Hopp til innhold

Reinsdyr angrepet i innhengning

To reinsdyr måtte avlives etter å ha blitt skambitt av hunder inne i innhengning.

Bittene er i halsregionen
Foto: Aslak-Ilkka Niittyvuopio

Innhengningen er helt inntil huset

Innhengningen er helt inntil huset til Niittyvuopio.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Det var i helgen to hunder hadde kommet seg inn i innhengningen som er helt inn til huset til Inga Niittyvuopio. Denne hendelsen skjedde like utenfor Karigasniemi i Finland, som ligger to mil unna Karasjok.

– Den ene hunden fortsatte å jakte på reinsdyrene selv om jeg kom for å jage dem bort. Jeg slo etter den med stokk, men den ga seg ikke, forteller Niittyvuopio.

Niityvuopio forteller at dyret gikk hele tiden etter strupen på reinsdyrene.

– Den så ut som en ulv og den jaktet slik ulver jakter, forteller en forskrekket Niittyvuopio mens hun viser blodsporene inne innhengningen.

Fikk ikke tak i eierne

Niityvuopio forteller at hun ringte hundeeierne, uten å få tak i de.

– Da jeg ikke fikk tak i eierne, ringte jeg sønnen min for å få hjelp til å få ut hunden, men heller ikke han klarte å få stoppet den gale hunden, sier Niittyvuopio.

Eierne av hundene var ikke hjemme, men sønnen fikk tak i folk som kunne hente hundene. Da hunden ble hentet var den totalt utslitt etter å ha jaktet på reinsdyrene i over en time.

Da alt hadde roet seg, kunne Niittyvuopio og sønnen konstatere at begge reinsdyrene hadde kraftige bitt i halsregionen. De tilkalte dyrlegen som rådet de til å avlive reinsdyrene.

– Har lov til å skyte

Reinsdyr ligger på marka
Foto: Aslak-Ilkka Niittyvuopio

Politiet kom for å se hundens herjinger og de konstaterte at Niittyvuopio og sønnen hadde hatt lov til å skyte hunden.

– Synd at sønnen min ikke hadde geværet med seg, for da hadde vi nok skutt den, forteller Niittyvuopio.

– Eieren har lovet å betale

Niittyvuopio forteller at eieren har lovet å betale erstatning, selv om hun mener at penger ikke kan erstatte reinsdyrene.

GULDAL: BEATNAGAT FALLEHAN BOHCCUID

Korte nyheter

 • Fosen-demonstrasjon i Tromsø

  Lørdag møtte 50-60 mennesker opp til Fosen-demonstrasjon i Tromsø.

  Nestleder i Romssa Sámi Searvi-NSR, Helene Ajuna Olsensier det er viktig å stille opp på demonstrasjon også i nord.

  – Først og fremst er det et menneskerettighetsbrudd som er konstatert i Høyesterett. Det er en tydelig videreføring av den kolonistiske politikken som har blitt videreført i hundrevis av år

  Hun sier at selv om hun selv er fra et sjøsamisk-område i Nord-Norge, så berøres også hun av det samene i Fosen-området står i.

  Olsen trekker frem at det i Sannhets- og forsoningskommisjonen står om da det ble bygget ut vannkraftverk i hennes hjemkommune.

  – Det som har skjedd der er skremmende likt det som skjer nå i Fosen. Derfor er det eneste rette er å fortsette å kjempe.

  Hun sier at eneste vinningen samene har fått ut av kampen om Fosen er fellesskapet Sapmi.

  – At det fortsatt er så sterkt. Det ser man når man samles her og i Oslo på 600 dager og fremdeles kjemper for dem.

  Helene Ajuna Olsen
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Fosen-aksjonistene vil gjøre klar ny aksjon om 100 dager

  – Vi gjør oss klare til ny aksjon om det går 100 dager til, skriver Fosen-aksjonistene i en pressemelding.

  De siste timene før 600-dagen har Fosen-aksjonistene blokkert og slått leir utenfor Statsministerens kontor. Nå har de samlet mange hundre mennesker foran Stortinget og går i demonstrasjonstog tilbake til SMK i en stille markering.

  Demonstrasjonstog for Fosen
  Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK
 • Ii lohppit dáhtona goas ášši galgá leat čovdun

  Stáhtačálli Elisabeth Sæter (Bb) mieđiha ahte sii áinnas livččejit galgan leat guhkkelabbui boahtán, gávdnat čovdosa Fovsen-riidui. Muhto lohká ahte maŋimuš 100 beaivvis leat dehálaš áššit dáhpáhuvvan.

  Fosen-akšunisttat álggahedje miellačájeheami Šloahta olggobealde bearjadaga. Sii ledje čohkkán Stáhtaministara kantuvrra olggobeallai maŋŋel go ledje bivdán Jonas Gahr Støre váldit ovddasvástádusa Fovsen-áššis.

  Oljo- ja energiijadepartemeantta stáhtačálli Elisabeth Sæteris (BB) lea stuora áddejupmi dasa ahte Fovsen-boazosápmelaččain lea lossa dilli.

  – Mun háliidan erenoamážit váldit ovdan ahte mii leat ožžon čoahkkái soabahanbeavddi gaskal Fovsen boazosápmelaččaid ja bieggafápmokonsešonearaid - maid bealátkeahtes soabaheaddji jođiha. Jáhkán ahte dat lea leamašan dehálaš oažžut áššebeliid beavdái, lohká son.

  Sæter lohká maiddái ahte sii leat ovdánan ja proseassa lea bures boahtán johtui, muhto son ii áiggo bidjat dáhtona dasa ahte goas galget leat gávdnan čovdosa.

  – Dat gal lea riikasoabaheaddji Mats Rulanda duohken, lohká son.

  Statssekretær i Olje-og energidepartemenet Elisabeth Sæter
  Foto: Håkon Benjaminsen / NRK