Hopp til innhold

Reagerer på utelatelse av sjøsamiske stemmer

Leder i Natur og Ungdom reagerer på Kvalsund-ordførerens uttalelser om at sjøsamiske interesser er hensynstatt. – De samiske interessene er ikke blitt hørt, sier lederen.

Ingrid Skjoldvær

Leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær støtter Sametingets nei til gruvedrift i Kvalsund. (Bildet er tatt i en annen sammenheng).

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

For to uker siden ble det på Sametinget besluttet å si nei til at gruveselskapet Nussir skal få tillatelse til å starte gruvedrift i Kvalsund.

Ordføreren i Kvalsund kommune, Terje Wikstrøm var skuffet over beslutningen, og uttalte i ettertid at de sjøsamiske interessene var blitt tatt hensyn til.

– Kvalsund er ei sjøsamisk bygd. De beslutningene som er gjort i kommunestyret blir da også en sjøsamisk beslutning, det er sjøsamiske interesser som er hensyntatt i vår beslutning.

Nussir i Kvalsund

Nussirs anlegg ved Repparfjorden.

Foto: Stian Strøm

Uttalelsen har fått lederen i Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær til å reagere.

– Jeg syns det er ganske spesielt at ordfører Wikstrøm setter sjøsamene foran seg. Med bakgrunn i at Kvalsund er en sjøsamisk kommune, så sier han at deres interesser er blitt hørt. Å si at de samiske interessene er blitt ivaretatt, det syns jeg er ganske tynt.

Natur og Ungdom jobber for å begrense de menneskeskapte klimaendringene og for å ta vare på naturmangfoldet. Det er en miljøvernorganisasjon for ungdom opp til 25 år.

– Det å si ja ti gruvedrift vil være å sette kortsiktig profitt foran fornybare ressurser, som fiskeri og reindrift, sier Skjoldvær.

Kvalsund-ordføreren skuffet over same-Ap

Sjøsamene mot prosjektet

Bjørnar Nilsen, en sjøsame og tidligere gruvearbeider var sterkt misfornøyd med at Kvalsund-ordføreren uttalte seg om sjøsamer i en kontekst han ikke kjenner seg igjen i. Han mente at å dumpe gruveavfall i Repparfjorden var «hull i hodet». Natur og Ungdom har tidligere vist sin misnøye for gruvedrift, og miljøvernsorganisasjonens leder er enig med Nilsen.

– Vi syns det er et ganske dårlig prosjekt. Vi har jo i en lengre tid jobbet mot et sjødeponi i Kvalsund. Erfaringene fra forrige gang viste at det fikk alvorlige konsekvenser for fiskeriene. Det er med de erfaringene i bakhand at både vi, lokalbefolkingen og sjøsamene er mot prosjektet, avslutter Skjoldvær.

Naturvernforbundet om Nussir: – Trekk utslippstillatelsen tilbake

Korte nyheter

  • Beitekrise i Karasjok - skuterløyper stengt

    Kriseberedskapsutvalget har erklært beitekrise i store deler av Karasjok. På grunn av dette er flere skuterløyper stengt, skriver Karasjok kommune på sin nettside.

    Løype 5 mellom Láŧevuovdi og Guovžilbohki og løype 17 Badjenjárga til Dákteroavvi stenges midlertidig.

    Løypa stenges fram til 8. april av hensyn til reindriften.

    Karasjok kommune kan stenge skuterløyper etter kommunal forskrift om snøskuterløyper § 7.

    Beitekrisen har rammet flere distrikt i Nordland, Troms og Finnmark, og har så langt berørt i overkant av 60.000 rein.
    Foto: Landbruks- og matdepartementet
  • Dieđihit eambbogo 30 goddon Israelea falleheamis Syriijas

    Siviila olbmot ja soalddáhat galget leat goddon israelalaš áibmofalleheamis Syriijas, syriijalaš eiseválddiid dieđuid mielde.

    Eanetgo 30 olbmo galget dieđuid mielde goddon.

    Dieđuid mielde galgá Israel fallehan Aleppo gávpoga mannan ija diibmu 01.45 báikkálaš áigge.

  • – Alimus Hálddahusriekti bággeha ii-sápmelaččaid Sámediggái 

    Sámiráđi ságadoalli Áslat Holmberg oaivvilda, ahte Suoma Alimus Hálddahusriekti (AHR) badjelgeahččá sámi álbmoga.

    – AHR lea ođasmahttán mearrádusaid, mat leat gávnnahuvvon rihkkut sápmelaččaid vuoigatvuođa friddja politihkalaš ortniiduvvamii, oaivvilda Holmberg.

    AHR lea mearridan, ahte mannan čavčča sámediggeválggaid galgá lágidit ođđasit.

    Riekti lea gieđahallan badjel čuođi sámediggeválggaid válgalogahallama ja válgabohtosa guoski váidaga.

    – AHR fas bágge Sámedikki dohkkehit 72 ii-sápmelačča ižas jienastuslohkui. Ná áitá Sámedikki legitimitehta sápmelaččaid ovddastanorgánan, cuiggoda Holmberg.

    Aslak Holmberg
    Foto: Piera Heaika Muotka / Sámiráđđi