Hopp til innhold

Eks-direktør fikk privat lån av underleverandør

Den tidligere Store Norske-direktøren Robert Hermansen tok opp et privat lån på en million kroner av en underleverandør til Store Norske på Svalbard.

Robert Hermansen i Sveagruva
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

– Pengene gikk til reindriftsselskapet Boalvvir, hvor Hermansen var styreleder. Selskapet hadde da store finansielle problemer, melder TV2 Nyhetene .

– I min kjærlighet til reindriftsnæringen og mine samiske venner sa jeg at dette skulle jeg ordne. Og så ordnet jeg det, sier Hermansen til TV 2.

– Jeg har personlig garantert for dette lånet, fortalte Hermansen til NRK Sámi Radio i 2007 mens han ennå var styreleder i Boalvvir.

Den tidligere sjefen for den statlige gruvegiganten Store Norske Spitsbergen Kullkompani AS har i en årrekke knyttet tette bånd til reindriftssamene i Norge.

– Uforståelige dyre avtaler

TV 2 har i flere reportasjer rettet søkelyset på det statlige selskapet Store Norske og avtaler de har inngått med flere underleverandører.

Disse avtalene slaktes som uforståelig dyre i en rapport fra meglerhuset Pareto. Rapporten er laget på opprag fra Næringsdepartementet. Staten eier 99,9 prosent av Store Norske Spitsbergen Kullkompani.

Reindriftsselskapet Boalvvir var et andelslag, eid av reindriftssamer i Finnmark.
Hermansen var styreleder da selskapet slet økonomisk i 2004. Han ordnet deretter selskapet et privat lån på en million kroner av entreprenørselskapet Leonard Nilsen og sønner (LNS). Dette er en underleverandør av Store Norske hvor Hermansen da var direktør.

– Men vi trodde lånet skulle gå til Store Norske. Da vi ble gjort oppmerksom på at lånet ikke gikk til Store Norske, ba jeg om å få pengene tilbake umiddelbart, forteller administrerende direktør Malvin Nilsen.

– Uproblematisk

Men det er ikke bare i denne sammenheng at Hermansen har lånt penger av LNS. I 2003 satser Robert Hermansen penger i et steinbrudd i Kautokeino gjennom selskapet Mineralutvikling.

Selskapet trenger flere millioner kroner. Igjen er LNS som blir løsningen, melder TV2, og i følge et regnskap fra 2004 skyter LNS inn to millioner kroner.

Hermansen sier til TV2 at han mener det er uproblematisk at pengene kom fra et selskap som han har gitt kontrakter i egenskap av å være direktør i Store Norske.

Korte nyheter

 • – Stuoráp gå Tråante 2017

  – Sáme kultuvrra l riek stuorra oasse dat stuorra prosjevtas mij ålles Europav gåbttjå. Bådåddjo l má europalasj kultuvrraoajvestádan válljidum jagen 2024.

  Plánaj lij barggamin gåktu, majna ja gudi dasi galggi oassálasstet, ja gåktu ålles Europaj ja aj ålles væráldij vuosedit mij la kultuvrra dan guovlon.

  Europalasj kultuvrraoajvestádan sihtá javllat ålles Nordlánnda la maŋen danna. Ja sáme kultuvrra l má riek stuora ja luondulasj oasse dassta.

  – Bådåddjo 2024 galggá sjaddat edesik sæmmi stuorak gå Roandem 2017, ja vájbi stuoráp.

  Dav tjuottjot prográmmajådediddje prosjevtan Henrik Sand Dagfinrud Bådåddjo 2024:n. Bådåddjo 2024 la má stuorra dáhpádus mij vihpá ålles jagev 2024. Europalasj kultuvrraoajvvestáda sihtá javllat dat la akta værálda stuorámus dáhpádusájs mij guosská kultuvrra- ja sebrudakåvddånahttemij.

  Ulmme dájna la Bådåddjo, Nordlánnda ja ålles rijkaguovllo tjalmostahteduvvá nasjonálalattjat ja aj gasskarijkalattjat, ja duodden europalasj kultuvrraaktisasjvuodav åvddånahttet. Ja dan jage de Bådåddjo galggá dáv stuorra dáhpádusáv plánit ja ásadit ålles jagev ásadimij ja prosjevtaj aktisattjat gasskarijkagasj, rijkalasj, guovlulasj ja bájkálasj fámoj.
  – Rahpam dát stuorra jahkásasj dáhpádusás la guovvamáno dan jage, nav lahka sáme álmmukbiejve gå máhttelis, subtsas prográmmajådediddje Henrik Sand Dagfinrud.

  – Ja sáme oasse galggá luondulasj oasse liehket dássta. Avtastahtedum oasse, javllá Dagfinrud.

  Gulldala Julevmagasijnav dán ássje birra

  Folk i gatene jubler over at Bodø er kåret til Europeisk kulturhovedstad 2024
  Foto: Per Inge Johnsen / Bodø kommune
 • – Ikke greit i det hele tatt

  Ordfører Ida Pinnerød i Bodø reagerer sterkt på hendelsen i hjembyen der en fem år gammel gutt ikledt samekofte blir møtt med hets i barnetoget.

  Først skal en voksen mann ha kommet bort og fortalt 5-åringen at han ikke kunne bruke flagget. Litt senere går gutten og mora forbi noen voksne menn som tydelig skal ha sagt «æsj». Og like etter er det to damer som peker og snakker om kofta hans ganske høylytt.

  Til slutt er det en yngre gutt som kommer bort og roper at dette er Norge, og at det er Norges bursdag.

  – Jeg syns det er helt forferdelig. Jeg er oppriktig lei meg for at ungene skal oppleve sånt, og at folk i det hele tatt skal oppleve sånt. Men det at en femåring utsettes for denne type, ja – det som egentlig er rasisme. Det er ikke greit i det hele tatt, og selvfølgelig er vi nødt til å ta tak i det.

  Bodø 17 mai
  Foto: Sigurd Steinum / NRK
 • Conifa-cupen må nok avlyses i år

  Årsaken er at den lokale arrangøren i Nice ikke har gitt lyd fra seg om de er klare til å arrangere Conifa-EM i fotball i år eller ikke. Det bekrefter president i FA Sápmi Håkan Kuorak, som sier til NRK at de ikke får kontakt med arrangøren i Nice.

  – Arrangøren har satt lokket på siden 26. april. Ingen vet noe om hvorfor. Ei heller Conifa. Og det finnes heller ikke noen offentlig avlysning. Vi får bare ikke kontakt med arrangøren, sier Kuorak.

  Årets Conifa EM for menn skulle gå av stabelen 3. til 12. juni i Nice i Frankrike. Elleve lag skulle delta. Nå vil Kuorak prøve å få til et alternativ. Men også det ser ut for å bli utfordrende.

  – Når seriespillene er slutt i Norge og Sverige skal vi prøve å få til en turnering med tre-fire lag.

  Håkan Kuorak er klar på at dette vil skade Conifas navn veldig mye.

  – Vi prøver å finne ut av hva man gjør framover. Advokat er innkoplet, og Conifa undersøker om man skal gå til rettslige skritt etter dette.

  – Alle er like undrende Media i Frankrike har også forsøkt å få svar, og hotellet som var booket har selv avbooket alt. De har også gjort forsøk på å få tak i arrangøren, uten å lykkes.

  Kuorak understreker at dette ikke vil få følger for damenes World Championship 2022 som går av stabelen i India først i juli.

  – Dame-Vm går som vanlig, sier Kourak som nå begynner å planlegge 2023 EM, og 2024 Conifa-VM.

  Håkan Kuorak
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK