Hopp til innhold

Rekordmange på samiskkurs

Mens debattene om samisk språk og vegskilting raser som verst, så er situasjonen en helt annen hos Finnmark fylkeskommune. Der vil "alle" lære samisk nå.

Samiskkurs i Nesseby

Samiskkurs er populære. Bildet er tatt fra et samiskkurs Isak Saba-senteret arrangerer i Nesseby.

Foto: Tor-Emil Schanche/NRK

Finnmark fylkeskommune tilbyr sine ansatte samiskkurs fra neste uke av, og pågangen for å melde seg på har vært enorm. 18 påmeldte til samiskkurset er bortimot rekord.

– Jeg tror faktisk det er rekord, det må jo bare bli gøy det her, sier Finnmark fylkeskommunes kommunikasjonssjef Trond Magne Henriksen.

Hør saken her (på samisk):

Glad over muligheten

Fylkeskommunen gir ansatte permisjon med lønn for å lære seg samisk. Henriksen tror at folk er nysgjerrige på språket, og derfor melder seg på kurs. En av dem son gladelig benytter seg av tilbudet er Kari Bjørkli Thomassen.

– Jeg liker å lære språk, og siden samisk er et språk som finnes i Finnmark, så vil jeg lære det, sier Thomassen.

– Føler du et visst press til å lære samisk?

– Jeg har ikke på noen måte følt meg presset fra min arbeidsgiver, jeg er bare veldig glad for å få tilbudet, for jeg er en finnmarking, svarer Thomassen.

Hun synes det er spesielt viktig å lære seg å uttale samiske navn og stedsnavn riktig, og skjønne hva ordene betyr.

Sametingspolitiker lærte samisk

Marianne Johnsen

Språk- og informasjonskonsulent i Isak Saba-senteret, Marianne Johnsen

Foto: Tor-Emil Schanche/NRK

Det er ikke bare blant ansatte i Finnmark fylkeskommune at interessen for å lære seg samisk er betydelig.

Også Isak Saba-senteret i Varangerbotn arrangerer samiskkurs. De har i en periode opplevd en jevnt stor pågang fra folk som vil lære samisk, forteller senterets språk- og informasjonskonsulent, Marianne Johnsen.

– Det nytter med samiskkurs, og jeg kan fortelle om en sametingspolitiker som tok ordet på samisk fra talerstolen etter å ha gjennomført et kurs hos oss, sier Johnsen.

Ulike grunner

May Bente Røstgård

Kursdeltager May Bente Røstgård fra Nesseby

Foto: Tor-Emil Schanche/NRK

Folk har svært ulike grunner for å ville lære seg samisk. I kurslokalet der Isak Saba-senteret arrangerer samiskkurs, møter NRK Sápmi folk fra både inn- og utland som vil lære seg språket for å kunne kommunisere, mens andre vil ta tilbake språket sitt.

En av dem som vil ta tilbake språket er May Bente Røstgård fra Nesseby. Hennes mor snakker samisk, og hun har alltid hatt det samiske språket rundt seg, men hun fikk ikke det som aktivt språk.

– Jeg har fått barn for ikke så lenge siden, og hun skal få lære seg samisk, jeg lærte ikke samisk sjøl, så det er på tide at jeg sjøl tar et tak nå, sier Røstgård.

Korte nyheter

 • William MGPjr:av viddnij lávllagijn "Tusen tanker"

  William vuojttij MGPjr 2022 lávlojn "Tusen tanker". Da gålmås gudi gilfádallin superfinálan ledjin William, oarbbena Lisa ja Tobias lávlojn "Akkurat passe" ja Erlend ja Liam lávlojn "Parasitt".

  Ingebjørga Hábmeris lávlojn "Her e æ" lej nav dudálasj bessat oassálasstet dáj nuoraj musihkkagilfádallamijn.

 • Biebmadumguolle vuobdem lassánij dijmmá

  Guollimdirektoráhtta li båddåsasj lågojt almodam akvakultuvra hárráj dijmátjis.

  2021 lassánij biebmadumguolle vuobdem, 10,2 prosenta ienebu gå 2020. Luossavuobdem lassánam ienemusát ja duodden dasi jáddi ja bálddá. 94 prosenta majs vuobdeduvvin ålles 2021 lej luossa.

  Dáv tjállá Kyst og Fjord.