NRK Meny
Normal

Rettstvist stanset hotell-prosjekt

Tysk forretningsmann skulle etter planene allerede vært godt i gang med å gjøre om den nedlagte skolen i Teriberka til et moderne hotell.

Video Ulrich Kreuzenbeck

Ulrich Kreuzenbeck viser Hotell Teriberka. Reporter: Dan Robert Larsen, Foto: Jevgenij Kirillov og redigering: Hans Christian Storrøsten.

I desember 2009 brukte datterselskapet til FLAIT Group, FLAIT Invest, 2,4 millioner russiske rubel (cirka 480.000 NOK) for å sikre seg eierskapet av den nedlagte skolen i Teriberka på Kolahalvøya.

I tillegg har investeringsselskapet brukt penger på å sikre seg eiendommen rundt skolen og til aktitektarbeid i forbindelse med den planlagte ombyggingen av skolen. Til sammen har FLAIT Invest til nå brukt rundt 6 millioner rubel (1,2 millioner NOK) på prosjektet.

I begynnelsen så investeringen helt grei ut, i og med at det hele skjedde gjennom en offentlig auksjon. Overtagelsen skulle imidlertid vise seg å ikke være så enkel som først antatt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ulrich Kreuzenbeck

Ulrich Kreuzenbeck inne på et av klasserommene i den nedlagte skolen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Uenighet på prisen på eiendommen

Skolen ble bygd i 1956 og nedlagt i 2002 på grunn av mangel på elever. Elevene i Teriberka går nå på skole i nabobygda Lodeinoje, fem kilometer fra den gamle skolen.

Bygningen er på tre etasjer og har i tillegg en stor kjeller. Det planlagte hotellet ligger i den gamle delen av Teriberka, det vil si i det området der det meste av den planlagte Sjtokman-aktiviteten vil foregå.

Ulrich Kreuzenbeck

Ulrich Kreuzenbeck, direktør i FLAIT Group.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Hotellet skal etter planen ha 52 rom, en restaurant, sauna, gymsal og andre fasiliter som hører til i et moderne hotell. Når alt ombyggingsarbeid er gjort skal et tre-stjerners hotell til rundt 80 millioner kroner stå klart til bruk for både Sjtokman-gjester og andre vil være interessert i å besøke den lille bygda.

Nesten et år etter at FLAIT Invest fikk tilslaget på å kjøpe skolen kom det inn en klage på privatiseringsprosessen av skolen i Teriberka. I klagen heter det at at eiendommen ved skolen ikke er skikkelig dokumentert for avtalen. Klageren mener at prislappen på eiendommen ikke har blitt skikkelig vurdert og at administrasjonen i Teriberka hadde gjort formelle feil i prosedyren.

Avtalen ble dømt ugyldig av en rettsinstans i Murmansk (Murmansk Arbitage Court). Senere gikk tvisten videre til en domstol i St. Petersburg (Court of Cassation), som kom til samme konklusjon som den første rettsinstansen.

Ulrich Kreuzenbeck, direktør i FLAIT Group, understreker at det ikke var FLAIT Invest som har tapt rettssaken, men administrasjonen Teriberka. Han kaller FLAIT Invest «et offer for en juridisk konflikt om formaliteter».

Teriberka, Russland

Teriberka ligger vakkert til i munningen av den lakseførende elva med samme navn.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jobber videre med prosjektet

Til tross for tilbakeslagene i det russiske rettssystemet har Ulrich Kreuzenbeck lang ifra gitt opp hotellplanene.

Hvis dommen til slutt blir stående vil FLAIT Invest etter all sannsylighet kreve tilbake de investerte pengene fra administrasjonen i Teriberka, men det Kreuzenbeck mest av alt håper på er at de så snart som mulig får overtatt skolebygningen og at de får jobbe videre med prosjektet.

Kreuzenbeck forteller at de håper på å kunne ta vare på den gamle skolebygningens egenart og historie i utformingen av det planlagte hotellet.

– Siden dette er en tidligere skole, så kommer vi selvsagt til å bruke slike ting som gamle skolebøker og legge dem på hyller på passende steder. Vi kommer også til å bruke noen av de gamle kartene som ligger her og vi skal nok minne om at dette har vært en skole, sier Ulrich Kreuzenbeck.

Det er imidlertid fortsatt opp til det russiske rettssystemet å bestemme om disse planene skal bli til virkelighet eller om de må legges på på is.

Teriberka, Russland

Alexandra Rybnikova i Swift Worldwide Resources fotograferer i gamle Reriberka.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK