Reineier om klimaendring: – Til nytte

Forskerne snakker om klimaendringer og varmere vær på Finnmarksvidda. Det bekymrer ikke reineier Nils Anders Eira. – Det betyr bedre beite på høsten, det er jo ikke negativt.

Nils Anders Eira

Reineier Nils Anders Eira sier at han ikke er bekymret for klimaforandringer, men at det er lettere å gjøre jobben når snøen har falt.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Det spås at vi innen 85 år vil få lenger somre og kortere vintre. På Finnmarksvidda vil forskjellen i klima oppleves større enn noe annet sted i Norge. Hvordan påvirker det reindrifta? Nils Anders Eira ser positivt på det:

– Jeg er ikke bekymret for det forskerne forutser. En slik høst vi har hatt i år er mer til nytte enn til hinder for reindrifta, sier reineieren.

– Ille for reinen

For oktobermåned i år var varm, og varmere skal den bli. I løpet av dette århundret spås det at temperaturen vil øke i snitt 4,5 grader.

– Snøen er veldig viktig om vinteren for beite og beiteforhold. Dersom kulden uteblir er det ille for reinen, sier førsteamanuensis Inger Marie Gaup Eira ved Samisk Høgskole i Kautokeino til NRK.

Inger Marie Gaup Eira

Inger Marie Gaup Eira er førsteamanuensis ved Samisk Høgskole. Hun sier at klimaforandringene kan føre til uår for reineiere.

Foto: Mattis Sara Wilhelmsen / NRK

Gaup Eira mener klimaendringene kan føre til uår for reineiere.

– Og det er katastrofe, sier hun.

Med det i bakhodet har Samisk Høgskole gått i gang med et prosjekt som skal bunne ut i en master i reindrift.

– Vi vil finne ut om det finnes redskaper som kan svare på om beiteforholdene om vinteren i fremtiden blir gode eller dårlige.

Nils Anders Eira ser ikke på klimaforandringene som like dramatisk som forskerne. Allikevel presiserer han til NRK at det er lettere å jobbe når snøen har lagt seg ordentlig.

– Da kan man gjennomføre arbeidet og flytte flokken til vinterbeite, for eksempel. Nå er isen så skjør at man ikke kan gå på den ennå.