Hopp til innhold

Retten gir klarsignal til gruva i Kallak

Loga sámegillii:

Sveriges Høyesterett kom i dag med dommen om at gruveplanene i Kallok kan begynne.

Det skriver SVT.

– Jeg er ekstremt skuffet over at avgjørelsen står fast. Høyesterett har ikke hørt på oss og vi hadde håpet på et helt annet utfall, sier Jenny Wik Karlsson til SVT. Hun representerer Sirges sameby/reinbeitedistrikt.

Det har gått over to år siden den svenske regjeringen godkjente gruveplanene i Gállok/Kallak. Avgjørelsen ble anket og tirsdag ga også Høyesterett grønt lys for gruven.

Høyesterett meddeler at avgjørelsen er endelig og gir dermed regjeringen rett.

Men selv om gruveselskapet nå har fått grønt lys, må det en miljøtillatelse til før prosjektet kan bli en realitet. Tillatelsen forventes å bli levert i løpet av tredje kvartal i år.

– Samebyene gir seg mest sannsynlig ikke før det står en gruve der. Men jeg vil sende signalet om at problemstillingen langt fra er over, sier Karlsson.

Jenny Wik-Karlsson
Foto: Pressbilde / SSR

Korte nyheter

 • 3,3 millioner til utvikling av pedagogisk materiell i barnehager

  Fire ulike prosjekter har fått bevilget midler til å utvikle pedagogisk materiale med samisk innhold på samiske språk, melder sametinget i en pressemelding.

  – Disse prosjektene gir viktig støtte til samisk språkopplæring som jeg håper vi merker ringvirkningene av i årene fremover, med en god styrking av de samiske språkene, sier Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen.

  Davvi Girji AS har fått i underkant av 680.000 kroner til prosjektet Árraoahppan jietnagovvakoarttat, som er en læringspakke med 140 kort og kortmaskin. Hvert kort har et bilde, et begrep og en lyd. Når kortene settes inn i maskinen spiller de av lyd sammen med ord og bilde.

  Grom AS mottar 800.000 kroner til prosjektet Troll i ord – Utvidning 2024, som er en serie eventyr på digital plattform. Den skal ivareta det samiskspråklige mangfoldet i barnehagene, hvor de blant annet skal utforme en samisk eventyr-app med fortellerstemmer på nors-, lule- og sørsamisk.

  Trøndelag fylkeskommune ble tildelt 900 000 kroner til prosjekt «Sansepakke – aktiviteter med utgangspunkt i de 8 årstidene», og delprosjekt "Tjaktje jïh tjaktjedaelvie". Læremiddelet vil ha tekster, lyder, illustrasjoner, filmklipp og visualiseringsverktøy.

  TV 2 Skole har fått bevilget 950 000 kroner til prosjekt for utvikling av språkstimulerende materiell for barnehagen, ved hjelp av video, spill og illustrerte e-bøker. Materialet vil være på nord-, sør-, og lulesamisk.

  Portrettbilde av politiker Mikkel Eskil Mikkelsen
  Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK
 • Stasjonert ekstra brannhelikopter i Alta

  Beredskapen skjerpes i Alta med ett ekstra skogbrannhelikopter fra tirsdag til torsdag. Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som har bestemt det.

  – Egentlig skal helikopteret være stasjonert i Tromsø, men det ble bestemt av DSB at det skal være i Alta på grunn av at det ganske tørt ute, sier Jørn Eriksen, vaktleder ved 110-sentralen i Finnmark.

  Foreløpig er det ikke sendt ut noe farevarsel for skogbrannfare, men som et føre-var-prinsipp er helikopteret stasjonert i Alta.

  Det har vært tørt og varmt de siste dagene i området, og det er meldt tørt vær de neste dagene.

  En ny vurdering vil bli gjort på torsdag.

  Et brannhelikopter tømmer vann over en skogbrann i Vestby
  Foto: Hallgeir Braastad / NRK
 • Skal arrangerer friluftsfestival i Alta for første gang

  Fra lørdag 31. august til søndag 8. september blir det arrangert en friluftsfestival i Alta. Det opplyser Finnmark friluftsråd som står bak initiativet.

  Bakgrunnen for festivalen er at det arrangeres friluftslivets uke rundt om i hele landet når høsten kommer.