiske festivalen Riddu Riđđu tjente godt i 2009, og er blitt et forbilde for andre samiske festivaler.

Riddu Riđđu åpning
Foto: Klemet Anders Sara

I 2009 var de samlede inntektene hos Riddu Riđđu på over 6,5 millioner kroner, mot 4,6 millioner kroner året før.

– Det er tilskudd og billettinntekter som fører til de gode inntektene, sier festivalleder Ragnhild Dalheim Eriksen og sier de har bygd seg opp over tid.

Ble Knutepunktsfestival

I regnskapet til Riddu Riđđu for 2009, ser man at 89 % av de totale inntektene består av offentlige tilskudd og billettinntekter, mens de får resten inn fra sponsorer, annonsesalg og salg av diverse artikler.

Som følge av Riddu Riđđus status som nasjonal knutepunktfestival i 2009, medfører det at festivalen får 1,5 million kroner i faste årlige tilskudd fra Kultur- og kirkedepartementet over en fireårsperiode.

Årsresultatet for Riddu Riđđu ble et overskudd på 717.000 kroner, mot 213.000 kroner i 2008.

Har mye å lære

Márkomeannu er en av de andre samiske festivalene, og de hadde en inntekt på 1,3 million kroner i 2009. Av dette var 840.000 kroner offentlige tilskudd, og overskuddet ble på litt over 9000 kroner i fjor.

– For de mindre festivalene, er Riddu Riđđu forbilde på den økonomiske siden, og vi kan ha mye å lære av dem på denne delen, mener festivalleder Runar Myrnes Balto i Márkomeannu, som sier de har god dialog med Riddu Riđđu.

Márkomeannu er en kultur- og musikkfestival som arrangeres i markebygdene i Ofoten og Sør-Troms i slutten av juli måned hvert år.

Vil ha samme inntekter

Samisk Musikkfestival i Kautokeino hadde omtrent to million kroner i inntekt i 2009, av dette var 800.000 kroner offentlig tilskudd. Samisk Musikkfestival står bak blant annet Påskefestivalen, med Sámi Grand Prix.

Også de ønsker å få status som nasjonal knutepunktfestival, på samme måte som Riddu Riđđu er blitt.

– Jeg tror at Riddu Riđđu klarer seg godt økonomisk fordi de får denne støtten som knutepunktfestival, sier styreleder Ellen J. Sara Eira i Samisk Musikkfestival.

Ønsker å gi gode råd

Lederen i Riddu Riđđu har også gode råd til andre samiske festivaler om hvordan man kan lykkes med egne festivaler.

– De kan spisse konseptene sine og må jobbe knalhardt i alle ledd, sier festivalleder Ragnhild Dalheim Eriksen i Riddu Riđđu.

Korte nyheter

 • Norsk-samiske Nango invitert til Sundance filmfestival

  Som de eneste fra Norden er søstrene Ingir og Marja Bål Nango invitert til Sundance Institute’s 2022 Screenwriters Lab i januar (ekstern lenke). Totalt er 16 uavhengige filmskapere og manusforfattere invitert med på dette. De ble valgt ut fra 3200 bidrag for å videreutvikle manusene sine med veiledning av dyktige rådgivere. Screenwriters Lab er en kreativ helårsworkshop der deltakerne får tett oppfølging blant bransjens beste, og starter som oftest med fem intensive dager i Utah i januar. Marja og Ingir Bål Nango jobber med spillefilmmanuset «Guođoheaddji» (på norsk: Gjeter), som de nå får utvikle videre gjennom Sundance-workshopene. Les på samisk/Loga maiddái sámegillii dás.

  Plakat av Sundance Screenwriters Lab Fellows 2022.
  Foto: Pressebilde
 • Sundance lea bovden sámi filbmabargiid

  Beakkán Sundance filbmainstituhtta lea bovden sámi filbmabuvttadeaddji guoktá Marja ja Ingir Bål Nango mielde workshop-jovkui, geat dán jagi ožžot rávvagiid ja veahki ovdánahttit iežaset filbmaprošeavttaid. Oktiibuot 16 filbmamánusčálli miehtá máilmmi leat bovdejuvvon dása mielde. Badjel 3200 filbmamánus evttohusa ledje mielde gilvvus beassat Sundance filbmainstituhta Screewriters Lab workshop-jovkui. Dovddus filbmanásti Robert Redford dat lea vuođđudan filbmainstituhta. Dainna lea ulbmil nannet nuorra neavttáriid, filbmabagadalliid ja filbmamánusčálliid vejolašvuođaid lihkostuvvat dán kultursuorggis.

  Ingir Bål Nango og Marja Bål Nango ute, ikledd varme klær
  Foto: Privat
 • Pallplasser på finnmarkinger i USA

  Unge skutercrosskjørere fra Finnmark fortsetter å imponerer i USA. 15-åringen Thor David Rasmus fra Karasjok, som i år deltar i sin første Amsoil Championship Snocross turnering, kjørte til sølvplass i sin juniorklasse i Iowa i går. Fredag vant han sin klasse.

  Jan Even Romsdal fra Alta vant juniorklassen for 16-17 åringer i går.

  Malene Cottew fra Vadsø, som i fjor ble den første norske kvinnen til å vinne Amsoil-serien sammenlagt, var også på pallen denne helgen. Fredag ble det sølv, men lørdag vant hun dameklassen.

  Amsoil Championship Snocross er verdens største snøskuterserie.

  Thor David Rasmus og Jan Even Romsdal
  Foto: John Stian Moeng / Privat