NRK Meny
Normal

NRLs nestleder: – Uakseptabelt med trusler og trakassering

– Vi må forandre måten vi oppfører oss på overfor våre kvinnelige medlemmer, sier nestleder i Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL), Per John Anti, etter at lederen i organisajonen, Ellinor Marita Jåma nå forteller om året med trusler og trakassering.

Nestleder i NRL, Per John Anti om trusler og trakassering av lederen, Ellinor Marita Jåma.

IKKE GREIT: NRLs nestleder reagerer på at lederen i NRL, Ellinor Marita Jåma er blitt truet og trakassert etter at hun ble valgt som leder i fjor. FOTO/REDIGERING: Berit Nystad.

Ellinor Marita Jåma ble valgt som leder for reindriftsutøverne i Norge i fjor. Året har ikke vært lett.

Jåma er den andre kvinnelige lederen i Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL). I tillegg til å være kvinne er hun også sørsame.

Og det er dette som noen mannlige medlemmer i organisajonen har brukt mot henne, forteller hun i et intervju i magasinprogrammet Árdna.

– Jeg har fått kjent både på det med å få understreket det med at jeg er en kvinnelig leder og det det medfører både i forhold til.....om ikke direkte trakassering, men mye ryktespredning. Jeg har opplevd både trusler og sånne ting i forhold til det at folk kanskje ikke har et så godt kvinnesyn.

Ikke akseptabelt

Nestlederen i NRL, Per John Anti, reagerer på truslene og trakasseringen som lederen har opplevd det året hun har ledet organisajonen.

Han var ikke klar over at lederen er blitt truet. Det hører han først nå. Men han hørt rykter om at hun er blitt seksuelt trakassert.

– Vi ønsker å diskutere dette, det kan ikke aksepteres, sier Anti

Holdningsendring

Han ønsker en holdningsendring i organisasjonen. Han ser for seg kurs og kampanjer hvor man også diskuterer etiske spørsmål.

– Hva er det med mennene i organisajonen som gjør at man trakasserer og truer en kvinnelig leder?

– Man kan ikke ta alle under en kam. Man kan ikke si at alle mennene gjør det, det kan man jo ikke. Men de personene som gjør det - det er helt uakseptabelt, sier Anti.

Ellinor Marita Jåma til nett om trusler og trakassering.

VANSKELIGE HOLDNINGER: Ellinor Marita Jåma forteller at det ikke alltid er lett å være kvinne og sørsame og samtidig lede reindriftsutøverne i Norge. FOTO/REDIGERING: Dragan Čubrilo.