NRK Meny
Normal

– Viktigheten av skole bør prates om rundt middagsbordet hjemme

Hammerfest-rektor mener det faktum at elever fortsatt får seg jobb uten fullført videregående utdanning, påvirker skoleresultatet og motivasjonen.

Marianne Sivertsen Næss

Rektor Marianne Sivertsen Næss sier samfunnet generelt bør ta et felles løft for å få skoleelever med engasjert og opptatte av utdanning.

Foto: Allan Klo/NRK

– Vi har sett over tid at Hammerfest har vært et industrisamfunn, og ikke i like stor grad som andre har etterspurt fagbrev, sier rektor Marianne Sivertsen Næss ved Hammerfest videregående skole.

I lys av de siste dagers debatt og nyhetsoppslag om at de videregående skolene i Finnmark er dårligst i landet, mener hun at foreldre og samfunnet generelt må ta ansvar for at unge elever kommer seg på skolen.

Hun mener gjenreisningen av byen, spesielt med tanke på petroleumsindustrien, har støvsugd markedet for arbeidskraft, og at ungdom uten fullført vgs. også dermed har hatt muligheten til å få seg jobb.

– Hva gjør det med ungdom som vurderer om de skal begynne på videregående skole eller la være?

– Det vi ser er at de fleste begynner på vgs. men så kommer det første tegnet, nemlig fravær. Det kan henge sammen med at man ikke setter skole like høyt som eller i landet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hammerfest videregående skole

Hammerfest videregående skole.

Foto: Allan Klo

Jobber samtidig

Rektor Sivertsen Næss sier at hun og skolens medarbeidere ofte ser eksempler på elever som både går på skolen og har omfattende deltidsjobber.

– Det påvirker skoleresultatet, sier hun.

Hun mener mange foreldre er av den oppfatning at de må hjelpe elevene på et faglig nivå, men tror ikke nødvendigvis det er oppskriften til å få elevene til å holde seg på skolebenken.

– Hvis de klarer å oppmuntre, og få frem hvor viktig skolen er og hvor viktig det er å ikke ha fravær, tror jeg mange foreldre har bidratt mye.

Kunnskapsminister: Uroa for dei vidaregåande skulane i Nord-Norge

Må kreve mer

Ifølge forsker Eifred Markussen eksisterer det en forestilling blant mange unge i Finnmark at man ikke trenger utdanning for å få seg jobb.

Ifølge Siversten Næss er det viktig at samfunnet rundt, og kanskje bedrifter især, etterspør og gjentar viktigheten av utdanning og fagbrev.

– Det blir færre og færre bedrifter hvor man ikke krever fagbrev.

– Ser du noen endring på hvordan elevene nå ser på skolen sammenlignet med tidligere?

– Flere og flere er opptatt av å ikke ha fravær og å ikke møte opp for sent. Det er ting de ser bedriftene bryr seg om. Vi ser på tallene at vi har en positiv utvikling. Det går rette veien, for å si det sånn, avslutter Sivertsen Næss.

Skolesjef i Finnmark: – Vi får for lite overføringer fra staten

– Ungdom i nord har et dårligere utgangspunkt for resten av livet

Rektor: – Skolen vår har allerede blitt bedre