NRK Meny
Normal

Reindrifssamer om flystyrten: – Det føles ubehagelig

Området der et postfly styrtet i natt brukes som høstbeite av reindrifta i Sverige.

Oajevágge

Oajevágge heter området nord i Sverige der postflyet som var på vei fra Oslo til Tromsø styrtet natt til fredag. Området brukes av reindriftssamer.

Foto: Carl-Johan Utsi

– Det er uhyggelig å høre om ulykken når man hører at folk har dødd, og at det har skjedd i våre fjell. Det er en ubehagelig følelse, sier reineier i Sirges sameby, Johan Mikael Nutti til SVT Ođđasat.

Mye tyder på at havariet har skjedd med enorm kraft, for det eneste som er igjen på havaristedet er et stort hull med bare små korn av flyet igjen.

Begge fra mannskapet på postflyet skal ha omkommet.

Skal se etter rein

Nutti er usikker på om de fortsatt har rein på stedet, men sier at folk fra samebyen skal opp dit for å sjekke i nærmeste fremtid.

– Vi skal ettersamle etter helga som kommer. Vi er noen karer som skal opp for å ta en titt da. Vi vet at vi har noen reinsdyr nord for området der ulykken skjedde, men det kan hende de er i Oajevágge også.

Falt flere tusen meter

Det var like før halv ett natt til fredag at det kom et hovedalarmsentralen i Sverige, SOS, fikk beskjed om at et fly hadde krasjlandet i nærheten av Oajevágge i Jokkmokk kommune. Flyet var på vei fra Oslo til Tromsø med post.

Allerede like etter midnatt skal flyselskapet fått vite at det var noe galt med flyet, som skal ha mistet hastighet og falt flere tusen meter i løpet av 60 sekunder.

Det er ikke første gang flyselskapet West Atlantic har problemer med sine flygninger.

Nutti forteller til SVT Ođđasat at de bruker området til høstbeite, men ikke om vinteren, men likevel hender det at rein blir igjen.