NRK Meny
Normal

Reagerer sterkt på kritikk for beitende rein

Reineier avviser blankt at reinsdyr ødelegger naturen på øyer, og liker dårlig å bli angrepet i media. – Dette kunne vi lett ordnet oss imellom, sier Klemet Amund Eira.

Klemet Amund Eira sittende på en ATV.

REAGERER PÅ NRK-OPPSLAG: Distriktsleder Klemet Amund Eira hos Reinbeitedistrikt 16. De uønskede reinsdyrene som beiter på øyer og holmer i Porsangerfjorden skal ifølge Ságat tilhøre hans distrikt.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Til enkeltpersoner som vil klage på reinbeiting vil jeg anmode om å først ta kontakt med oss. Å gå til media og politi først, ødelegger for en god start på dialog.

Dette sier Klemet Amund Eira til Ságats nettutgave (ekstern lenke – bak betalingsmur).

Reindriftsutøveren reagerer på NRKs artikkel, der værbonde Hans Oliver Hansen uttalte han vil ha mengder med reinsdyr fjernet fra øyer i Porsangerfjorden.

Ifølge Hansen ødelegger reinsdyrene floraen og fuglelivet, og vanskeliggjør beiteforholdene for lokalbefolkningens værhold.

Rein på øy i Porsangerfjorden

REINSDYR TIL BESVÆR: Hans Oliver Hansen skulle helst sett disse reinsdyrene et helt annet sted enn på denne porsangerfjordøya og øyene rundt.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Reinen trekker selv ut på holmene

Hans Oliver Hansen i Porsanger

VIL HA BORT REIN: NRK møtte nylig den lokale værbonden Hans Oliver Hansen på øya Stuorrajátkkis i Porsangerfjorden. Han hevder beitende reinsdyr er til bryderi, og ønsker dyrene bort.

Foto: Piera Balto / NRK

Klemet Amund Eira mener de som ønsker reinsdyrene vekk fra øyene i Porsangerfjorden, ikke har gode argumenter.

– Sau og rein går på samme beite mange steder i Porsanger, sier Eira.

Hans Oliver Hansen uttalte i går at reinsdyrenes tilhold på øyene blant annet gjør at planten rosenrot forsvinner. Værene beiter på denne planten.

– At rosenrot forsvinner er ikke reinen sin skyld. Dessuten trekker reinen selv ut på holmene. I høst er disse dyra flere ganger forsøkt hentet ut, sier Eira.

Død vær på en øy i Porsangerfjorden

KADAVERFUNN: Hans Oliver Hansen mener vær kan ha dødd som indirekte følge av reinflokkenes tilstedeværelse øya. – Rosenroten vokser nå bare på breddene, bergknausene og bergkammene rundt øya. Værene oppsøker derfor disse knausene. Bare i år har vi funnet to værkadavre. De kan ha sklidd og falt ned fra bergkantene i sjøen, og senere blitt skylt opp på land, uttalte Hansen.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Kritisk til medieopptreden

Reinbeitedistriktsleder Klemet Amund Eira liker dårlig at værbonden Hans Oliver Hansen via NRK kritiserer reindriftsutøvernes reinhold på porsangerfjordøyene.

– Dette er en sak man lett kunne ordnet oss imellom, sier Eira til Ságat.

Hans Oliver Hansen ønsker ikke å uttale seg til Ságat.

Til NRK sier han imidlertid følgende:

– Det er fem år siden reinene begynte å dukke opp på øyene. Da begynte vi å spørre rundt om hvem reinene tilhører. Først i april i år fant vi ut hvilket reinbeitedistrikt dette angår.

Uklare grenser

Nøyaktig hvilke reineiere som eier reinene som for tiden er på øyene i Porsangerfjorden er ennå ikke bragt på det rene, utover at de ifølge Ságat skal tilhøre Klemet Amund Eiras reinbeitedistrikt.

– Men det er jo egentlig reineierne som skal ta kontakt med oss og spørre oss lokale her ved fjorden, om reineierne ønsker å ha reinsdyrene på øyene her hos oss. Vi har bodd her i tusen år minst, og reindrifta har ikke vært her lenger 200–300 år, mener Hans Oliver Hansen.

– I Fylkesmannens forordning fra 1933 er Porsangerfjorden definert som grense for reinbeitedistriktene. Men om øyene inngår, nevnes ikke, uttalte Trond Aarseth hos Fylkesmannen i Finnmark nylig til konflikten.