NRK Meny
Normal

– Nå får jeg mer tid til familien

Rávdná Buljo Gaup slutter i stillingen som nyhetsredaktør i NRK Sápmi. Bindinger til reindrifta og et ønske om mer tid til familien er årsaken.

Ravdna Buljo Gaup

Nyhetsredaktør i NRK Sápmi, Rávdná Buljo Gaup.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det var tungt å fortelle det til kollegaene mine i dag. Jeg har et nært og personlig forhold til mine medarbeidere. Det blir både vanskelig og fint å slutte som nyhetsredaktør, sier hun.

NRK Sápmi har den siste tiden vedtatt etiske kjøreregler, som Buljo Gaup selv har vært med å utforme. De går ut på hvordan mediebedriften skal håndtere saker hvor enten ledere eller medarbeidere har bindinger som kan ha noe å si for NRKs troverdighet.

– Vi har hatt seminarer og gode diskusjoner i avdelingene om etikk. Vi har også laget gode kjøreregler basert på våre egne diskusjoner. Dette er kjøreregler som jeg har vært med på å utforme og vedta. Jeg har konkludert med at det vil være problematisk for meg å lede en organisasjon når jeg samtidig har økonomiske bindinger til reindrifta som er en stor og viktig sak i det samiske samfunnet, sier Buljo Gaup.

Søkt seg til Sametinget

Det er en av årsakene til at Buljo Gaup velger å tre av som nyhetsredaktør, og dermed gi stafettpinnen videre til noen andre.

– Jeg finner det hensiktsmessig at jeg holder på med noe annet enn å være nyhetsredaktør. En redaktør må være logget på døgnet rundt, og aldri skru av telefonen. Nå kan jeg bruke mer tid på familien.

Mona Solbakk

NRK Sápmis direktør Mona Solbakk sier Buljo Gaup har vist en enorm klokskap.

Foto: Privat

Buljo Gaup har nå søkt på stillingen som underdirektør på Sametinget. Vedkommende har ansvar for plenumssamlinger og sametingsvalget, i tillegg til å være saksbehandler for møtelederskapet.

– Vist åpenhet

Direktør i NRK Sápmi, Mona Solbakk, berømmer Buljo Gaup.

– Hun har vært med å lede den etiske prosessen i NRK Sápmi og samtidig evnet å sette sin egen person til side. Hun har vist åpenhet om egne bindinger, og vist en enorm klokskap. Hennes valg om å fratre stillingen som nyhetssjef viser hvor høyt hun setter integritet og uavhengighet.

Solbakk håper Buljo Gaup fortsetter i NRK.

– Hun er en dyktig journalist og har solid redaksjonell kompetanse som vi hadde trengt fremover. Men jeg har stor forståelse for at hun søker andre utfordringer.

Buljo Gaup har jobbet i NRK Sápmi siden 1994, og begynte i jobben som nyhetsredaktør i 2005.