Hopp til innhold

Rasende sametingspolitiker

Jánoš Trosten sparer ikke på kruttet i en e-post til Sametinget. Han mener navngitte ansatte i administrasjonen burde fått "støvelspark i bakenden".

Jánoš Trotsen
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Han representerer enmannsgruppa Čielga Sámi Jietna/Klar Samisk Røst på Sametinget.

Innholdet i e-posten Trosten har sendt til de andre gruppene på Sametinget er "klar".

Her er e-posten i sin helhet:

"Burde fått støvelspark i bakenden"

sametinget driver med galematiasopplegg. nå synes jeg at hele møtelederskapet og denne adm.staben burde fått støvelspark i bakenden. dette er ren skjær jævelskap dere driver med og dere trakasserer gruppenes politiske bevegelighet og demokratioppfølging.

jeg har gjort opp mitt og formin del kan randi og roger sammen med møtelederskapet beholde midlene og feste sammen ut året med disse knappe midlene. skulle tro at da er dere fornøyde. dere driver med rett og slett jævelskap.

er mildt sagt forbannet og jeg akter ikke å drive tulle med disse tusseladdene som er statens forlengede arm for å ødelegge samisk demokrati.
janos

Jánoš Trosten

Bakgrunnen for utbruddet er et brev som Sametingets administrasjon sendte til de politiske gruppene. Det dreide seg om oppfølgingen av gruppenes regnskap for 2007.

Her er møtelederskapets vedtak som gjorde Trosten rasende:

Møtelederskapets vedtak

– Fastholder dette 100 prosent

– Jeg fastholder det jeg har skrevet 100 prosent. Ettersom Sametinget i utgangspunktet har gjort feil i forhold til blant annet skatteloven og kravene til regnskap, har vi fått stadig nye krav. Derfor mener jeg både møtelederskapet og administrasjonen trenger et spark, sier Jánoš Trosten til NRK Sámi Radio.

Han gjentar det han har skrevet i e-posten overfor NRK. Trosten angrer ikke på et eneste ord eller karakteristikk han har brukt.

– Jeg har lov til å komme med min mening. Administrasjonen har rett og slett opptrådt jævlig med enkeltrepresentantene. De kan godt derfor bare bruke pengene til julebord. Jeg har god samvittighet etter dette skrivet, sier han.

Trosten mener han med e-posten har bidratt til å rydde opp i saken om gruppenes regnskap.

Rune Sverre Fjellheim

Sametingsdirektør Rune Sverre Fjellheim har lest e-posten til representanten Trosten.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Upassende

Sametingsdirektør Rune Sverre Fjellheim sier til NRK at han kjenner til e-posten til Trosten og har også lest den.

– Det er greit å være uenig i sak, men alle kan tenke seg litt om når man begynner å gå etter enkeltansatte i administrasjonen. Vi er satt til å forvalte et regelverk som er vedtatt. Derfor er det upassende at folk som er satt til å gjøre en jobb, blir angrepet på denne måten, sier han til NRK.

Sametingets administrasjon har ennå ikke svart på e-posten Trosten skrev.

– Vi kommer til å svare. Jeg vil likevel allerede nå si at det er upassende å bruke slike formuleringer som her er brukt. Det er lov å tenke seg litt om, sier Fjellheim.

Fjellheim sier at det ikke vil få andre konsekvenser enn at Trosten opprfordres til dialog, men at dialogen bør foregå på et saklig grunnlag,

Korte nyheter

 • Skábmagovat filbmafestivála neahtta bokte

  Dán vahkkoloahppa lágiduvvo máilmmi davimus eamiálbmogiid filbmafestivála, Skábmagovat, Anáris. Otná rájes lea vejolaš čuovvut filbmafestivála neahtta bokte.

  Gaskkal ođđajagemánu 29.beaivve ja guovvamánu 6. beaivve gávdnojit 8 čájáhusa ja 33 filmma Skábmagovat neahttasiidduin.

  Bileahtaid sáhttá oastit ovttaskas čájáhussii 6 euroin dahje festiválapássa 50 euroin. Dan čállet Skábmagovat neahttasiidduin.

 • Eline Thorp MGP-finállaj

  Uddni l goalmát oassefinálla Melodi Grand Prixan tjadáduvvam. Gålmmå oassálasstijs bessin finállaj MGP:an, mij ásaduvvá boahtte lávvodagá. Eline Thorp oassálasstij, ja la akta dajs gudi bessi finállaj aktan Atle Pettersen ja Skrellexijn. Ietján galggi aj Ulrikke Brandstorp, Alessanda Mele, Umami Tsunami, JONE, Elsie Bay ja Swing’it finállan tjuodjat.

  Les på norsk.

  Eline Thorp under MGP 2023.
  Foto: Ulrik Kramer / NRK