Reindriftssame og Miss Norway kandidat vil vise unge at samer kan nå langt

Søndag avgjøres det om samiske Susanne Næss Guttorm kommer til Miss Norway finalen. Presentasjonsvideoen der hun forteller om tapet av sin mor kan være avgjørende.

Susanne Næss Guttorm i NRKs radiostudio

MISS NORWAY KANDIDAT: Susanne Næss Guttorm får på søndag vite om hun kommer til Miss Norway finalen. Fredag besøkte hun NRKs studio.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Jeg er veldig spent. Jeg har jobbet lenge med videoen som avgjør om vi går videre eller ikke. Den er jeg veldig fornøyd med, og mange flinke mennesker har hjulpet meg med å få den til å bli slik jeg ville ha den, forteller Susanne Næss Guttorm.

Søndag 25. mars avgjøres hvilke kandidater som går videre til Miss Norway finalen.

Susanne Næss Guttorm (21) ligger allerede godt an ved at hun er på 2. plass når det kommer hvem som har blitt omtalt mest i media.

Likevel er det kandidatenes egne presentasjonsvideoer som er avgjørende. I Susannes video forteller hun åpent om at hun mistet moren sin til kreft.

Da var 21-åringen bare fire år.

– Akkurat det er en veldig viktig del av mitt liv. Når jeg velger å fortelle om det til andre, så kanskje det kan bidra til å hjelpe andre som nå er i den situasjonen jeg var i for mange år siden.

Det gjør hun blant annet ved å støtte Kreftforeningen.

VIDEOEN: Her kan du se Youtube-videoen som kan sende Susanne Næss Guttorm til Miss Norway finalen.

Oppvokst i reindriftsfamilie

Vidda og reindrift er også en stor del av hennes liv. I videoen har hun på seg kofte. Den samiske identiteten er viktig for henne.

– Jeg håper jo selvfølgelig at jeg kommer til finalen. På den måten kan jeg vise samisk ungdom at vi kan nå langt også i denne typen konkurranser.

På spørsmål om hvorfor hun meldte seg på konkurransen sier hun at siden hun er så ung og hadde sjansen så ville hun prøve.

– Det handler ikke bare om skjønnhet, men hvordan vi er som personer og hva vi gjør ved siden av selve konkurransen, forklarer Susanne Næss Guttorm.

Susanne Næss Guttorm i kofte

LIKER Å UTFORDRE SEG SELV: Susanne Næss Guttorm har tidligere sagt til NRK at hun ønsket å prøve noe nytt, og at hun kunne tenkt seg en modellkarriere på si.

Foto: Privat

På påskeferie i Karasjok

Til daglig utdanner hun seg til byggingeniør i Oslo. Nå er hun på påskeferie i hjemkommunen Karasjok.

Hva skal du gjøre frem til utvelgelsen? Det kan ikke hende du er på fjellet og dermed går glipp av meldingen om at du blir tatt ut?

– Nei, jeg kommer nok til å sitte spent og vente på beskjed, så derfor har jeg ikke lagt noen planer, sier Susanne med en mild latter.

Miss Norway sender kandidater til verdens største skjønnhetskonkurranser, den gjeveste er Miss Universe.

Til Miss Norway finalen tas det ut 15 finalister.