Hopp til innhold

– Samene bør være fornøyde

– En økning på fem prosent er en reell økning, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg

Finansminister Kristin Halvorsen (f.v.) og statsminister Jens Stoltenberg før statsbudsjettet skal legges fram i stortinget tirsdag formiddag.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Statsbudsjettsforslaget for 2010 som finansminister Kristin Halvorsen la frem for Stortinget i dag, er på totalt 907 milliarder kroner. Totalt sett øker statsbudsjettet med 7 prosent i forhold til statsbudsjettet for inneværende år.

Ifølge beregninger Sametingets administrasjon har gjort, viser at bevilgningene til samiske formål øker med 5,7 prosent.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at man ikke kan sammenligne bevilgningene til samiske formål med totalbudsjettet, og minner om fem prosent faktisk er en reell økning.

– Det er meningsløst å sammenligne de to da folketrygden ligger inne i totalbudsjettet. Og folketrygden øker bare simpelthen fordi det blir stadig flere eldre i Norge.

Regjeringen har i statsbudsjettet bevilget en halv milliard ekstra i nordområdene, noe som statsministeren er fornøyd med.

– Vi følger opp det vi har lovet. Vi satser på samferdsel, kunnskap og forskning og oljevern i nord. Vi vil også satse på det samiske språket fordi språk er viktig for identitet og kultur, sier Stoltenberg.

Sametinget etterlyser reelle forhandlinger med regjeringen, men statsministeren mener at dagens ordning fungerer fint.

– Vi har en god ordning og vi ønsker å videreføre den, sier Stoltenberg.

– Ingen automatikk

Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, er fornøyd med at det er en økning i bevilgningene i det fremlagte statsbudsjettet, også til samiske forhold.

– Men det er ikke den samme stigningen som det øvrige budsjettet?

– Det er ingen automatisk sammenheng med at dersom statsbudsjettet øker med så og så mange prosent, så skal sametingets budsjett øke med tilsvarende prosent. Det vurderes på en annen måte, sier Pedersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Helga Pedersen
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Pedersen sier at det er mange gode ting i vente for finnmarkingene i budsjettet for 2010.

– Det er en styrkning når det gjelder samiske formål, ulike kulturprosjekter, til opprettelsen av det nye kompetansesenteret for beredskap og sjøsikkerhet i Vardø, samt mer penger til vei og fiskerihavner, sier Helga Pedersen.

Høyre er overrasket

Men enkelte lar seg likevel overraske av statsbudsjettet.

– Det er et budsjett som er preget av økte bevilgninger, det er et ekspansivt budsjett og da er det oppsiktsvekkende at det er en betydelig mindre vekst på de samiske formålene sammenlignet med budsjettet forøvrig, sier stortingsrepresentant og samepolitisk talsmann i Høyre, Trond Helland.

Helland undres om hvorfor det har vært en slik utvikling og han vil i sitt arbeid i den nye kommunalkomitéen undersøke om hvorfor samepolitikken blir nedprioriert.

– Hvis dette er en nedprioritering av det samiske fra regjeringens side og at man regner med at det ikke blir så mye støy rundt dette, så er det en alvorlig sak, sier Helland.

– Et anstrengt forhold

Samepolitisk talsmann i Høyre er forundret over at Finansminister Kristin Halvorsen ikke nevnte hvilke utfordringer som man kan vente i det samiske samfunnet da hun i dag presenterte statsbudsjettet til Stortinget.

– Det viser at regjeringen har en noe anstrengt forhold til sametinget og samepolitikken, og det er noe som vi må få klarhet i, sier Trond Helland.

Statsminister Jens Stoltenberg avviser dette.

– Dette er et budsjett på mange hundre milliarder kroner og det er veldig, veldig mange ting Kristin Halvorsen ikke nevnte, sier han kontant.

I riktig retning

Av de 798 millioner kronene som er bevilget til samiske formål, skal Sametinget forvalte 351 millioner i 2010.

– Statsbudsjettet viser en tydelig satsning på samiske formål. Det går i riktig retning, så kan man alltids diskutere om man skulle tatt større skritt og at ting skulle gått fortere, men retningen er det ingen tvil om, sier Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

(Artikkelen fortsetter under bildet)



Glad for språksatsning

Marianne Balto
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Sametingspresident Egil Olli (Ap) ønsker ikke å kommentere statsbudsjettet i dag, men partifelle og sametingsrepresentant Marianne Balto sier seg fornøyd.

– Vi ser at bevilgningene går i riktig retning. Samtidig ser vi at vi ikke oppnår det vi ville, og det er vi ikke fornøyd med.

Sametingsrådet har ønsket at regjeringen skal satse spesielt på språk og kultur, og Balto er fornøyd med at de signalene nå har blitt fulgt opp av regjeringen.

– Gjort maktesløse

Aili Keskitalo
Foto: Sigve Nedredal / NRK

Det største opposisjonspartiet på Sametinget, Norske Samers Riksforbund (NSR) er ikke like fornøyd med budsjettet, og leder Aili Keskitalo mener at budsjettet er mangelfullt.

– Selv om samisk kultur og språk blir prioritert, er jeg skuffet over at det ikke er avsatt ekstra ressurser til blant annet produksjon av samiske læremidler.

Keskitalo er forundret over at Sametinget kan være fornøyd med bevilgningene.

– Det virker som om regjeringen ikke har et ønske om å gi sine partifeller på Sametinget makt og reelle arbeidsmuligheter. Arbeiderpartiets sametingsgruppe virker å ha blitt gjort maktesløse, sier Aili Keskitalo.

Korte nyheter

  • Suodjalus guođđán ruskalána álbmotmeahccái: – Hui fasti oaidnit

    Jođidettiin ealuin davás lei Johan Mathis Kemi bohccuid vuodjimin vuomis go gávnnai ruskkalána Rávttošvuomi álbmotmeahcis, Rávttošjár-guotkkus.

    Altaposten muitalii áššis vuosttažin.

    – Dáid gal in livčče goasttadan mielde obanassiige. Mus ledje guokte reaga maŋis, muhto dáid in livčče gal goastadan mielde. Dat lei nu olu, dadjá Kemi NRK:i.

    Kemi oaččui veahki Stig Arvid Kristensenis, gii lei oaggunmátkkis dien guovllus.

    Čearganis ledje earret eará borramušbázahusat ja bruvsa- ja vuollaburkkit. Sihke olles ja guoros diŋggat, muitala Kemi, ja bensinlihtit vaikko man galle.

    – Ii han dat lean dušše okta, iige dušše guokte. Mii gaikkuimet logenáre. Eat mii nagodan visot gaikut dán ruovdecugŋos. Mii gal attiimet vuollái.

    Suodjalusa operatiiva váldoguovddáža korporála, Johnny Karlsen, duođašta NRK:i ahte ruskkat leat báhcán Nato-soahteahárjehusas, Nordic Responses. Hárjehus nogai badjelaš mánu dás ovdal. Karlsen mieđiha ahte rutiinnat eai leat doaibman.

    – Deháleamos lea ahte mii čorget min iežamet maŋis, ja nu johtilit go vejolaš, dadjá Karlsen.

  • Aasland lea oadjebas ahte ii šatta ođđa Fovse-ášši Hámmerfeasttas

    Terje Aasland lea oadjebas das ahte buot bealit, maiddái juridihkalaš bealit areálasisabahkkema oktavuođas mii boahtá ođđa el-fápmolinjá geažil Hámmerfestii, leat čielggaduvvon, čállá Altaposten.

    Konsešuvdna lea addojuvvon, ja vaikko boazodoallu ja Sámediggi leat váidalan ja vuosttaldan dan, de válljii Energiijadepartemeanta addit Statnettii ovddalgihtii lobi. Dat mearkkaša ahte álggahit barggu ovdalgo vuoigatvuođat leat čielggaduvvon.

    Dát lea ollugiid mielas njuolggo parallealla Fovse-áššái, mas bieggaturbiinnat ledje jo ceaggámin go Alimusriekti gávnnahii ahte dat lei olmmošvuoigatvuođarihkkun.

    – Finnmárku dárbbaša infrastruktuvrra, elfápmolinjáfierpmádaga mii sáhttá guoddit fámu, leš dal dat bieggafápmoprošeavttas, gássafápmorusttegis mas lea CO2-hálddašeapmi ja vurken, dahje eará lágan fámus, ovdamearkka dihtii čáhcefámus. Elfápmolinjáfierpmádat lea geađgejuolgi ođđaáigásaš servodagas. Dasa ferte maiddái Finnmárku beassat, čilge energiijaministtar Terje Aasland (Bb) Altapostenii.

    Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i Dubai under klimatoppmøtet COP28.
    Foto: Truls Antonsen / NRK
  • Krever egen distriktskvote

    Fiskerne i Vardø ba Trygve Slagsvold Vedum om en egen distriktkvote da finansministeren besøkte fiskeværet på mandag.

    Fiskere i åpen gruppe, de som har fiskebåter under 11 meter, har mistet rundt halvparten av kvota i år - sammenlignet med i fjor.

    Og signalene er at kvotene må reduseres ytterligere i årene framover.

    Det slår hardt ut for Vardø der store deler av fiskeflåten er i åpen gruppe.

    Leder for Vardø fiskarlag, Frode Robertsen, frykter fraflytting.