Hopp til innhold

Reineier om klimaendring: – Til nytte

Forskerne snakker om klimaendringer og varmere vær på Finnmarksvidda. Det bekymrer ikke reineier Nils Anders Eira. – Det betyr bedre beite på høsten, det er jo ikke negativt.

Nils Anders Eira

Reineier Nils Anders Eira sier at han ikke er bekymret for klimaforandringer, men at det er lettere å gjøre jobben når snøen har falt.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

CO₂ i atmosfæren
418.9 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02°C
Les mer  om klima

Det spås at vi innen 85 år vil få lenger somre og kortere vintre. På Finnmarksvidda vil forskjellen i klima oppleves større enn noe annet sted i Norge. Hvordan påvirker det reindrifta? Nils Anders Eira ser positivt på det:

– Jeg er ikke bekymret for det forskerne forutser. En slik høst vi har hatt i år er mer til nytte enn til hinder for reindrifta, sier reineieren.

– Ille for reinen

For oktobermåned i år var varm, og varmere skal den bli. I løpet av dette århundret spås det at temperaturen vil øke i snitt 4,5 grader.

– Snøen er veldig viktig om vinteren for beite og beiteforhold. Dersom kulden uteblir er det ille for reinen, sier førsteamanuensis Inger Marie Gaup Eira ved Samisk Høgskole i Kautokeino til NRK.

Inger Marie Gaup Eira

Inger Marie Gaup Eira er førsteamanuensis ved Samisk Høgskole. Hun sier at klimaforandringene kan føre til uår for reineiere.

Foto: Mattis Sara Wilhelmsen / NRK

Gaup Eira mener klimaendringene kan føre til uår for reineiere.

– Og det er katastrofe, sier hun.

Med det i bakhodet har Samisk Høgskole gått i gang med et prosjekt som skal bunne ut i en master i reindrift.

– Vi vil finne ut om det finnes redskaper som kan svare på om beiteforholdene om vinteren i fremtiden blir gode eller dårlige.

Nils Anders Eira ser ikke på klimaforandringene som like dramatisk som forskerne. Allikevel presiserer han til NRK at det er lettere å jobbe når snøen har lagt seg ordentlig.

– Da kan man gjennomføre arbeidet og flytte flokken til vinterbeite, for eksempel. Nå er isen så skjør at man ikke kan gå på den ennå.

Korte nyheter

 • UiT bruker mye penger på fusk

  UiT Norges Arktiske Universitet har hittil i år brukt 300.000 kroner på å betale advokatene til studenter som anklages for fusk. Det skriver avisa iTromsø. Så mange som 46 studenter ble i følge avisa utestengt fra UiT i fjor for fusk på eksamen, et rekordhøyt antall. De 300.000 UiT foreløpig har brukt, angår utgifter til 22 enkeltsaker. Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, mener dette er et viktig rettssikkerhetsprinsipp til de det angår.

  UiT Norges arktiske universitet i Harstad
  Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK
 • Spår at joik erstatter nasjonalsang

  På lørdag ble "Sámi Eatnan Duoddariid" av Nils-Aslak Valkeapää vedtatt som den samiske nasjonaljoiken under Samerådets 22. konferanse i Gällivare. Nå spår litteraturviter Harald Gaski at folk kommer til å bruke joiken som samenes nasjonalsang

  – Jeg har på følelsen at denne joiken kommer til å erstatte Samefolkets sang. Det blir spennende å se hvilken av de som kommer til å høres under feiringen av samenes nasjonaldag om ti år, sier Gaski.

  Sametingets plenumsmøter åpnes alltid med Isak Sabas samefolkets sang. Sametingsrepresentant for flyttsamelista Berit Marie P. Eira forteller at hun ikke er klar for å bytte ut samefolkets sang med nasjonaljoiken.

  – Jeg syns det er veldig passende å starte plenumsmøtet med samefolkets sang, men håper vi ikke kommer til det stadiet at det blir konkuranse mellom joiken og sangen.

 • Ådå girjjevuorkkár Hábmerin

  Bendik Osland Kalsnes Nesoddenis la fássta virgev oadtjum girjjevuorkkárin Ájluovta girjjevuorkán Hábmerin. Duodden la sån skåvllågirjjevuorkkár Hábmera girjjevuorkán ja Knut Hamsun joarkkaskåvlå girjjevuorkán.

  Kalsnes Hábmerij bådij basádismánon åvdep jage ja bargaj dalloj sadjásattjan Hábmera girjjevuorkán.

  Dá giesse l nuora giessebargo tjadá The Quartz Corpan mállim ja divvom girjjevuorkáv Ájluovtan.

  Dav tjálla Nuorttasáltto avijssa.