NRK Meny
Normal

Reintunger og trim skal trekke eldre til Samisk Hus

Dette er noe av det eldre bysamer i Oslo snart kan se fram til av tilbud i regi av Samisk Hus. Om noen dager ansetter de en person i halv stilling som skal organisere tilbudet til eldre.

Samisk mat. Reinkjøtt. Reintunge.

På helsetreff for samiske eldre i Oslo er det ikke umulig at det innimellom vanker delikatesser fra deres hjemtrakter.

Foto: Aamodt, Lars / Aftenposten

– I lengre tid har denne aldersgruppen etterlyst et bedre tilbud på Samisk Hus, sier Astrid Kalvemo, som er styremedlem i styret for Samisk Hus i Oslo.

Styret for Samisk Hus fikk en håndfull søkere til stillingen som prosjektleder for helse og kultur blant eldre samer i Oslo. Det er snakk om en 50% stilling som de i første omgang skal ha i et halvt år. Styret håper at de er ferdig med ansettelsesprosessen i løpet av kort tid.

Vil arrangere helsetreff

Astrid Larsson Kalvemo

Astrid Kalvemo, styremedlem, Samisk Hus.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Målsettingen er å lage et møtested for samiske eldre i Oslo og omegn der de kan få kunnskap om helserelaterte temaer og være med på fysiske aktiviteter.

Samisk Hus ønsker at også at eldre samer skal føle at huset er viktig møtested, der de kan få møte andre samisktalende og møte likesinnede på samme alder.

– Det er en kombinasjon av det helsefaglige perspektivet, sett ut fra temaer som man vil ha. For eksempel matlaging, eller bare det at man vil treffes for å bruke språket

Samarbeider med kommunen

Samisk Hus tar sikte på å gjøre helsetreffene for eldre til et permanent tilbud. Prosjektlederen skal også samarbeide med Oslo kommune slik at kommunen blir mer bevisst på hvilke behov og ønsker samiske eldre har.

– Det er snakk om sikre også samiske eldre mer likeverdig helsetjeneste i forhold til det offentlige tilbudet i Oslo og derfot er det viktig å synliggjøre overfor Oslo kommune at denne gruppen finnes i Oslo, og at det også har spesielle behov.

– Gode nyheter

Henry Ulvenes

Henry Ulvenes

Foto: Mette Ballovara / NRK

På Ellingsrud i Oslo bor Henry Ulvenes, som opprinnelig er fra Karasjok i Finnmark.

Han er en av flere samiske eldre som lenge har ønsket seg aktiviteter tilpasset eldre på Samisk Hus.

Han har store forhåpninger til den nye satsningen som Samisk Hus har i forhold til hans generasjon.

– Det er eldre folk her i Oslo som virkelig har savnet et tilbud også til eldre. Hvis dette blir en realitet, så er det et stort steg framover.

Oftere til Samisk Hus

Samisk Hus har årlig kulturarrangementer i form av konserter og andre kulturarrangementer, samt kurs i samisk handverk og språkkurs, som Ulvenes synes er gode tiltak.

Selv har han sporadisk deltatt på kulturarrangementene, men nå som helsetreff for eldre blir en del av tilbudet, vil han nok oftere ta turen fra Ellingsrudåsen til Oslo sentrum.

– Dette vil nok utvilsomt føre til at jeg vil frekventere Samisk Hus oftere enn det jeg har gjort på lenge, sier Ulvenes.

Inngangspartiet til Samisk hus i Oslo.

Døren til venstre er inngang til Samisk Hus, som ligger helt nederst på Grünerløkka, vegg i vegg med Riksscenen.

Foto: Mette Ballovara / NRK