Hopp til innhold

Ressurshefte om samisk kultur havnet i søpla

Flere år på rad har videregående kurs i samisk kulturhistorie for norske lærere blitt avlyst på grunn av få søkere. Myndighetene medgir dårlig informasjon om tilbudet. Rettssosiolog Hadi Lile har hørt historien før.

Hadi Lile

Rettssosiolog Hadi Lile mener myndighetene må ha større bevissthet i forhold til det faktum at det fortsatt er stor uvitenhet i det norske samfunnet om samenes historie og hvordan samene lever i dag.

Foto: NRK

– Da jeg i 2009 intervjuet 200 lærere om blant annet bruken av « Gávnos (ekstern lenke) », et ressurshefte om samisk innhold i Kunnskapsløftet, så hadde kun noen få prosent av lærerne brukt den. Resten hadde kastet heftet rett i søpla fordi de trodde dette var ment for samiske lærer, sier Hadi Lile.

Rettssosiologen har med utgangspunkt i FNs barnekonvensjon forsket på hvorvidt elever i ungdomsskolen lærer det de skal om samisk historie. Han konkluderte med at kunnskapsnivået om samisk kultur og historie er begredelig, både blant lærer og elever.

Regjeringen med Kunnskapsministeren i spissen ønsker at flere lærere øker kompetansen om samisk kultur og kulturhistorie.

Det viser seg imidlertid at kursene i samisk kulturkunnskap er «godt bevart hemmelighet» i kurskatalogen over videreutdanningstilbudet til lærere i Norge.

– Må ta grep

Manglende informasjon i kurskatalogen om tilbudet, samt lav interesse blant skoleeiere til å prioritere disse kursene nevnes altså som forklaringer på de lave søkertallene.

Gávnos - ressurshefte om samisk innhold for lærere

«Gávnos» ble lansert i 2007 og er ment som en daglig ressurs for lærere til bruk i arbeid med samisk innhold på tvers av læreplanene. Forsker som intervjuet 200 norske lærere i 2009 om bruken av heftet fikk vite at de fleste trodde heftet var ment for samiske lærere.

Foto: Skjermdump / NRK

Lile synes det er bra at Regjeringen oppfordrer både lærere og skoleeiere til å sørge for at flere lærere får mer kunnskap om samisk kultur og samfunn.

Les også: Lærerne tar utdanninga regjeringen bestemte

Han har likevel liten tro på at dette kommer til å føre til et stort rush av søkere til neste opptak.

– Det er myndighetene selv som må ta grep for å rette opp mangel på kunnskap, da nytter det ikke å overlate til kommuner å vurdere viktigheten av dette, og det burde i all fall være tydeligere krav i læreplanverket om hva barn skal lære om samenes historie og samfunn, sier Lile.

– Jobber med endringer

Utdanningsdirektoratet har fått med seg at det etterlyses bedre informasjon om tilbudet samisk kulturkunnskap, slik at det ikke misforstås dithen at dette er snakk om videreutdanning i faget samisk for lærere som underviser i samisk.

– Vi ser helt klart at «samisk» som navn på studietilbudet i katalogen kan være for snevert for innholdet i tilbudet, så det skal vi naturligvis se på, sier avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet, Anne-Ma Grønlie.

Dette, sammen med lavt søkertall og meget lav andel godkjente søknader, er ting direktoratet jobber med, for å gi flest mulig sjansen til å delta i de samiske tilbudene.

– Vi ser også generelt at noen studietilbud, blant annet samisk, trenger tettere oppfølging, slik at vi er så sikre som mulig på at informasjon om tilbudene kommer ut fra universitetene og høgskolene som tilbyr studiene, sier Grønlie.

Korte nyheter

  • Stor utstilling med urfolkskunstnere: «Urfolkshistorier» i Bergen

    På fredag åpner vi den gigantiske utstillingen «Urfolkshistorier» på Kode i Bergen.

    Det er trolig første gang i Europa at et museum presenterer en så stor kunstutstilling med og av urfolk.

    Kuratorene representerer urfolk i Mexico, Brazil, New Zealand, Sápmi/Norden, Australia, Peru og Canada.

    Utstillingen teller til sammen 300 verk, 170 kunstnere og dekker sju regioner i verden.

    Utstillingen åpner fredag 26. april.

    Utstillingen er svært politisk, og har en egen avdeling om urfolksaktivisme.

    – Disse kunstnernes arbeid reflekterer deres liv - og selv om det er fra ulike kanter av verden går noen tema som en rød tråd: miljøødeleggelse, overgrep, frihetskamp og kulturundertrykkelse – men også en enorm overflod og livsglede.

    – Flere av kunstverkene representerer en viktig motstemme mot et økende overforbruk og naturødeleggelse, sier kurator Irene Snarby.

    De samiske kunstnerne er blant annet Britta Marakatt-Labba, Joar Nango, Ingunn Utsi og Máret Ánne Sara.

    Alexander Luna, Maxima Acuña in Tragadero Grande in front of the Laguna Azul, 2012 (detalj).
    Foto: Pressebilde
  • Møtes til protest mot president Lula

    Tusenvis av urfolk samlet seg mandag i Brasils hovedstad Brasilia til starten av den 20. «Free Land Camp».

    Den ukelange årlige leiren for urfolk i Brasil vil i år fokusere på å protestere mot president Luiz Inácio Lula da Silvas uoppfylte løfter om å opprette reservater og utvise ulovlige gruvearbeidere og landtyver fra deres territorier.

    I forrige uke opprettet Lula to nye reservater i stedet for de seks hans regjering hadde lovet i år.

    Under kunngjøringen erkjente han at «noen av vennene våre» ville bli frustrerte.

    Urfolksprotest i Brasilia
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK