Hopp til innhold

Anmeldte drapstrussel – Bekymret over folks holdninger på sosiale medier

Reineier Arild Inga fikk sjokk da han leste nettkommentaren. – Det var såpass ubehagelig at vi var rett og slett nødt til å anmelde denne saken, forklarer han.

Arild Inga

ANMELDTE KOMMENTAR: Reineier i Nordland Arild Inga anmeldte kommentar, som han tolker som en drapstrussel mot reineiere i området.

Foto: montasje / privat

Dagen da hele Norge sørget, 22. juli, anmeldte reineier Arild Inga en kommentar på Vesterålnytt nettavisens Facebook-side.

– Det er en kommentar som vi rett og slett oppfattet som en direkte drapstrussel mot reineiere her i distriktet, sier Arild Inga.

Reineieren, som har rein på Hinnøya i Sortland kommune i Nordland, ble skremt av drapstrusselen. Han ønsker ikke at den blir publisert av NRK, fordi den er såpass grov.

– Det var direkte rettet mot reineiere og beskrev hva de vil gjøre med oss. Det var såpass ubehagelig at vi var rett og slett nødt til å anmelde denne saken, forklarer han.

Politiet vil ikke bekrefte om de har mottatt anmeldelsen.

– Vi bruker ikke å bekrefte eller avkrefte anmeldelser av hensyn til etterforskning, sier politibetjent Bjørn Sølstad Larsen ved Sortland lensmannskontor.

Vedkommende som skrev drapstrusselen risikerer fengselsstraff inntil tre år, fordi en slik trussel fremkaller alvorlig frykt hos mennesker.

Slettet kommentaren

Drapstrusselen ble publisert 21. juli på Vesterålnytt nettavisens Facebook-side, under en sak som omtalte en rettssak hvor seks grunneiere hadde saksøkt Arild Ingas reinbeitedistrikt.

Grunneiere vil etablere skiløype i Strand og Kringelen i Sortland kommune, og i søksmålet utfordret de distriktets rett til å la reinen beite på deres private grunn.

Ansvarlig redaktør i Vesterålnytt, Ronny Jarl Jensen, forklarer at de sletter fortløpende upassende nettkommentarer.

– Vi sletter alltid kommentarer som er støtende eller bryter med lover og regler. Det gjorde vi i denne saken også. Kommentaren ble fjernet etter kort tid. Husker ikke den kommentaren spesielt, men jeg tror jeg slettet tre ufine kommentarer til denne Facebook-posten, sier Jensen, som ikke ønsker å bli intervjuet om saken.

Kommentar

Skjermdump 28.07.2021 av Vesterålnytt Facebook-side.

Foto: Skjermdump

Vesterålnytt fjernet innlegget som er anmeldt, og ber her folk diskutere sak og ikke person. Medier må følge Vær varsom-plakatens retningslinjer, og punkt 4.17 krever redaksjoner til å fjerne innlegg som bryter god presseskikk.

Skremmende holdninger mot det samiske

Arild Inga opplever at hat-kommentarer mot samer i sosiale medier stammer fra generelle negative holdninger mot samer.

– Vi har ingen problemer med å akseptere saklig uenighet og vi har forståelse for det, men å gå til det skrittet at man truer andre på livet. Det finner vi oss rett slett oss ikke i og det kan vi ikke leve med, sier Inga.

Inga håper nå at det offentlige tar et oppgjør med holdninger som fremkommer i sosiale medier.

– Det er ikke verdig det norske samfunnet å ha det på denne måten, sier han.

Arild Inga etterlyser en standard av det offentlige, og henviser til både politi, kommune og andre.

– Det må reageres, sier han.

Selv om ytringsfriheten er forankret i det norske politiske systemet, så er den ikke absolutt. Les mer i faktaboksen.

Måtte stenge kommentarfeltet

Konstituert ansvarlig redaktør, Vidar Eliassen, i Vesterålen Online kan fortelle at avisen måtte stenge avisens kommentarfelt, etter å ha publisert saker om rettssaken mellom grunneiere og reindriften.

Vidar Eliassen

BEKLAGELIG: Konstituert ansvarlig redaktør Vidar Eliassen i Vesteraalen Avis syns det er beklagelig at enkelte ikke følger avisens etiske retningslinjer.

Foto: vol.no

– Jeg syns debatten kan være krass og til tider så bikker det over for noen, dessverre. Det har vi jo sett og særlig i den her saken. Det blir stygt og usaklig og det virker som temaet får frem det verste i enkelte. Det er jo også grunnen til at vi har stengt kommentarfelter i noen tilfeller, dessverre, sier han.

Hvor er grensen for å stenge kommentarfeltene?

– Når det blir personangrep og usaklig angrep. Når man tar mannen i stedet for ballen, for å si det på den måten. avslutter Eliassen.

NRK korrigerer 31.07.2021. Vidar Eliassen er konstituert redaktør i Vesterålen Online nettavis, og ikke i Vesteraalen Avis.

Korte nyheter

 • ÁRRAN 360° vises på TIFF 2023

  ÁRRAN 360° reiser hjem til Sápmi og får sin Norges- og Sápmipremiere under Tromsø internasjonale filmfestival i januar. ÁRRAN 360° var en offisiell del av det utvidede programmet til den samiske paviljongen under den 59ende internasjonale Veneziabiennalen i høst. Prosjektet ble i tillegg vist som del av biennalens filmfestivalprogram.

  – Dette er et spektakulært prosjekt som kombinerer samiske historiefortelling med high tech. Det blir en spennende miks av tradisjoner der det hele foregår i en lávvu, men med ny teknologi og moderne fortellerformater. Vi er imponerte over hva International Sámi Film Institute har fått til sammen med filmskaperne, sier festival- og programsjef for Tromsø internasjonale filmfestival Lisa Hoen.

  ÁRRAN 360° er en hybrid mellom urfolksfortellinger og innovativ teknologi. Det er det aller første prosjektet som presenterer seks originale 360-filmer av seks ledende samiske filmskapere og kunstnere fra Sápmi.

  Lisa Hoen
  Foto: Marius Fiskum
 • ÁRRAN 360° čajehuvvo TIFFas 2023

  Čájáhus máhccá ruoktot Sápmái ja Norgga vuosttaščájálmas šaddá Romssa internašunála filbmafestiválas ođđajagimánus.

  ÁRRAN 360° lea hybrida gaskkal álgoálbmot muitalusaid ja innovatiiva teknologiija. Lea vuosttaš prošeakta mii čajeha guhtta originála 360 filmma maid sámi filbmadahkkit ja dáiddárat Sámis leat ráhkadan. Čájáhusat čájehuvvojit máilmmi stuorámus lávus, mas lea 28 metera filbmašearbma, olggobealde Hålogaland Teáhtera.

  – Dát lea spektakuleara prošeakta mii ovttastáhttá muitaleami ja high-techa. Lea gelddolaš seaguhus árbevieruin, go buot dáhpáhuvvá lávus, muhto ođđa teknologiijain ja ođđaágásaš muitalanvugiiguin. Mii leat duođaid hirpmástuvvan Internašunála Sámi Filbmainstituhtain ja maid sii leat oláhan ovttas filbmadahkiiguin, dadjá festivála- ja prográmmajođiheaddji Romssa Internašunála filbmafestiválas Lisa Hoen.

  Lisa Hoen
  Foto: Marius Fiskum
 • Støtter ikke gratis barnehage

  Bargiidbellodat - Arbeiderpartiet støtter ikke sametingsrådets forslag om å gjøre samiskspråklig barnehagetilbud gratis. Ronny Wilhelmsen (BB-AP) mener det er en mager trøst å gi et gratis tilbud uten å ha på plass den språkkompetansen barnehagene trenger, og sammenlignet situasjonen slik:

  - Om det er 100 alvorlig syke i kø for å få legehjelp, så er det kanskje en mager trøst at legehjelpen er gratis selvom det ikke finnes en lege.

  Sametinget beslutter i dag budsjett for 2023, og sametingsrådet foreslår å gjøre samiskspråklig barnehagetilbud gratis i hele Norge.

  Ronny Wilhelmsen - sametingsplenum 08.03.2022
  Foto: Mona Solbakk / NRK