Hopp til innhold

Reiser til NM med ny og forbedret slaktebenk

Åtte elever og en lærer fra Samisk videregående skole i Karasjok reiser denne uka til Lillestrøm for å delta i NM for ungdomsbedrifter.

Piera Andrè Anti, Olav Sara Nikkinen, Issát Ovllá Vars

Piera Andrè Anti, Olav Sara Nikkinen, Issát Ovllá Varsi flikker på slaktebenken elevene selv har funnet oop og laget. Benken er nå tilpasset flere bruksområder.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Piera Andrè Anti

Piera Andrè Anti synes det er spennende med ungdomsbedrift.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Vi har jobbet knallhardt med å fornye og forbedre slaktebenken siden vi var med i Finnmarksmesterskapet for ungdomsbedrifter. Nå er den blitt enda lettere å bruke og bruksområdene er utvidet, forklarer Piera Andrè Anti.

Han er en av de åtte elevene fra Samisk videregående skole i Karasjok som tirsdag reiser til Lillestrøm i for å delta i Norgesmesterskapet for elevbedrifter. Selve konkurransen er på torsdag og fredag i denne uka, og med i konkurransen er de beste elevbedriftene fra alle fylkene i landet.

Bedriften til karasjokelevene heter Reŋko UB, og med sin sammenleggbare slaktebenk vant de i midten av februar i år to førstepriser, en andrepris og en tredjepris under Finnmarksmesterskapet for elevbedrifter.

Førstepriser ble det i kategorien beste innovative produkt og kategorien beste kulturnæringsbedrift. De fikk 2. plass i kategorien beste logo, og 3. plass i kategorien beste ungdomsbedrift. Med dette ble de kvalifisert for Norgesmesterskapet.

– Dette er veldig genialt av oss. Reineiere har bruk for dette slik at de ikke skal ødelegge ryggen sin og slippe slitasje, sier Piera Andrè Anti.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Issát Ovllá Varsi og Piera Andrè Anti

Elevene Issát Ovllá Varsi og Piera Andrè Anti demonstrerer mer enn gjerne hvordan slaktebenken virker.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Et produkt markedet vil ha

Ungdomsbedrift (UB) gir elever i videregående skole erfaring med bedriftsetablering innenfor trygge rammer.

Gjennom et skoleår skal elevene etablere, drive og avvikle en ungdomsbedrift med lærer som veileder og en mentor fra lokalt næringsliv. Elevene arbeider ut ifra en konkret produktidé og realiserer denne gjennom produksjon, markedsføring og salg.

Grunnlaget for bedriften er elevenes egne ideer, basert på en prosess med idé- og produktutvikling. I Finnmark er det dette skoleåret 269 elever som driver ungdomsbedrift. Det er en økning på over 20 prosent fra i fjor.

De som driver ungdomsbedriften Reŋko UB er elever i Teknikk og industriell produksjon ved Samisk videregående skole i Karasjok.

– Dette er faktisk et produkt vi kan utvikle for markedet og begynne å selge etter at vi har avsluttet elevbedriften. Det er mange, spesielt i reindriften, som er interesserte i å kjøpe et slikt produkt, opplyser Issát Ovllá Varsi.

Sterk innsats i en internasjonal konkurranse

Olav Sara Nikkinen

Lærer Olav Sara Nikkinen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I begynnelsen av april deltok Reŋko UB i en internasjonale konkurranse for ungdomsbedrifter i Latvias hovedstad Riga.

Konkurransen kalles «International Student Company Festival 2016», og der kom ungdommene fra Karasjok blant de fire beste bedriftene.

99 bedrifter fra 17 forskjellige land deltok.

– Der ble det ikke opplyst hvilken plassering vi fikk, men gjennom høytaleranlegget fikk vi vite at Reŋko UB var blant de fire beste, forklarer lærer Olav Sara Nikkinen.

– Alle snakker om at Norge står overfor store omstillinger, men vi snakker for lite om hvordan dette bør innvirke på den utdanningen de unge får. Det er etterspørsel etter mennesker med evne og vilje til å ta initiativ – mennesker med kompetanse på kreativitet og nyskapingsprosesser. Innovatører trengs over alt i samfunnet – både i offentlige og private virksomheter. Elever som får erfaring med dette i utdanningen står bedre rustet når de skal ut i arbeid, sier Svein Tore Dørmænen, styreleder i Ungt entreprenørskap Finnmark.

En bedrift fra hvert fylke

Reŋko UB kan imidlertid ikke vinne hovedprisen under NM for ungdomsbedrifter. Det er nemlig kun én ungdomsbedrift fra hvert fylke som deltar i konkurransen om å bli Beste ungdomsbedrift 2016.

Vinneren representerer Norge på EM i Sveits i juli.

Oslo: InfinityCharger UB, Lambertseter vgs
Akershus: Alltid Tørr UB, Ski vgs
Finnmark: Magic Cup UB, Kirkenes vgs
Rogaland: Drapé UB, Hetland vgs
Sogn og Fjordane: aDABt UB, Flora vgs
Møre og Romsdal: Brød-rett-hjem UB, Stranda vgs
Sør-Trøndelag: HidePark UB, Kristen vgs
Nord-Trøndelag: Trønderplast UB, Mære Landbruksskole
Hedmark: Drømmeputa UB, Elverum vgs
Vest-Agder: EasyBake UB, Lister vgs
Aust-Agder: Dialog UB, Drottningborg vgs
Nordland: Fresia UB, Vestlofoten vgs
Troms: Tørkling UB, Senja vgs
Oppland: Érimos Mafura UB, Gjøvik vgs
Østfold: Morgen Gudinnene UB, Glemmen vgs
Hordaland: Barnas Kjøkken UB, Metis Akademiet vgs
Telemark: TeleRå UB, Nome vgs
Buskerud: Ung og ny i Norge UB, Upsilon vgs
Vestfold: EasiiReach UB, Nøtterøy vgs

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.