NRK Meny
Normal

Riđđu-konsert til Moskva

Riddu Riđđu arrangerer denne helgen konsert i Moskva med mål om blandt annet å synliggjøre artister fra fjorårets festival, og å sette søkelys på urfolk.

Riddu 2013 Bestillingsverk Nordic Namgar

Riddu Riđđu-festivalen har som mål å synliggjøre artistene de booker også utenfor festival-scenen. Fjorårets Riđđu-artist Nordic Namgar ble godt mottatt under festivalen sist sommer, og denne helgen holder de konsert i Moskva.

Foto: Photographer Ørjan Bertelsen

Det er nå fjerde år på rad at Riddu Riđđu og Senter for nordlige folk reiser til Russland for å arrangere konsert. I år er det det norsk-russiske gruppa Nordic Namgar som skal presenteres, i tillegg til urfolksartister fra Russland og ellers i Sápmi.

Vil synliggjøre artistene også utenfor Riddu Riđđu-scenen

Riddu Riđđu`s festivalsjef Kirsti Lervoll forteller at for dem er det en viktig målsetning at artistene de booker inn til festivalen også skal synliggjøres på andre scener enn bare festivalens.

I fjor ble Nordic Namgar svært godt mottatt, og nå ønsker festivalen å ta bandet til flere scener. Gruppa omtales som et stjerneeksempel på crossboarder arbeid mellom profesjonelle musikere fra Norge og Russland.

Det er Jørn Ole Myklebust som er komponist og Namgar Lkhasaranova er tekstforfatter. Med seg har de også 5 andre musikere, blandt annet Niillas Holmberg.

– Urfolkartisten Namgar er på et meget høyt nivå i Russland, og vi håper at detter kan inspirere andre urfolksmusikere til å fortsette sitt arbeid med musikk og kunst, sier Lervoll.

Musikk skaper forståelse

Riddu Riđđu har sammen med Senter for nordlige folk og den russiske organisasjonen for urfolk, RAIPON, etablert et felles kontor i Moskva ved navn Northern World. Målet feres er å fremme kunnskap og forståelse for urfolkskulturen i landet.

Daglig leder ved Senter for nordlige folk, Mona Solbakk, forteller at urfolk i Russland for tiden er under et stort press.

– Det er derfor spesielt viktig at vi arrangerer konsert, nettopp for å sette søkelys på urfolk, sier Solbakk.

– Gjennom kultur erfarer vi ofte at det er enklere å nå fram og skape gjensidig forståelse, forteller hun.

Artister som tidligere har vært med konserter i Moskva er Adjagas, Mari Boine, Skaidi og Johtti Kompani.

Årets konserten arrangeres på Central House of Artists førstkommende søndag, 27. april 2014, kl. 19.00 lokal tid.