Reagerer på Olav Thons Frp-stemme

Sametingskandidat Inger Elin Utsi (NSR) mener Thon hotellet i Kautokeino bør trekke pengesøknader til Sametinget.

Iskino Kautokeino

Inger Elin Utsi (NSR) mener at dette prosjektet (Thon hotel Ice Adventure) bør trekke sine pengesøknader til Sametinget. (Bildet er fra iskinoen som ble arrangert i vinter.)

Foto: Johan Mathis Gaup

Grunnen til det er at Olav Thon har gått ut med en helsides annonse i Aftenposten, der han sier at hans stemme går til Fremskrittspartiet.

Andrekandidat til Sametingsvalget for NSR i Nordre valgkrets, Inger Elin Utsi, ytrer på det sosiale nettverket Twitter slik:

«Synes Olav Thon kan trekke alle pengesøknader til Sametinget siden han mener det er unødvendig og vil legge det ned. Frekt!»

Ønsker å legge ned Sametinget

Fremskrittspartiet har som kjent på partiprogrammet sitt at Sametinget skal legges ned.

– Jeg velger Fremskrittspartiet fordi partiets program er fornuftig og fordi partiet er landets tredje største, men som aldri har fått vist hva de er gode for, sa milliardæren Thon til Aftenposten.

Inger Elin Utsi

Andrekandidat for NSR i Nordre valgkrets mener Olav Thon må trekke sine pengesøknader til Sametinget.

Foto: NSR


Thon hotellet i Kautokeino har søkt om penger til prosjektet sitt Ice Adventure. I etterlysningen på søknaden skriver Ice Adventure:

«Prosjektet avhenger nå av om Sametinget behandler søknaden positivt. Vi håper Sametinget ser viktigheten av å utvikle samisk reiseliv basert på langsiktige mål, samarbeid, lokale og regionale ringvirkninger og aktiviteter basert på ekte opplevelser.»

Urfolksekspert melder seg ut

Urfolksekspert Magne Ove Varsi, tidligere journalist, og tidligere direktør ved Gáldu, kompetansesenteret for urfolks rettigheter, reagerer på Thons valg av parti ved å melde seg ut av Thon Hotels.

Magne Ove Varsi

Urfolksekspert Magne Ove Varsi sier opp medlemskapet sitt i Thon Hotels.

Foto: Sara Beate Eira / NRK


Facebooksiden til Thon Hotel Kautokeino skriver han:

«Kjære medarbeidere ved Thon Hotel Kautokeino!
I dag har jeg sagt opp mitt medlemskap i Thon Hotels. Årsaken er at Olav Thon, som jeg alltid har næret dypt respekt for som næringslivsmann og nøysom milliardær, støtter opp om Fremskrittspartiet. Frp står for en politikk som vil raserere alt det samebevegelsen har bygget opp.»

NRK jobber med å få kommentar fra Olav Thon.