Hopp til innhold

Reinsdyr på italiensk, spansk og indisk

Det går mye tørket reinsdyrkjøtt i påska, men det finnes flere måter å tilberede på. En ny undersøkelse viser nemlig at de unge vil servere reinkjøttet i wraps, som bruschetta eller på tapasbordet.

Reinsdyrwrap

Reinsdyrskav med tyttebærrømme var en av de mest populære reinkjøttoppskriftene på www.matprat.no i fjor.

Foto: Lasse Fløde

Aldersgruppen 18 til 34 år er de som spiser mest reinsdyrkjøtt. Men når de lager mat ønsker de å gi kjøttet helt ny innpakning, dette viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, skriver nyhetsbyrået Newswire.

41 prosent av de unge sier at de kan tenke seg å bruke reinsdyrkjøtt som tapas. Hele 46 prosent griller gjerne reinkjøttet. Mer enn en femtedel prøver gjerne reinsdyrkjøtt som burger, wrap eller wok.

– De eksperimenterer

– Dette er en bevisst gruppe som er åpen for å eksperimentere med ulike matretter. Unge har andre preferanser enn eldre. De har reist mye, inspireres av internasjonale kjøkken og har ofte nye oppskrifter med hjem, sier matrådgiver Ragnhild Kolvereid i MatPrat.

Ragnhild Kolvereid

De unge spiser mer reinkjøtt, og når de tilbereder det, velger de nye, kreative oppskrifter, sier matrådgiver Ragnhild Kolvereid i MatPrat.

Foto: Matprat


Det er ikke bare undersøkelsen som tyder på at folk bruker det tradisjonsrike kjøttet på helt nye måter. MatPrat registrerer hvilke oppskrifter folk søker etter på egne nettsider.

– Wraps med reinsdyrskav og tyttebærrømme var den mest brukte reinsdyroppskriften på www.matprat.no i fjor med 43 700 visninger. Det er overraskende, men gøy, sier Kolvereid.

Samisk mat med ny vri

I vinter initierte landbruks- og matminister Sylvi Listhaug en ny kåring av Norges nasjonalrett. I forbrukerundersøkelsen for MatPrat foreslo 53 prosent finnbiff eller gryter med reinsdyrskav som nasjonalrett, dersom retten skulle inneholde reinkjøtt.

– Det interessante med forslagene som kom inn var alle de kreative rettene, for eksempel reinsdyrpizza, tikka reindeer og nordisk taco med pære- og tyttebærkompott.

Samtidig holder de klassiske tradisjonsrettene stand.

– Folk søker også etter oppskrifter på gryteretter, biff og stek. Husk at det finnes mange måter å tilberede det gode reinsdyrkjøttet på.

Lettvint til tapasbordet

Forbruket av reinsdyrkjøtt har økt de siste ti årene i alle aldersgrupper. Langt flere unge i aldersgruppen 15-34 år spiser reinsdyrkjøtt nå enn for ti år siden.

– Det norske reinkjøttet holder god kvalitet og kan brukes på mange måter. Du kan bruke det på tapasbordet eller som snacks. Stek skav, krydre med kanel og kardemomme for en rund og varm smak, og server på ristet brød med kremost. Du kjøper kjøttet ferdig oppskåret, og det tar bare et par minutter å gjøre det klart, sier kokk og matrådgiver Anette Fjelleng Hansen i MatPrat.

Reinsdyrkjøtt regnes som mer eksklusivt, sier kokken.

– De siste årene har det blitt mer tilgjengelig. Derfor er det mulig å bytte ut kjøttdeig med reinsdyrskav når man får gjester midt i uka, for eksempel.

Se to oppskrifter under bildet.

Ny norsk vri på reinkjøtt

Bruschetta med reinsdyrskav.

Foto: mari Svenningsen

Forslag til retter med reinkjøtt fra Matprat:

Bruschetta med kremost og reinsdyrskav

Ingredienser:

250 gram reinsdyrskav
1 1/2 ss smør til steking
1/2 ts malt kanel
1/4 ts malt kardemomme
1/2 ts salt
10 skiver baguette
1 ss olje til steking
1/2 beger kremost med urter, gjerne timian og rødløk
5 ts rørt tyttebær

Slik gjør du det:


1. Skjær baguette i skiver. Stek skivene gylne i litt olje i en stekepanne. Legg skivene på tørkepapir når de er ferdig stekt.

2. Stek halvtint reinsdyrskav raskt i en varm stekepanne med litt smør. Ha over kanel, kardemomme og salt.

3. Smør baguetteskiver med kremost. Ha på reinsdyrskav og rørte tyttebær.

Wraps med reinsdyrskav og tyttebærrømme

Ingredienser:

300 gram reinsdyrskav
1/4 purre kuttet i strimler
1 ss margarin til steking
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
2 stk grove hvetetortilla
1/2 pk blandet babybladsalat
2 ss lettrømme
1 ss rørt tyttebærsyltetøy

Slik gjør du det:


1. Fres reinsdyrskav raskt i små porsjoner i en varm stekepanne eller gryte med margarin i 2-3 minutter. Ha i strimlet purre og stek videre i et par minutter. Krydre med salt og pepper.

2. Varm hvetetortillaene etter anvisning på pakken.

3. Bland sammen rømme og rørt tyttebær til en dressing.

4. Anrett tortillalefsene med skav, tyttebærrømme og salat.

Korte nyheter

  • Ođđa sámediggeválggaid ferte lágidit maŋimustá geassit

    Sámedikki ságadoalli Pirita Näkkäläjärvi ii sáhte vel dadjat, maid ođđa válggaid lágideapmi johtilis áigetávvaliin mearkkaša, dieđiha Yle Sápmi.

    Alimus hálddahusriekti (AHR) dagai historjjálaš mearrádusa, go mearridii vuosttaš geardde, ahte Suoma sámediggeválggaid galgá lágidit ođđasit.

    Ođđa válggaid galggašii sámediggelága mielde lágidit guovtte olles mánu geažes das, go válggaid gomiheames lea mearriduvvon.

    AHR presideanta Kari Kuusiniemi dulkojumi mielde ođđa válggaid galgá lágidit geassemánu loahpa rádjai.

    Pirita Näkkäläjärvi
    Foto: Ođđasat / Yle Sápmi
  • Eai beasa gieldda gohčodit Pajalan kunta

    Ruoŧa ráđđehus hilgu Pajala gieldda ohcamuša geavahit meänkieli nama «Pajalan kunta» gieldda bálddalas namman, čállá Fria Tider áviisa.

    Ráđđehus mieđiha, ahte lea vuogas čalmmustahttit veahádagaid ja nannet veahádatgielaid.

    Almmatge deattuha ráđđehus, ahte ii ovttage gielddas Ruoŧas leat eambbogo okta almmolaš namma. Sii livčče spiehkastan dás jus livčče dohkkehan ohcamuša.

    Fertešii lágaid rievdadit jus galggašii sáhttit gielddaide dohkkehit eambbogo ovtta nama.

    Meänkieli
    Foto: Svenske Tornedalingers Riksforbund – Tornionlaaksolaiset
  • Gielddaluohti bohciidahttá digáštallama

    Gáivuona gielddastivra evttoha dohkkehit sierra luođi gielddaluohtin. Dát ii oro buohkaid mielas nu buorre jurdda, go sin oaivila mielde ii leat Gáivuonas iežas juoiganárbevierru.

    – Mun in leat luođi vuostá. Luohti lea juoga mii gulai ja ain gullá boazodoalliide ja sámiide geain dát lea oassi iežaset kultuvrras, čilge gáivuotnalaš Levin Mikkelsen.

    Guovddášbellodaga gielddastivrraáirras Svein Oddvar Leiros dat evttohii, ahte Gáivuonas galggašii leat gielddaluohti. Son ii leat ovttaoaivilis Levin Mikkelsen čilgehusain.

    Guovddášbellodaga gielddastivrraáirras Svein Oddvar Leiros dat evttohii, ahte Gáivuonas galggašii leat gielddaluohti. Son ii leat ovttaoaivilis Levin Mikkelsen čilgehusain.

    – Min gielddas lei dáruiduhttin dievaslaš. Dákkár oaivilat gullet dan áigái. Su suokkardallan čájeha, ahte Gáivuonas juigojuvvui. Nu ahte ii leat duohta ahte Gáivuonas ii leat juigojuvvon, lohká Leiros.

    Herman Rundberg ja su joavku Manne dat leat ráhkadan dán luođi.

    – Luođi mihttomearri ii lean suhttadit olbmuid, muhto digáštallan lea bures boahtin, árvala Rundberg.

    Gáivuona gielddastivra ávžžuha sidjiide ovddidit máhcahemiid gielddaluođi birra. Áigemearri lea dán mánu maŋimuš beaivve.