Feiret nye filminstitutt-millioner med kake

KAUTOKEINO/OSLO (NRK): Regjeringen kom med ny statsbudsjettlekkasje. Internasjonalt Samisk Filminstitutt får en økning på 2,5 millioner kroner fra 2020.

Ánne Lájla Utsi (t.v.) og Marianne Haukland (H)

KAKETID: Anne Lajla Utsi (t.v.) og Marianne Haukland (H) feiret de nye 2,5 millionene med kake.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

Det var Høyres stortingsrepresentant Marianne Haukland (H) som kom med den gledelige nyheten til Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI) fredag formiddag i Kautokeino.

I bagasjen hadde stortingsrepresentanten med seg en budsjettlekkasje på 2,5 millioner kroner.

Tidligere hadde filminstituttet et driftstilskudd på 5,7 millioner kroner. I 2020 vil dette øke til 8,2 millioner kroner. Det vil si en økning på over 40 prosent.

– Dette er en veldig velkommen økning, sa en tydelig rørt Anna Lajla Utsi under pressekonferansen. Hun er direktør for ISFI.

De 2,5 millionene er den største økonomiske økningen filminstituttet noensinne har fått. Frem til nå har de gitt støtte til nærmere 90 kortfilmer, ifølge Utsi.

Ønsker å skape bærekraftig økonomi

Under pressekonferansen sa direktøren at de ønsker å satse mer på samiske spillefilmer i fremtiden.

Hun trekker frem filmskapere og spesielt produsenter som en plass hvor de nye millionene er velkommen.

– Skal vi kunne snakke om film i nord som næring så må våre produsenter kunne jobbe med større produksjoner enn kortfilmer og dokumentarfilmer. De må jobbe med spillefilmer og TV-serier, det er der man kan skape en bærekraftig økonomi, sier Utsi.

Internasjonalt Samisk Filminstitutt får 2,5 millioner

FORNØYD GJENG: Det var mange glade samiske filmskapere til stede da Marianne Haukland (i midten) offentliggjorde de nye millionene. f.v. Mailis Eira, Anne Lajla Utsi, Marianne Haukland, Andreas Ausland, Elle Sofe Sara og Elle Marja Eira.

Foto: Maret Biret Sara Oskal / NRK

Imponert over filminstituttet

Pengene kan gjerne omtales som valgflesk – og dette innrømmer også Haukland. Avsløringen kommer nemlig kun tre dager før kommune- og fylkestingsvalget som finner sted mandag.

Samtidig er Haukland rask med å påpeke at Kautokeino sammen med filminstituttet er flink å jobbe opp mot Stortinget og at de sørger for at de vet hva som er viktig for kommunen.

– Jeg er veldig imponert over hva Internasjonalt Samisk Filminstitutt klarer å få til. De er dyktig å jobbe internasjonalt og skaffer seg globale samarbeidspartnere, sier Haukland.

Anne Lajla Utsi (t.v.) og Marianne Haukland (H)

FORNØYD: Både ISFI direktør Anne Lajla Utsi og Marianne Haukland smilte bredt etter pressekonferansen. Haukland fortalte at hun i lang tid hadde jobbet for denne tildelingen av midler.

Foto: Maret Biret Sara Oskal / NRK

I midten av juli kom nyheten om at Frost 2 kommer på samisk. Dette er et resultat av gode internasjonale kontakter, mener Haukland.

– De er med på prosjekter som er sikrer at samiske barn får oppleve sin første Disney-film på samisk språk, sier Haukland.

– Større muligheter

Ella Márjá Eira var blant personene som var til stede i Kautokeino. Hun har vært med på å skape flere samiske kortfilmer og ser nå frem mot å muligens ta steget mot lengre spillefilmer.

Portrettbilde av Ella Márjá Eira

FILMSKAPER: Elle Márjá Eira.

Foto: Maret Biret Sara Oskal / NRK

– Vi som er samiske filmskapere har igjen vår egen stil. Folk utenfra ønsker gjerne å høre om oss og våre historier siden de enda ikke er fortalt. Dette bidrar til at vi får større muligheter, sier Eira.

Eira har tidligere blant annet skrevet manus, regissert og produsert NRK-suksessen Melkeveien som fulgte melkebilsjåførene lengst nord i landet.