NRK Meny
Normal

Skal gi raskere valgresultat

Selskapet ErgoGroup skal levere valg- og demokratiløsning til sametingsvalget i forbindelse med valget i 2009.

Sametinget

Neste høst velges et nytt Sameting.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Direktør Terje Mjøs i ErgoGroup

Direktør Terje Mjøs i ErgoGroup.

Foto: Pressefoto

Leveransen er et komplett valgsystem for sametingsvalget og omfatter drift av manntall, verktøy for gjennomføring av valget og valgoppgjøret.

– Leveransen betyr at vi befester vår stilling som et kompetansesenter for valg- og demokratiløsninger, sier Terje Mjøs, administrerende direktør i ErgoGroup.

Fungerte ikke

Bakgrunnen for ny valgløsning er at valgordningen i 2005 ikke fungerte optimalt.

Det gikk for lang tid fra folk avga sine stemmer til det endelige valgresultatet forelå, og det var en uforholdsmessig stor skjevhet mellom avgitte stemmer og hvem som faktisk kom inn på Sametinget.

– Vi var derfor nødt til å legge om valgordningen og da måtte vi også ha en ny, rask og sikker løsning slik at vi får gjennomført valget i 2009 på en effektiv måte, sier Roy Amundsen, rådgiver på Sametinget.

Ny valgordning

Sametinget har lagt om til en ny valgordning som innebærer at det blir 39 representanter i stedet for 43 som det var ved forrige valg i 2005. Det betyr også at utjevningsmandatene forsvinner.

LES OGSÅ: Et helt nytt valg

Videre er tellekretsene redusert fra tretten til syv. Til sammen er det i dag 286 kommuner som har en eller flere samer i manntallet og som derfor må ha tilgang til valgløsningen hos Sametinget. Ved valget i 2005 var det 12 538 registrerte samer i valgmanntallet.