Skal sikre SVL-N rekrutering

Samisk Idrettsforbund i Norge vil jobbe med å rekrutterer flere ungdom til idretten.

Årsmøtet til SVL-N
Foto: Mathis Hætta / NRK

– Når samiske idrettsungdom kommer i 17-18 års alderen, blir de borte fra samisk idrett, og dette er noe vi jobbe med å finne løsninger til, hvordan få dem til å fortsette, sier leder i SVL-N, Berit Ranveig Nilssen.

Skal finne løsninger

Årsmøtet til Samisk Idrettsforbund startet i Alta lørdag, med 22 delegater. Nå skal årsmøtet jobbe med å finne gode løsninger på den fremtidige rektruteringen til Samisk idrett, hvor de ser at ungdom faller ifra når de har fylt 17 år.

– Vi har Arctic Winter Games som en fin gulrot for skiløpere mellom 12 og 17 år i de samiske områdene, men så kommer utfordringen med å få ungdom til å fortsette når de blir eldre, forklarer Nilssen.

Det skal jobbes med å tilrette for at samisk barn- og ungdom skal være med lenge og her vil de tenke nytt.

Vil endre reinkappkjøringen

Under årsmøtet til Samisk idrettsforbund kom det også frem at det skal jobbes mer med reinkappkjøringen i Norge, fordi de ønsker at flere blir med.

– Kritikken har gått på at det nesten bare er folk fra reindriftsfamilier med i denne sporten, nå skal vi holde kurs for å få større interesse rundt denne sporten, med rekruteringer av kusker og andre ting rundt idrettesgrenen, sier Berit Ranveig Nilssen.

Samisk Idrettsforbund i Norge vil nå jobbe videre med denne saken.

Mindre i Sverige

Samisk idrettsforbund i Norge har et budsjett på nærmere to millioner kroner de årene man er med Arctic Winter Games. Sametinget får årlig overført deler av tippemidlene, som går til Samisk Idrettsforbund i Norge.

Mens økonomien for Samisk Idrettsforbund i Norge er stabil, får Samisk Idrettsforund i Sverige mindre fra det svenske Sametinget , melder Ođđasat.se, det året man jobber med planleggingen av vinterens AWG.

Feirer 20 år

Denne helgen har Samisk Idrettsforbund i Norge årsmøte i Alta, hvor de også markerer at de er 20 år, samt de at de deler ut ungdomsstipend på 10.000 kroner, hvor kandidaten er mellom 13 og 18 år.

Neste store arrangement for Samisk Idrettsforbund i Norge er sommerens distrikstmesterskap.