Hopp til innhold

Reingjetere fant nok et mystisk hull

Forskere mener at en irreversibel klimaendring ligger bak mysteriet.

Krater i jamal

Det første krateret i Jamalo-Nenetsk i Sibir er både bredt og dypt. Dette har fått mange mennesker i verden til å undres over hva fenomenet kommer av.

Foto: Ap

Tidligere i sommer fikk verden se bilder av et gigantisk hull, som hadde åpenbart seg i Jamalo-Nenetsk i Sibir.

Jamar betyr «verdens ende» på det lokale språket, og hullet skapte oppstuss og oppmerksomhet verden rundt.

Nå har nenetsiske reingjetere i området i en av Russlands nordligste regioner funnet et nytt hull, bare rundt 30 kilometer fra det første mysteriehullet, skriver Dagbladet.

– Irreversibel klimaendring

De merkelige hullene i jorden kan bety begynnelsen av irreversible endringer i klimaet på planeten vår.

Ifølge russiske forskere er den mest sannsynlige årsaken til dannelsen av slike hull utslipp av gass, som kan være forårsaket av global oppvarming.

Geolog Konstantin Ranks mener at dette er dårlig nytt for jordkloden.

– Kanskje dette er nettopp grunnen til at prosessen med å frigjøre metan fra krystallinsk isfelter startet i dypet i den nordlige tundraen, sier Ranks til nettsiden Russia beyond the headlines.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Glasiologer ved sub-arktisk forskning og studieenhet i Tjumen sier at temperaturen på permafrosten stiger jevnt i regionen i Bovanenkovskoje gassfeltet på Jamal-halvøya i russisk Arktis.

Dette ligger i nærheten av der det første hullet ble oppdaget.

For førti år siden var det i gjennomsnitt cirka holdt permafrosten åtte minusgrader, men nå i enkelte områder er det bare minus tre.

50 meter bredt og 70 meter dypt

Da det første hullet ble funnet, lå anslagene på at det var 80 meter bredt. I ettertid har målinger vist at det er rundt 50 meter bredt og 70 meter dypt.

Det nye hullet skal være betydelig mindre, ifølge en lokal tjenestemann, men dets form og innhold er nærmest identisk det forrige hullet.

I begge hullene er det både is og snø. Ifølge den engelskspråklige russiske avisen Moscow Times skal begge hullene ha blitt dannet i løpet av de siste årene.

En annen mulighet, ifølge dr. Chris Fogwill - en polarforsker ved University of New South Wales - er restene av et arktisk fenomen kalt pingo. Dette er en liten bakketopp, som dannes av en iskjerne, som presser seg oppover i jordlaget.

Isen kan til slutt dytte seg gjennom, smelte og etterlate et krater.

– Dette vil åpenbart være en svært ekstrem versjon av noe slikt. Vi kan bare finne ut hva som skjedd ved å dra dit, sier Fogwill til den australske avisa Sydney Morning Herald.

Korte nyheter

 • Klima- og miljøministeren overrasket av at fiskere får fiske laks på grensestrekningen av Tanaelva

  Det har ikke vært lov å fiske etter laks i Tanaelven på fire år.

  Men nå har finske myndigheter gitt dispensasjon til 15 organisasjoner og lag til å fiske etter laksen på finsk side av Tanaelva.

  Det reagerer klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen på.

  – Det er svært lite laks i Tanavassdraget, og jeg er bekymret for bestandene. Vi kan ikke tillate fiske når tilstanden til bestandene er så dårlig som den er nå. Det vil i så fall ødelegge for fremtidige generasjoners mulighet til å fiske i elven, sier Eriksen til NRK.

  Det er noe av grunnen for at norske og finske myndigheter valgte å stenge laksefisket, forteller han.

  – Derfor er jeg overrasket over å bli gjort kjent med at det er gitt dispensasjon til å fiske i grenseelva på finsk side, uten at prosedyrene er fulgt. Dette vil vi følge opp med finske myndigheter, sier klima- og miljøministeren.

  Fiskefellen i Tana elven

  Finlenderne får fiske laks på sin side av Tanavassdraget, mens det på norsk side er forbudt

  Miljødirektoratet har avslått en søknad om laksefiske og sier det ikke er nok laks i Tana. Styremedlem i Tanavassdragets Fiskeforvaltning raser mot myndighetene.

 • Trafikkuhell i Tromsø sentrum

  En politipatrulje har torsdag ettermiddag kommet over et trafikkuhell i Tromsø sentrum. En buss har kollidert med et busskur, og det er kun materielle skader.

  Det melder Troms politidistrikt på X.

  Tre kvarter etter den første meldinga kom, opplyser politiet at de har gjennomført innledende etterforskningsskritt og videoovervåking. Det skal ikke være mistanke om ruspåvirket kjøring.

  Bydrift er også på stedet for å gjøre sikringstiltak av busskuret.