Hopp til innhold

Realiserte barndomsdrømmen

Jon Mikkel Eira ville ha flere bein å stå på enn bare reindriften. I ukens «Studio Sápmi» forteller han hvordan en sykemelding endret livet hans.

Utfordringer ved å etablere et firma

Vi skrur tiden tilbake til april 2015. Jon Mikkel Eira er i ferd med å ta fagbrev som kokk. Han har allerede jobbet litt som kokk.

Så får han senebetennelse i den ene armen og blir sykemeldt.

Velger å realisere drømmen

Imens Jon Mikkel sitter hjemme sykemeldt, får han god tid på å tenke over livet. Og da tar han frem blokka og begynner å notere.

– Etter at jeg hadde fylt sju blokker med ideer og tanker, så hadde jeg planen klar. Jeg skulle starte egen bedrift, forteller Eira i ukens «Studio Sápmi».

I seg selv var ikke ideen noe han kom på der og da. Faren hadde drevet med turisme lenge, men ingen av brødrene til Jon Mikkel hadde tatt over driften mens han tok utdanning.

Gründer Jon Mikkel Eira

Allerede i ungdomsårene tenkte Jon Mikkel på å bli gründer.

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

– Jeg bestemte meg for å satse på det. Reindrifta er hovednæringen, men turisme er binæringen min, sier Eira.

Prøv deg som reindriftsutøver

Forretningsideen til Jon Mikkel går ut på å la turister prøve seg som reindriftsutøver for en dag.

– Mine gjester skal være med meg på fjellet, de skal rett og slett få se og oppleve hvordan hverdagen er for en reindriftsutøver.

Søvnløse netter

Men han skulle få kjenne på kroppen at gründerlivet ikke er så enkelt. Økonomiske utfordringer preger hverdagen til en gründer.

– Noen netter lå jeg søvnløs og tenkte på de økonomiske utfordringene som hadde oppstått i starten av gründerlivet mitt. Forfallene kommer nærmere for hver dag, men de økonomiske midlene er ikke tilstrekkelige. Det var mye minus en stund, men ting løser seg, smiler Eira.

Programmet sendes også på NRK1 onsdag klokken 2315.

Korte nyheter

 • Vudje bronsa medáljai

  Kárášjohkalaš Sandra Maria Balto lea beassan juniorluohkká vuodjamis Davviriikkalaš meašttirgilvvuide. Ikte ovttas su joavkkuin fidnejedje bronssa medálja 4x200 fridja vuodjamis. Meašttirgilvvut lágiduvvojit Estteeatnamis, Tartuas dán vahkuloahpa.

  Sandra Maria Balto
  Foto: Kjetil Andersen
 • Svømte til bronse på Nordisk mesterskap

  Sandra Maria Balto fra Karasjok er tatt ut til Nordisk mesterskap i svømming i junior klassen. I går tok hun sammen med troppen, bronse på 4x200 m fri. Mesterskapet holdes i Tartu i Estland.

  Nordisk mesterskap er et samarbeid mellom de nordiske landene, Danmark, Sverige, Island, Færøyene, Finland, Norge, samt Litauen, Latvia og Estland.

  Troppen Norge har sendt til Estland består av 5 senior herrer, 7 junior jenter, 7 junior guter og 7 parautøvere.

  Sandra Maria Balto (16) er i norgestoppen i svømming i sin årsklasse.
  Foto: Elle Norvang
 • Enighet om statsbudsjettet

  Kort tid før fristen løper ut, har regjeringspartiene og SV blitt enige om neste års statsbudsjett.

  Det bekrefter SV overfor NRK.

  Representanter for regjeringspartiene og SV møter pressen i Stortinget klokken 10.

  Forhandlingene har pågått siden mandag 13. november. Enigheten ble klar søndag etter at forhandlingene ble gjenopptatt klokka 10 lørdag.

  Det var Aftenposten som meldte nyheten først.