Hopp til innhold

Redaktørene ville valgt Kåven

Samiske redaktører mener at Torill Bakken Kåven (Nordkalottfolket) bør overta stafettpinnen som sametingets neste visepresident etter Laila Susanne Vars (Árja).

Toril Bakken

Torill Bakken Kåven, Nordkalottfolket.

Foto: finnmarkslista.com

Både Avisa Nordlys sin sjefredaktør Hans-Kristian Amundsen og Ságats sjefredaktør Geir Wulff mener at Torill Bakken Kåven fra Alta bør bli fungerende visepresident i sametinget når Laila Susanne Vars snart går ut i fødselspermisjon. Terminen er i desember.

– Torill Bakken Kåven hadde passet best som visepresident i Sametinget, sier Hans-Kristian Amundsen til den samiskspråklige nyhetsavisa Ávvir .

– Uredd og modig

De to avisenes sjefredaktører ser ingen andre kandidater til jobben som visepresident enn Kåven.

Visepresidenten i Sametinget, Laila Susanne Vars.

Visepresident Laila Susanne Vars, Árja.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Torill Bakken Kåven er modig, og er ikke redd for å flagge sine meninger uansett hvor politisk ukorrekt det måtte virke både for samiskheten, reindrifta eller andre interesser i det samiske samfunnet. Hun har før vist at ingen kan bare trekke henne etter nesa og en slik person trenger Sametinget, og spesielt Sametingsrådet, argumenterer Amundsen.

Kollega Geir Wulff i Ságat er helt enig, og han mener det er viktig å velge en kvinne som visepresident da presidenten er en mann.

– Det er ikke så mange å velge i blant sametingsrepresentantene. Kåven hadde blitt en veldig bra visepresident, fordi hun fremmer interessene til utmarksutøvrne utenfor reindrifta. Hun har sjøsamisk bakgrunn og hun kjenner våre (sjøsamenes) utfordringer og har vist at hun er dyktig, mener Geir Wulff.

Glad for støtten

En ydmyk Torill Bakken Kåven er glad for støtten fra de to sjefredaktørene, og hun synes det er fint å høres deres meninger.

Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli, Ap.

Foto: Thor Werner Thrane / nrk

– Så gode skussmål hadde jeg ikke ventet av de to redaktørene, men om visepresidenten jobben har jeg ikke en gang tenkt på og heller ikke vurdert, sier hun smilende.

Kåven er den eneste representanten i Sametinget fra sin egen liste Nordkalottfolket, og hun mener at det er opp til Laila Susanne Vars sitt parti Árja å velge hennes visepresidentvikar. Árja fikk jo denne posisjonen under forhandlingene med Arbeiderpartiet etter sametingsvalget i 2009, minner Kåven om.

Før var det plenum som valget visepresidenten, men sist vinter ble det innført en nyordning som gjør at det er opp til presidenten å velge sitt eget råd.

Korte nyheter

 • Dronnet Sonja galledii riikkaidgaskasaš bázzedahkkiid Bieváin

  Les på norsk.

  Gonagasskiipa lea Nordlánddas dán vahkku. Vuossárgga finai Majestehta Dronnet Sonja gáttis Bieváin ovttas sátnejođiheddjiin Sture Pedersen, čállá Bladet Vesterålen.

  Bieváin galledii son Olgogalleriija, gos čieža riikkaidgaskasaš bázzedahkki barget olles dán geasi. Son rabai ieš galleriija 2015:s.

  Bázzedahkkit ráhkadit iešguhtet bácci mat biddjojuvvojit Kirkeveienii Bieváin, aviissa dieđuid mielde. Geaidnu lea gili boarráseamos.

  Dronnet lea máhccan fas Gonagasskiipii mii lea jođus máttás. Mátki Bieváide lei priváhta, dieđiha gonagasšloahtta.

  Dronning Sonja i Bodø lørdag.
  Foto: Jan Langhaug
 • SG moaitá hattiid girdišiljuin

  Girdišiljuid gávppiin leat menddo alla hattit, oaivvilda stuorradiggeáirras Andreas Sjalg Unneland (SG).

  Mii leat áibbas sorjavaččat dietnasiin, vástida Avinor.

  – Avinor dadjá ahte sii gáibidit gilvonávccalaš hattiid, muhto go bearaš mas leat njealjis šaddet máksit badjel 300 ruvnno njealji bruvssa ja veahá šuhkoláda ovddas, de lea dat njulgestaga «mielaheapme», dadjá Unneland.

  Stuorradiggeáirras háliida ahte aktevrrat árvvoštallet iežaset hattiid, dahje ahte Avinor bidjá garrasat gáibádusaid.

  – Gávppit leat vuoitán jackpota ealáhusa vuorbádeamis go sáhttet bidjat alla hattiid das mii geavatlaččat lea monopola, dadjá son.

  Avinor čállá e-poasttas NRK:i ahte lea SSP fitnodat mii bidjá hattiid gávppiin.

  Point på Bodø lufthavn.

  Reagerer på flyplasspriser: – Vunnet jackpot i næringslivets lotteri

  SV bruker ordene «blodpris» og «monopol» når de omtaler prisene på flyplasser. Avinor sier at de er avhengig av at folk legger igjen penger i kioskene.

 • Andreinntaket til videregående opplæring er klart

  249 søkere har nå fått tilbud om plass ved videregående skoler i Finnmark fylkeskommune etter at andreinntaket er klart, melder fylkeskommunen i en pressemelding.

  Til sammen har nå 2.464 søkere fått tilbud om videregående opplæring i Finnmark fylkeskommune.

  Av de 249 søkerne var det 115 nye ungdomsrettssøkere som fikk tilbud om skoleplass til fylkeskommunale og statlige skoler i Finnmark.

  Det betyr at alle søkere med ungdomsrett nå har fått tilbud om skoleplass.

  I tillegg til søkere med ungdomsrett, har søkere med andre rettstyper også fått tilbud.

  Syv søkere med fullføringsrett har fått tilbud om skoleplass, det samme har 52 søkere med voksenrett og til slutt har også 75 søkere uten rett fått tilbud som skoleplass.

  Alta videregående skole

  Hoved­inntaket til videre­gående opp­læring i Finnmark er klart: En linje skiller seg ut

  De fleste har søkt seg til yrkesfag.