– Kommunen kan jo ikke granske seg selv. Det blir som å sette bukken til å passe på havresekken.
Det mener Filip Mikkelsen (Felleslista) om at kommunestyret i Tysfjord forrige uke vedtok at saken om gransking av to investeringsprosjekter skal sendes videre til administrasjonen, som da foreslår hvilke tiltak som skal settes i verk.
– Gjenskape tillit
Ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen, mener kommunestyrets vedtak er riktig vei å gå.
Foto: Sander Andersen / NRKMikkelsen er uenig i vedtaket, og mener saken i stedet for bør sendes til ekstern gransking, via kontrollutvalget.
– For å gjenskape befolkningens tillit og hensyn til kommunens omdømme så mener vi at det er tvingende nødvendig å komme til bunns i saken om hva som faktisk har skjedd, mener Filip Mikkelsen, og fortsetter:
– Eneste måten å gjøre det på er å gjennomføre en ekstern og uavhengig gransking. Og vi politikere må være villige til at andre ser i våre kort, og vurdere hvilken rolle vi har hatt.
– Feil med enda en gransking
Ordføreren påpeker at saken allerede har vært til fullstendig gransking hos revisor.
– Revisjonen er jo ekstern. Opposisjonen vil hive saken til enda en ekstern gransking, og det mener vi blir feil på nåværende tidspunkt, sier Tor Asgeir Johansen (Ap).
– Vi vedtok, etter anbefaling fra kontrollutvalget, å pålegge rådmannen å gå gjennom de funnene som er gjort, og komme opp med en ny sak i kommunestyret om hva kommunen skal gjøre videre. For det er internkontrollen som viser ser å være mangelfull.
– Og hvis rådmannen ser at det er noe mer som burde vært sett på, ja, da skal vi kjøre videre med saken.
Forsvunne permer og alvorlige avvik
I 2012 vedtok kommunestyret i Tysfjord at alle investeringsprosjekter de siste årene skal gjennomgås på grunn av store økonomiske overskridelser.
Undersøkelsene så langt viser forsvunne permer, alvorlige lovbrudd og avvik. Arbeiderpartiet reagerte med å foreslå ekstern gransking og anmeldelse av kommunen.
Og i forrige uke var saken til behandling i kommunestyret, og Arbeiderpartiet stemte i mot forslaget om å sende saken til ekstern gransking og en eventuell påtale.
Stemmer imot ekstern gransking
Opposisjonen (Felleslista, Sp og Sv) foreslo å sende saken tilbake til kontrollutvalget, som vurderer nærmere hvordan en slik gransking skal legges opp, og at det gis fullmakt til å politianmelde eventuelle funn og forhold som kan rammes av straffeloven.
Forslaget ble nedstemt av posisjonen (Ap og Tverrpolitisk liste), som vedtok å sende saken til behandling i administrasjonen, og at rådmannen skal legge frem en plan for oppfølging av saken høsten 2015.