NRK Meny
Normal

Reality-kjendis blir TV-nyhetsanker for én dag

Sápmis nyeste kjendis, Big Brother-vinner i Finland, Andte Gaup-Juuso, skal være nyhetsanker i Yles samiske nyheter på den samiske nasjonaldagen 6. februar.

Andte Gaup-Juuso

Andte Gaup-Juuso skal være nyhetsanker i Yles samiske nyheter på den samiske nasjonaldagen 6. februar

Foto: Kimmo Hiltunen/Yle Sápmi

Andte Gaup-Juuso vant reality TV-programmet Big Brother i Finland i fjor, han er reindriftsutøver, og var skuespiller i kortfilmen Sámi Bojá, som nylig hadde premiere.

Tiltrekke nye seere

Pirita Näkkäläjärvi

Yle Sápmis sjef Pirita Näkkäläjärvi

Foto: Vesa Toppari / Yle

Yle Sápmis sjef Pirita Näkkäläjärvi sier at de hadde lyst til å tilby publikum noe spesielt på samenes nasjonaldag.

– Vi vil tilby våre seere Sápmis nye kjendis og favoritt Andte Gaup-Juuso på samenes nasjonaldag. Vi har sett at Andte Gaup-Juuso er veldig populær, så dette er også en måte å tiltrekke nye seere. Når de har så stor interesse for Andte Gaup-Juuso, så kan de sikkert også bli interessert i å få vite mer om hva som skjer i det samiske samfunnet.

Ville ikke brukt realitykjendis som anker

Sendingen Andte Gaup-Juuso er nyhetsanker i vises kun i Yle Sápmis egne nyhetssending, og ikke i den nordiske nyhetssendingen Ođđasat. Det er NRK Sápmi som har ansvaret for avviklingen av Ođđasat. Nyhetsredaktør i NRK Sápmi Rávdná Buljo Gaup sier at de ikke har vært på tale at Gaup-Juuso skal være anker også på den nordiske nyhetssendingen.

– Det har ikke vi vurdert en gang. Men det er helt opp til Yle Sápmi å bestemme hvem som skal være ankere på deres egne sendinger, men når det er sagt så ville jeg vurdert grundig hvem jeg tar inn som ankere.

Skeptisk

Ravdna Buljo Gaup

Nyhetsredaktør i NRK Sápmi Rávdná Buljo Gaup

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Buljo Gaup sier at nyheter skal være troverdige.

– Det er ikke det at jeg tror at Gaup-Juuso ikke har den nødvendige tilliten og troverdigheten på finsk side, men man kan ikke bruke nyheter som underholdning. Der ligger problemet for oss. Jeg ville ventet en stund før jeg hadde satt vedkommende til å være anker siden han er blitt kjent gjennom et underholdningsprogram.

Buljo Gaup sier at hvis målet er å få flere nye seere, så skal man heller jobbe med journalistikken og kvaliteten i reportasjer. Hun tror likevel at Yle Sápmi kommer til å lykkes med å få flere seere ved å ha Andte Gaup-Juuso som nyhetsanker.

– Men da er det i såfall ikke på grunn av journalistikken, men på grunn av at de har en kjendis som nyhetsanker. Jeg mener det viktigste er å fortelle viktige samfunnssaker til vårt publikum.

Ser ikke på Gaup-Juuso som en underholder

Yle Sápmis sjef Pirita Näkkäläjärvi tror ikke at dette har noe å si for troverdigheten til Yle Sápmi.

– Andte Gaup-Juuso ble kjent for å opptre på en fin måte og han har fått skryt for å ta eldre i forsvar. Han har et godt rennomé i Finland, og passer godt som nyhetsanker.

Hun ser ikke på Gaup-Juuso som en underholder.

– Han er reindriftsutøver og skuespiller, og har selvfølgelig også vunnet en TV-konkurranse. Jeg tror ikke at noen ser på ham som bare en underholder. Han har vist fram den samiske kulturen og de samiske verdiene på en fin måte. Han er blitt et fint forbilde for samisk ungdom, sier Näkkäläjärvi.

Hun peker på at NRK Sápmi har hatt tidligere artister og skuespillere som nyhetsankere. Til det svarer Buljo Gaup at det ikke kan sammenliknes, fordi de er blitt opplært og forberedt til dette over lengre tid, før de ble nyhetsankere.

Sendingen som Andte Gaup-Juuso er nyhetsanker i vises på Yle TV1 kl. 15.10 6. februar og kl. 12.01 7. februar. Sendingen vises også på Yle Areena .

Andte Gaup-Juuso

Andte Gaup-Juuso vant reality TV-programmet Big Brother i Finland i fjor

Foto: Yle Sápmi