Reinkjøttprodusenten Rørosrein i Røros i Sør-Trøndelag har allerede for ett år siden startet produksjon av pinnekjøtt av reinsdyr.
– Vi startet med prøveproduksjon i fjor og har hatt samarbeid med noen butikker. Nå venter vi på de siste registreringene før vi kan begynne å lansere salget. Vi har allerede en samarbeidsavtale med en butikk i Oslo, opplyser daglig leder Eva Nordfjell i Rørosrein.
Nordfjell opplyser at firmaet deres er ganske lite og derfor produserer de ennå ikke pinnekjøtt i særlig stor skala.
Landsdekkende butikkjede
Nå lanserer Norges største reinkjøttprodusent, Finnmark Rein, også for første gang dette produktet.
– Samene har i mer enn tusen år naturtørket reinkjøtt. Nå har vi tatt denne tradisjonen et steg videre og laget pinnekjøtt av rein, sier Are Smuk Figved, daglig leder i Finnmark Rein, i en pressemelding.
Finnmark Rein har som eneste leverandør levert ferskt reinsdyrkjøtt rundt om i utvalgte Meny-butikker.
– Myk og mør smak
En av dem som har testet pinnekjøtt av reinsdyr er kjøkkensjef Adrian Grunnfoss ved Thon Hotel Kautokeino.
Grunnfoss opplyser at pinnekjøtt av rein gir en mykere og mørere smak enn vanlig pinnekjøtt.
– Du kan servere pinnekjøtt av reinsdyr på samme måte som tradisjonelt pinnekjøtt, med tilbehør som mandelpoteter, kålrabistappe, rørt tyttebær og tradisjonell norsk drikke, forklarer Grunnfoss.
Her er reinkjøttprodusentens råd om tilberedning:
Vannes ut i kaldt vann i 12–18 timer, skift vann en gang underveis. Kjøttet skal dampes på rist i en vid kjele. Mange velger å lage risten av avbarkede bjerkepinner. Hell på vann til like oppunder kjøttet og gi det et oppkok. Skru varmen ned og la kjøttet dampkoke i 2,5 til 3 timer til det slipper beinet. Etterfyll med kokende vann hvis det minsker.