Hopp til innhold

Vil ikke gripe inn i Øyfjellet-saken

Møtet mellom Sametinget og Olje- og energidepartementet førte ikke fram til stort mer enn at de ble enige om å møtes igjen. I mellomtiden sliter reineierne.

Anleggsarbeid ved Øyfjellet

Anleggsarbeidet på Øyfjellet vindpark er under sluttføring. (Arkivfoto)

Foto: Biret Ravdna Eira / NRK

Sametinget har den siste tiden har fått flere henvendelser fra reindriften i Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt om den vanskelige situasjonen de står i på grunn av vindparken på Øyfjellet.

Vindparken er anlagt i Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt i Vefsn kommune på Helgeland.

Reinflyttingen på Øyfjellet lar seg ikke gjennomføre på en tilfredsstillende måte.

Grunnen til det er vanskeligheter med å komme til enighet med eierne av Øyfjellet vindkraftverk om hvordan reinflyttingen skal foregå.

Med bakgrunn i dette har Sametinget hatt møte med Olje- og energidepartementet (OED). Men så langt har det ikke gitt noen løsning, annet enn at partene skal forsøke å møtes igjen.

Sliter på helsa

Nils Anders Appfjell
Nils Anders Appfjell er en ung reineier i Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt.
Han fortviler over den vanskelige situasjonen han, som reineier, er havnet i.
Han er én av de unge i reinbeitedisktriktet, som kjenner det både på kroppen og psyken, at de ikke får samlet reinen for flytting på sedvanlig måte.
HALLVAR BUGGE JOHNSEN

– Reinen har spredt seg, og vi får ikke til å samle den slik at vi kan avvikle en samlet flytting over fjellet. Ei heller ved hjelp av lastebil og ferge. Vi har store utfordringer. Og dette går ut over både helse og økonomi. Vi må jo da bruke helikopter for å samle, og det koster.

– Uholdbar situasjon

Tirsdag var et møte mellom sametingsråd Maja Kristine Jåma og statssekretær Amund Vik i Olje- og energidepartementet.

Hensikten med møtet var å finne en løsning på en låst situasjon der reinen ikke får flytta seg gjennom vindparken på Øyfjellet.

72 vindmøller er satt opp på Øyfjellet, og prosjektet er under sluttføring. En regner med at produksjonen igangsettes der i løpet av første kvartal i år.

Bilder fra Jillen-Njaarke RBD. Fotograf: Anne Utsi.

Reindrifta i Jillen-Njaarka rbd har store ufordringer med å holde reinen samlet under flytting mellom de ulike beiteområdene på Øyfjellet.

Foto: Anne Utsi / Anne Utsi

– Reineierne er veldig frustrerte, og situasjonen er uholdbar. Vi følger opp dette med å ivareta reindriftas interesser i denne saken, sier sametingsråd Maja Kristine Jåma.

Redde det som reddes kan

Situasjonen for reineierne i området ser ut for å være helt låst. Nils Anders Appfjell ser ingen løsning for denne vinteren.

– Hadde vi fått en avtale i land i høst, da hadde vi kunnet flytte med samlet flokk, og da hadde vi ikke behøvd ekstra ressurser, som nå i januar. Men å løse den nå er vanskelig. Vi er altfor sent ute.

Appfjell sier at de nå er kommet så langt at de ikke har så mange måter å løse dette på.

Derfor må vi redde de små flokkene som er, ta vare på de, og gjøre det beste ut av situajsonen gjennom vinteren.

Ifølge reineieren får dermed den låste situasjonen mellom reineiere og utbygger store konsekvenser.

– Jeg har ikke fått slaktet et eneste dyr i vinter. Når reinen sprer seg, og jeg ikke har kontroll, da taper jeg mye penger.

Torstein Appfjell fra Jillen Njaarke ser på annleggsarbeidet i Øyfjellet.

Reineierne kan nå bare skue ut over det som nå er blitt et område med 72 vindmøller. og kilometermed veier. (Arkivfoto)

Foto: Ailin Maria Danielsen / NRK

Ingen rettslig grunnlag for å gripe inn

– Det er ikke grunnlag for Olje- og energidepartementet å gripe inn i Øyfjellet-saken slik den nå står, mener statssekretær Amund Vik i OED.

Årsaken til at departementet ikke vil gripe inn er at departementet ikke har noe hjemmel til det, verken rettmessig eller av andre årsaker.

Det fastholder statssekretæren, og viser til at forholdet mellom vindkraft og reindrift ble inngående vurdert under konsesjonsbehandlingen.

– Det ble gjennomført flere konsultasjoner både med reindriften og med Sametinget. Så ble det også lagt avgjørende vekt på reindriftens egne prioriteringer mellom Øyfjellet og Mosjøen vindkraftverk, og den ene framstillingen av drifta i området. Da ble jo det ene anlegget lagt bort. Og så gikk man videre med Øyfjellet.

– Det er viktig at partene jobber for å komme til enighet. Men det er altså ikke noe rettslig grunnlag for departementet å gripe inn i den saken, understreker Vik.

Amund Vik, statssekretær i Olje og energidepartementet

Statssekretær Amund Vik i Olje og energidepartementet mener det ikke er rettslig grunnlag for å gjøre noe med Øyfjellet-utbygginga.

Foto: Arvid Samland/OED

Hva sier statsråden til påstanden om at regjeringen går inn i en ny Fosen-sak?

– Det er både store, faktiske og juridiske forskjeller på de to sakene. I utgangspunktet er det ingen rettslige hjemler for Olje- og energidepartementet å gripe inn og endre, eller oppheve den konsesjonen som er gitt Øyfjellet. Ingen dom pålegger Øyfjellet å endre sin drift. Sånn som det står nå har vi ikke grunnlag til å gripe inn i en konsesjon som er gitt, og som er prøvd i ulike deler i rettssystemet, avslutter statssekretær Amund Vik.

Torstein Appfjell krysser anleggsveien

Dette var hverdagen for reineierne under byggingen av vindparken på Øyfjellet.

Foto: Biret Ravdna Eira / NRK

Vilkårene ikke fulgt

Sametingsråd Maja Kristine Jåma reagerer på at ikke vilkårene er fulgt under bygginga av dette anlegget.

– Sametingets forutsetning i konsesjonsbehandlinga var at konsesjonsvilkårene skal følges. Det går ut på at reindriftas flytteleier skal sikres. Jeg setter spørsmål ved det hvordan det går an å bygge og gjennomføre tiltak uten at vilkårene er fulgt.

Reineierne i området er frustrerte, og mener situasjonen er uholdbar. Hva vil du si til dem?

– Jeg håper dette er en måte å møte den situasjonen som er nå, at det kommer til en bedring. Nå er jo flyttveiene stengte, og det er jo en veldig dårlig situasjon for reineierne.

Maja Kristine Jåma

Sametingsråd Maja Kristine Jåma har store forventninger til neste møte med departementet, utbygger og reineiere.

Foto: Máret Steinfjell / Sameradion & SVT Sápmi

Vil måtte møtes igjen

Nå ser sametingsråd Maja Kristine Jåma fram til å møte alle parter fysisk i det området der utbyggingen har skjedd.

– Vi blir nå å følge opp saken. Og vi ser fram til å forsøke å få til et felles møte i området. Når det kan skje, er for tidlig å si.

– OED sitt ansvar å rydde opp

I mellomtiden fortviler reineierne i området. For den unge reineieren er det en liten trøst at partene vil møtes.

Men han har store forventninger til at OED griper inn, og tar ansvar for å rydde opp i de utfordringer de er kommet i.

– Vi vil jo ha forutsigbarhet. Å komme til en varig løsning må vi få til. Men det virker som det ikke er interesse for å skjønne seg på reindriftas utfordringer, eller hjelpe oss i den situasjonen vi er i, sier en fortvilet Nils Anders Appfjell.

– Alltid er det snakk om møter og dialog. Men jeg føler at vi ikke kommer så langt med det.

Korte nyheter

  • Viiddiduvvon dieđihanáigemearri eamiálbmot luossakonferánsii

    Sámediggi viiddida dieđihanáigemeari konferánsii 2nd «International Gathering of Indigenous Salmon Peoples», mii lágiduvvo Kárášjogas čakčamánu 30. beaivvis golggotmánu 2. beaivái.

    Dat dieđiha Sámediggi preassadieđáhusas.

    Konferánsa lágiduvvo fárrolaga Sámiráđiin, ja čohkke oasseváldiid davveguovlluin. Ulbmiljoavku lea eamiálbmogat geain lea luossa dehálaš oassin iežaset kultuvrras. Prográmmas leat ovdanbuktimat iešguđet eamiálbmogiid luossadili ja luossakultuvrra birra. Konferánsa galgá maid dohkkehit cealkámuša eamiálbmogiid luossahálddašeami birra.

    Dása lassin lea kultuvrralaš prográmma, mas leat sihke filbmačájáhus ja johkafanasmátki.

    – Konferánsa lea hui áigeguovdil dasgo luossa lea áitojuvvon miehtá máilmmi. Mii dárbbašit deaivvadit juogadandihte máhtu ja vugiid eamiálbmogiid luossahálddašeamis, dadjá sámediggepresideanta Silje Karine Muotka (NSR).

    Muotka oassálasttii sámi delegašuvnnas dan vuosttaš Gathering of Indigenous Salmon Peoples-konferánssas Vancouveris Canadas 2022:s.

    – Mearkkašii munnje ollu vásihit eará eamiálbmogiid muitalusaid ja seremoniijaid luosa birra. Deanučázádaga birra lea luossa okta dain deháleamos kulturguddiin. Dál go luossabivdu leamaš giddejuvvon jo njeallje geasi de leat máŋggas fuolas mo mii galgat áimmahuššat luossakultuvrra, dadjá sámediggepresideanta.

    Sámediggi bovde erenomážit báikkálašálbmoga searvat. Sámediggi gokčá idjadeami ja boradeami konferánssa oktavuođas, ja lea nuvttá searvat. Oasseváldit fertejit ieža gokčat mátkki. Konferánssas dulkojuvvo davvisámegiela, dárogiela/ruoŧagiela, suomagiela ja eŋgelasgiela gaskkas.

    fiskebåt for laksefiske
  • Gáibidit sihkkut eret persovnnadieđuid čadnon boazodollui

    Birrasii 40 čearumiellahttu lea gáibidan Jiemte leanastivrra sihkkut eret sin persovnnadieđuid čadnon boazodollui.

    Dan maŋŋel go ruvkefitnodat Viscaria lea gáibidan boazologuid, mat leat almmolaš áššebáhpirat.

    Leanastivra lea hilgon gáibádusaid čilgehusain ahte dieđut leat dehálaččat vai eiseváldi galgá sáhttit čađahit iežas barggu ja lágalaš doaimmaid, boazoealáhuslága ja arkiivalága mielde.

    Odd Bjørnar Bjørkås med simler som venter kalv. Pause før flytting av rein til vårbeite.
    Foto: Rita Kleven
  • Buollá fas Anárjogas

    Anárjogas Kárášjoga gielddas lea fas meahccebuollima.

    Eai leat vuos buollinčáskadanbálvalusas vuos báikkis, dieđiha 100-guovddáš, ja ii leat diehtu man stuoris buollin lea.

    Helikopter Álttás veahkeha čáskadeamen buollimiid mat leat guhkkin eret ássanguovllus.

    Lea nubbi geardi dán vahkus go guovllus lea buollin.

    Loga dárogillii dás.

    Kjetil Fagerli

    Skogbrann i Karasjok: – Jeg har ikke sett maken til sånt før

    Brannsjefen mistenker at elgjakta har skylda for skogbrannen i Karasjok. Nå oppfordrer han folk til å «bruke hodet».