NRK Meny
Normal

Redd de blir utelatt av Utøya-oppfølging

Når det skal avgjøres hva de «ferske» Utøya-millionene i Karasjok skal brukes på, er det fortsatt usikkert om de berørte ungdommene og foreldrene får være med å bestemme.

Ingeborg Larssen

Ingeborg Larssen er foreldrerepresentant for de berørte Utøya-ungdommene i Karasjok, og har siden i fjor vært en del av arbeidsgruppa i kommunen.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Jeg har ikke ord, det er for dumt, sier foreldrerepresentant Ingeborg Larssen til NRK i ettermiddag. Hun er meget frustrert over rådmannen og formannskapet i Karasjok, som ifølge prosjektplanen har foreslått at den nye styringsgruppa for Utøya-berørte i kommunen ikke skal involvere de berørte.

– Dette viser manglende kompetanse for hva de holder på med. De skjønner ikke helt, fortsetter Larssen.

Forslaget går ut på at en styringsgruppe skal ha ansvaret for framdrift og resultater i forbindelse med oppfølging av Utøya-ungdommen i kommunen. De berørte og pårørende er foreslått å være en referansegruppe, hvor de får muligheten til å uttale seg og gi råd til styringsgruppa.

Nedgradert?

I fjor høst ble det kjent at Karasjok kommune har «rotet» bort to millioner kroner øremerket Utøya-ungdommen. Kort tid etter ble det igangsatt en arbeidsgruppe for å finne ut av hva som kan gjennomføres av oppfølging, som ungdommene hevdet de aldri hadde sett noe til tidligere. De forsvunnede millionene ble bestemt tatt av et fond kommunen besitter, og ifølge Ingeborg Larssen var de berørte og pårørende en stor del av denne arbeidsgruppen i fjor høst.

– Vi jobbet sammen med politiske representanter og administrasjonen, to ungdommer og jeg. Det funket veldig bra. Det har vært gode samtaler og gode prosesser.

Det er grunnen til at hun nå sliter med å forstå hvorfor de muligens blir nedgradert til å være referansegruppe. Det betyr eventuelt i praksis at Utøya-ungdommen ikke lenger får være med på å bestemme hvordan kommunen skal følge dem opp.

– Det har vært et godt samarbeid med kommunen, og jeg godtar ikke at vi plutselig skal forvises.

Nå håper hun politikerne bestemmer seg for å endre forslaget under torsdagens kommunestyremøte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Karasjok kommunestyremøte

Rådmann Elfrid Boine har kommet med innstillingen om at de berørte og pårørende skal være en del av ressursgruppa fremover. Hun utelukker allikevel ikke at kommunestyret kommer frem til at også de skal få bestemmelsesrett. Her sammen med ordfører Svein Atle Somby og varaordfører John Nystad.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Tror ikke på endring

Det er rådmann Elfrid Boine som står bak innstillingen, som videre er tatt opp i formannskapet. Hun sier til NRK i kveld at det er kommunens administrasjon som til syvende og sist må ta avgjørelsen om tiltak for ungdommene, og at det er en helt ordinær måte å forvalte på i kommunen. Hun tror imidlertid ikke de pårørende og ungdommene selv vil få endret medbestemmelsen i praksis.

– Arbeidsgruppa kommer til å bli opprettholdt, og jeg ser ikke noen hensikt i at administrasjonen skal legge til rette for tiltak som ingen får noe igjen for. Derfor vil de fortsatt trolig få medbestemmelsesrett. Det skal opp i kommunestyret torsdag, sier Boine.

– Hva var årsaken til innstillingen din i utgangspunktet?

– Det er jo kommunen som står ansvarlig, og selv om medbestemmelsen blir en viktig del, er det kommunen som må ta den endelige avgjørelsen.

Ifølge ordfører Svein Atle Somby har ikke formannskapet diskutert innstillingen nærmere, men tror i likhet med rådmannen at ungdommene etter torsdagens møte vil ende opp med å få bestemmelsesrett, slik de også hadde i fjor.

– Vi har snakket om at vi har mulighet til å endre innstillingen i kommunestyret.

– Ser du for deg at den blir endret?

– Ja, vi har et ønske om det.